Keliakia diagnoosina – Mitä kömpelö pohjukaissuolen limakalvo tarkoittaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Mitä kömpelö pohjukaissuolen limakalvo tarkoittaa?
© istockphoto
Suolinukka on kömpelöä, tai se voi olla kokonaan hävinnyt. Suolinukan kömpelyys voidaan todeta tähystystutkimuksessa.

Pohjukaissuolen limakalvon suolinukka vaurioituu keliakiassa. Muita harvinaisia syitä suolinukan vaurioitumiselle ovat erilaiset infektiot.

Suolinukan vaurioituminen voi aiheuttaa moninaisia oireita, ja se voi johtaa anemiaan ja erilaisten ravintoaineiden, kuten kalkin, imeytymishäiriöön.

Tähystystutkimus tai verikokeen vasta-aineet paljastavat keliakian

Suolinukan kömpelyys voidaan todeta tähystystutkimuksessa, jossa otetaan koepalat ohutsuolen limakalvolta. Nykyään ei enää tarvita välttämättä tähystystutkimusta keliakian diagnosoimiseksi, koska verestä otettavat vasta-aineet riittävät keliakiadiagnoosin varmistamiseen. Tähystys tehdään vain, jos oireet voivat viitata myös johonkin muuhun ylävatsavaivaan.

Keliakiaepäily herää, jos potilaalla on erilaisia suolistoon liittyviä oireita, kuten pitkäaikainen ripuli, löysiä ulosteita, turvotusta, ilmavaivoja tai vatsakipua. Ummetuksen ja laihtumisen taustalla voi olla keliakia.

Autoimmuunisairaus vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa ja suolinukkaa

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran sisältämä valkuaisaine, gluteeni, vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Suolinukka tuhoutuu jo pienenkin viljamäärän nauttimisen jälkeen joko osittain tai kokonaan.

Keliakia on elinikäinen sairaus, eikä varsinaista parantavaa hoitoa ole. Suolinukka saadaan normaaliksi lopettamalla vehnän, ohran ja rukiin käyttö.

Kauraa saa käyttää pieniä määriä. Luontaisesti gluteenittomia viljalajeja, kuten riisiä, tattaria, hirssiä tai maissia voi syödä.

Lue myös: 10 kysymystä imeytymisäiriöstä: Miksi vitamiinit ja hivenaineet eivät aina imeydy?

Gluteeniton ruokavalio on elinikäinen

Jos verestä keliakian vasta-aineet ovat koholla viitaten keliakiaan, pitää aloittaa gluteeniton ruokavalio. Tarvittaessa lisäohjeita ruokavaliosta saa ravitsemusterapeutilta. Ruokavalio on elinikäinen. Sillä suolinukasta tulee taas ketterää, ja oireet häviävät hyvin todennäköisesti.

Tähystyksessä todettu lievä gastriitti ei aiheuta oireita, eikä sille tarvitse tehdä mitään, ellei koepaloissa ole löytynyt myös helikobakteereja. Tämänkin asian voi varmistaa omalta lääkäriltä.

Asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 6/19.

Lue myös: Hyvästi pömppö! 8 syytä vatsan turvotukseen ja hoitokeinot

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X