Kumppareista korkokenkiin – Katso, miten tamperelaisen Seijan tyyli muuttui

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Seija Siltanen
Seija Siltanen tuli Vivaan muuttumaan Tampereelta. © Pekka Nieminen / Otavamedia
Kesäksi Seija Siltasella on tiedossa juhlia, joista yksi on hänen tyttärensä väitöstilaisuus. Hän kaipasi neuvoja, miten kutsujen pukukoodit tulkitaan.

Saan aina paniikin, kun tulee kutsu juhlaan. Sovitan epätoivoisesti kaikki vaihtoehdot, mitä kaapista löytyy. Tiedän kuitenkin jo etukäteen, että tylsältä näyttää ja epämukavalta tuntuu. Tytärkin kysyi minulta, eikö minulla tosiaan ole kaapissa mitään muuta kuin mustaa”, kertoi Seija Siltanen.

Tamperelainen 62-vuotias Seija on ammatiltaan työnjohtaja. Arkena hän selviää verkkareilla, tuulipuvulla ja työnantajan järjestämällä työasulla.

Silloin hän on vähän hukassa, kun pitäisi laittautua hienoksi, valita asu juhliin ja tilaisuuksiin, joiden kutsukortissa on salaperäinen pukukoodi.

Kuvauksiin on koottu pinkin ja oranssin sävyisiä juhla-asuja.

Katsellessaan itseään peilistä erilaisissa juhlavaatteissa meikattuna ja hiukset laitettuna Seija huudahtaa iloisena: ”No nyt räväytän oikein kunnolla.”

”Syklaaminpunainen asu olisi tyylikäs rippi- tai valmistujaisjuhliin. Pidän myös pitsimekosta, se on todella näyttävä ja siinä on kivat hihat. Paljettihapsumekossakin on jujua.”

Seija arvelee, että nämä vaatteet varmaan olisivat sopivat, kun kutsussa lukee tumma puku.

”En ostaisi oranssia paitamekkoa ja asusteita. Ne poikkevat liikaa omasta tyylistäni. Lähtisin rentoihin kesätapahtumiin mieluummin lyhyessä jakussa ja värikkäissä housuissa.”

Seija Siltanen

Pukukoodi kertoo juhlavuusasteen

Juhlien järjestäjä ilmoittaa kutsussa asun juhlavuusasteen vinkiksi, miten hienoksi pitää pukeutua. Jos ohjeeksi on annettu tumma puku, silloin nainen valitsee mekon, housu- tai jakkupuvun, joka on juhlavaa materiaalia, kuten silkkiä, ohutta villaa tai sekoitekangasta, muttei pellavaa eikä farkkua.

Kun kutsussa lukee juhlapuku, naisella pitää olla täyspitkä iltapuku. Esimerkkinä ovat Linnan juhlat. Kun ohjeena on iltapuku, yksi- tai kaksiosainen juhla-asu saa olla polvi-, pohje- tai nilkkapituinen. Karonkan päivätilaisuuteen käy polvimittainen juhlamekko tai jakkupuku, iltaan pitkä iltapuku, mustana, jos järjestäjät niin toivovat.

Rento pukukoodi, eli smart casual käy valmistujaisiin ja syntymäpäiville. Tilaisuuteen voi valita mekon, housut tai hame ja pusero -yhdistelmän.

Asusteet viimeistelevät juhlatyylin. Mitä koristeellisempi mekko, sitä vähemmän koruja.

Värikkäisiin asuihin on usein vaikea löytää oikean värisiä kenkiä ja juhlalaukkua. Siksi suosittelen metallivärejä, kuten kultaa ja hopeaa. Ne toimivat lähes kaiken kanssa.

Pinkkiä pitsiä

Seija Siltanen

Pekka Nieminen / Otavamedia

Pukukoodi ”tumma puku” ei vaadi mustaa mekkoa. Pinkki pitsi on juhlava ja vastaa ohjeistusta. Mekon kanssa ei tarvita jakkua, kun lyhyet trumpettihihat piilottavat allit. Mittasuhteet sopivat Seijalle. Mekko 245 €, Ana Alcazar. Avokkaat 110 €, Clarks. Korvakorut 20 €, Bijou Brigitte.

Hillityn eleganttia

Seija Siltanen

Pekka Nieminen / Otavamedia

Hihaton paljettimekko vastaa tummaa pukua ja iltapukukoodia. Siinä on 20-luvun henkeä, kun hapsut heilahtelevat liikkuessa. Valkoinen jakku raikastaa harmaan värin. Polvimitta ja suora malli sopivat lyhyelle. Mekko 289 €, Ana Alcazar. Valkoinen jakku 279 €, Boss. Nilkkurit 110 €, Unisa. Laukku 30 €, Bijou Brigitte.

Laskeutuvaa

Seija Siltanen

Pekka Nieminen / Otavamedia

Vahva väri antaa potkua. Ohut sifonkimekko ja sävy sävyyn viskoosineuletakki sopivat valmistujaisiin ja syntymäpäiville. Ohut, laskeutuva sifonkikangas on tarpeeksi juhlava eikä näytä tönköltä. Neuletakki 140 €, mekko 150 €, molemmat Ril´s. Avokkaat 110 €, Clarks. Kaulakoru 20 €, Bijou Brigitte. Korvakorut 33 €, Snö of Sweden.

Hyvä klassikko vuosiksi

Seija Siltanen

Pekka Nieminen / Otavamedia

Silkkimekossa on kaikki kohdallaan: helmanpituus, printin koko ja värit. Polvimitta ja pienet kuviot sopivat hyvin 155-senttiselle Seijalle. Pinkin ja oranssin sävyt antavat hehkua hänen kasvoilleen. Malli on ajaton klassikko, jonka voi pukea syntymäpäiville ja valmistujaisiin. Mekko 289 €, Ritva Falla. Kaulakoru 15 €, Bijou Brigitte. Laukku 269 €, Malene Birger. Kengät 129 €, Högl. Korvakorut kuvausrekvisiittaa.

Kutsu grillaamaan

Seija Siltanen

Pekka Nieminen / Otavamedia

Rentoihin puutarha- ja grillijuhliin pukeutumisohjeena on casual. Housuasuun saa vaihtelua paitamekolla, joka sopii monelle vartalolle. Hattu 59 € ja korilaukku 79 €, molemmat KN Collection. Paitamekko 40 €, Lindex. Valkoinen paita 18 €, Lindex. Valkoiset housut 50 €, Cut & Prêt.Tennarit 130 €, Kari Traa. Käsirengas 15 €, Bijou Brigitte.

Värikkäästi matkalle

Seija Siltanen

Pekka Nieminen / Otavamedia

Jakku-housuyhdistelmä on rento asu grilli- ja puutarhajuhliin, kesätapahtumiin ja teatteriin. Vaalea pusakka rauhoittaa pinkin ja oranssin yhdistelmän. Lyhyelle asussa on mittasuhteet kohdallaan. Farkut kannattaa välillä vaihtaa värikkäisiin housuihin. Silkkipaita 179 €, Sand. Housut 70 €, Marella. Pusakka 40 €, Lindex. Tennarit 130 €, Kari Traa. Laukku 149 €, Beck&Söndergaard.

Hiukset: kampaaja Markku Ruotsalainen/ Miraculos 0201 410 410Four Reasons -tuotteilla.

Meikki: meikkitaiteilija Haije Sundqvist 050 350 5172.

Meikkikuva: Paita 60 €, Ril´s. Korvakorut 33 €, Snö of Sweden.

Tiedustelut: Ana Alcazar/Valkoinen Elefantti 09 611 038, Beck&Söndergaard, Clarks, Cut&Prêt, Malene Birger, Marella, Sand/Stockmann 09 1211, Bijou Brigitte 09 753 1344, Boss 040 713 5120, Högl, Gabor/Sokos 010 766 5100, karitraa.com, KN Collection 09 294 3003, Lindex Aleksanterinkatu 020 1422 491, Ril´s/Aleksi 13 09 131 1441, Ritva Falla Shop 050 326 0336, Snö of Sweden 040 841 6121, Unisa.fi.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 6/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

Mitä mieltä muutoksesta?

”Hymynaamoja ja peukutusta tuli kaikilta, joille lähetin kuvan itsestäni muutoksen jälkeen. Enää en halua pukeutua synkästi.” Seija

X