Käsin kirjoittaminen aktivoi aivot – Näin voi muistaa sisällön koneella kirjoittamista paremmin

Käsin kirjoittaminen on hyvä tapa aktivoida aivoja, se ylläpitää vireystilaa ja vahvistaa ajattelua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miksi tarttuisit kynään ja kirjoittaisit? Siihen on monta hyvää ja hyödyllistä syytä.

Käsin kirjoittaminen on hyvä tapa aktivoida aivoja, se ylläpitää vireystilaa ja vahvistaa ajattelua.
Teksti: Katriina Lundelin

Tutkimuksen pohjalta tiedetään, että käsin kirjoittaminen aktivoi kehoa motorisesti ja sitä kautta aivoja. Käsin kirjoittaminen auttaa muistamaan sisällön paremmin kuin koneella kirjoittaessa. Tämä johtuu siitä, että koneella kirjoittaminen on nopeampaa, aivan kuin asian kopioimista.

Käsin kirjoittaessa aivot joutuvat proses­soimaan tekstiä enemmän ja tekemään ­aktiivisia valintoja, mitä kirjoitetaan ylös. Aivotyön tekeminen kirjoittaessa siis auttaa muistamaan ja oppimaan.

”Käsin kirjoitetussa tekstissä näkyvät myös tunteet. Jos joku on yllättänyt, tehdään iso huutomerkki. Tai jos jokin on ihanaa, piirretään sydän. Tunteita sisältävät tekstit jäävät paremmin mieleen myös silloin, kun niitä kertaa”, kertoo aivotutkija ja kasvatustieteiden professori Minna Huotilainen.

Lue myös: Eero Melasniemi kannustaa kirjoittamaan yhä käsin: ”Jos tekstiä tuotetaan mekaanisesti kuolleilla merkeillä, se syö ajatuksesta temperamentin, rytmin ja sävyn”

Käsin kirjoittaminen jättää muistijäljen

Tutkimuksissa on myös havaittu, että käsin kirjoittamisesta jää kronologinen muisti­jälki: ihminen siis muistaa, missä kohdassa paperia joku asia sijaitsee, mikä auttaa asian muistamista.

Lisäksi se on myös hyvä tapa pitää yllä vireystilaa. Kun käsillä tekee jotain, on helpompaa keskittyä esimerkiksi pitkään ­luentoon tai palaveriin.

Käsin kirjoittaminen on hyödyllistä eri-ikäisille, mutta sen aivoja aktivoivasta vaikutuksesta hyötyvät etenkin ikä­ihmiset.

Lapset taas saavat kirjoittamisesta kaksinkertaisen hyödyn: Se tehostaa ­oppimista ja samalla kehittää käsialaa. Näin siitä syntyy hyvä työkalu myöhempään käyttöön.

”Ihmiset, joilla on hyvä käsiala ja jotka ovat kirjoittaneet paljon, hyötyvät kirjoittamisesta eniten. Jos kirjoittaminen ei tunnu kirjoittajasta helpolta tai mukavalta, ei hyötyjä muistillekaan ole yhtä paljon.”

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X