Kondomi pilaa seksielämämme - mikä avuksi?

Heinillä ja Mikalla on ongelmia molemmille sopivan ehkäisyn löytämisessä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Parisuhteessa on tärkeää valita molemmille sopiva ehkäisykeino.

Heinillä ja Mikalla on ongelmia molemmille sopivan ehkäisyn löytämisessä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Ennen Heinin ja Mikan suhde toimi kaikin puolin, mutta nyt ehkäisy on aiheuttanut heille todellisen ongelmien vyyhdin.

Heini on kokeillut kaikkia mahdollisia ehkäisyvalmisteita, mutta mikään ei ole toiminut toivotulla tavalla. Jotkut pillerit aiheuttivat migreenipäänsärkyä, toiset ohensivat limakalvoja. Kierukasta tuli runsasta vuotoa. Kapselit veivät halut.

Jäljelle on jäänyt vain kondomi. Se ei ole Heinin eikä Mikan mielestä hyvä ehkäisyvaihtoehto, mutta ainut mitä he voivat käyttää.

Kumin käyttö syö intiimin hetken tunnelmaa, koska rakasteluun tulee pakosti keskeytys. Seksi ei tunnu enää kummankaan mielestä romanttiselta, vaan mekaaniselta suorittamiselta.

Mika myös valittaa tunnon hävinneen lähes kokonaan. Heini puolestaan on menettänyt nautintoaan, koska ei voi luottaa kondomin ehkäisytehoon.

Pariskunnan rakastelukerrat ovat vähentyneet tuntuvasti. Huonontunut seksielämä on aiheuttanut riitoja heidän välilleen.

Mika toivoisi, että he luopuisivat ehkäisyvälineistä kokonaan ja luottaisivat esimerkiksi varmoihin päiviin tai keskeytettyyn yhdyntään, mutta Heiniä ajatus kauhistuttaa. Juuri raskaudenpelko on hänen suurin ongelmansa, jota epävarma ehkäisymenetelmä vain pahentaisi.

Heini toivoisi puolestaan Mikan hakeutuvan sterilisaatioleikkaukseen, sillä kumpikaan ei toivo lapsia. Mika pitää vaatimusta miehisyyttään loukkaavana.

Mitä he voisivat tehdä ratkaistakseen ongelman?

Sopiva ehkäisy löydettävissä

Itselle ja kumppanille sopivan ehkäisyvaihtoehdon löytäminen voi joskus vaatia aikaa ja aktiivista kokeilua. Lähes kaikille on kuitenkin löydettävissä sopiva ehkäisykeino. Eri ehkäisyvaihtoehdoista kannattaakin keskustella asiantuntevan gynekologin kanssa.

Heini on kokeillut useampia ehkäisypillereitä, todennäköisesti yhdistelmäehkäisypillereitä, jotka ovat yleisin ehkäisymuoto Suomessa. Kaikille yhdistelmäpillereiden hormonimäärät eivät sovi. Hän voisi vaihtoehtona kokeilla minipillereitä, jotka sisältävät pelkkää keltarauhashormonia.

Hormonikierukka on melko hyvin siedetty ehkäisykeino eikä sen pitäisi aiheuttaa vuotoa. Aikaisemmin käytössä ollut kuparikierukka sen sijaan aiheutti monille epäsäännöllisiä ja runsaita vuotoja; nykyään kuparikierukkaa ei yleensä asenneta. Onko Heini kokeillut aiemmin nimenomaan kuparikierukkaa? Voisiko hormonikierukka olla tutustumisen arvoinen?

Ehkäisykapseleiden lisäksi on olemassa joustavasta muovista valmistettu ehkäisyrengas, joka asetetaan emättimeen kolmen viikon ajaksi. Näiden viikkojen jälkeen rengas otetaan yhdeksi viikoksi pois, jolloin kuukautiset alkavat.

Heinin ja Mikan seksielämä on kärsinyt luotettavan ehkäisykeinon puutteesta sekä kondomin käytöstä. Kondomia käytettäessä on tärkeää huolehtia siitä, että se on oikean kokoinen. Liian pieni tai liian iso kondomi voi vähentää peniksen tuntoherkkyyttä. Erilaisia kondomeja on saatavilla valtava valikoima. Eri kokoja, muotoja, materiaaleja, värejä ja makuja löytyy esimerkiksi internetistä satoja. Kannattaa kokeilla mahdollisimman useita malleja, jotta juuri omalle penikselle sopiva kondomi löytyy.

Oikein käytetty ja sopivilla ominaisuuksilla varustettu kondomi on luotettava ja toimiva ehkäisykeino. Kondomin käyttöä voi harjoitella yhdessä kumppanin kanssa, jotta sen asettaminen sujuu vaivatta myös seksin aikana. Kondomin pukemisesta voi tehdä osan yhteistä esileikkiä: siihen voi liittää leikillisyyttä, huumoria, hyväilyä ja suuseksiä, jolloin tilanteesta tulee rento ja mukava kummallekin osapuolelle.

Niin kutsutut varmat päivät tai keskeytetty yhdyntä eivät ole ehkäisykeinoja. Hedelmällisessä iässä olevalla naisella ei ole varmoja päiviä raskauden ehkäisyyn, sillä ovulaatio eli munasolun irtoaminen voi tapahtua epäsäännöllisessä rytmissä. Jo ennen siemensyöksyä peniksestä puolestaan erittyy liukastetta, joka sisältää siittiöitä. Hedelmöittyminen on siis mahdollista, vaikka varsinaista siemensyöksyä ei tapahtuisikaan emättimen sisällä.

Henriikka Sundell, seksuaalineuvoja, Sexpo-säätiö.

X