Lihaton lokakuu – ota haltuun Teresa Välimäen parhaat kasvisreseptit ja herkuttele satokauden kasviksilla

Lihaton lokakuu haastaa sinutkin kokkkaamaan kasvisruokaa. Listasimme Teresa Välimäen parhaat kasvisreseptit – nämä arkiruoat maistuvat koko perheelle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teresa Välimäen resepteillä onnistut.

Lihaton lokakuu haastaa sinutkin kokkkaamaan kasvisruokaa. Listasimme Teresa Välimäen parhaat kasvisreseptit – nämä arkiruoat maistuvat koko perheelle.
(Päivitetty: )
Teksti: Katri Koskinen

Lihaton lokakuu  kannustaa lopettamaan kuukauden ajaksi lihansyönnin – tai ainakin vähentämään sitä merkittävästi. Mitä siis kokata? Listasimme Seuran oman kokin Teresa Välimäen parhaat kasvisreseptit viikon jokaiselle päivälle. Muista hyödyntää myös satokauden kasviksia, kuten kurpitsaa ja lehtikaalia.

Kasvisresepti: Paahdettua kurpitsaa ja fetajuustoa uunissa

Paahdettua kurpitsaa ja fetajuustoa

Kurpitsa ja fetajuusto valmistuvat nopeasti uunissa. Ari Heinonen

Ihastuitko sinäkin grilli- ja uunifetaan? Paahdettu kurpitsa fetan kera toimii mainosti lisukkeena, lämpimänä iltapalana tai illanistujaisten tarjottavana, vinkkaa Teresa Välimäki.

Ainekset:

  • 800 g kurpitsaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl balsamicoa
  • 2 rkl hunajaa
  • 2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
  • ripaus chilijauhetta
  • ripaus suolaa
  • 150 g fetajuustoa

Viimeistelyyn:

  • kourallinen rucolaa
  • 3 rkl kurpitsansiemeniä

Valmistusohje:

  1. Leikkaa kuorittu kurpitsa reiluiksi paloiksi ja levitä palat uunivuokaan tai leivinpaperilla peitetylle uunipellille.
  2. Kääntele joukkoon oliiviöljy, balsamico, hunaja, timjami, chili ja suola.
  3. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kun paistoaikaa on jäljellä noin puolet, murena kurpitsojen päälle fetajuusto ja jatka paistoaika loppuun.
  4. Jäähdytä hieman ja viimeistele rucolalla ja kurpitsansiemenillä.

Kasvisresepti: Feta-parsapasta

Teresa Välimäen ruoka: fetapasta

Fetapasta maistuu koko perheelle. Tommi Tuomi

Parsalla ja fetajuustolla höystetty kasvispasta on herkullinen ruoka koko perheen makuun.

Ainekset:

  • 400 g pennepastaa
  • 1 nippu vihreää parsaa
  • 1 rasia herkkusieniä
  • 1 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1/2 tl chilirouhetta
  • 1 tl currya
  • 3 rkl hienonnettua tuoretta salviaa
  • 2 dl kuohukermaa

Viimeistelyyn:

  • 100 g fetajuustoa

Valmistusohje:

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan napakan kypsäksi.
  2. Huuhtele parsat ja kuivaa ne. Katkaise tyvestä vaalea puiseva pala pois. Paloittele parsat noin 2-3 cm pitkiksi paloiksi. Viipaloi herkkusienet ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  3. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa. Paista sieniin hyvä väri ja lisää sipulit. Paista kunnes sipuli pehmenee ja lisää parsat. Paista pari minuuttia. Lisää sitten mausteet, tuore salvia ja kuohukerma. Kiehauta ja tarkista maku.
  4. Valuta kypsä pasta lävikössä ja kääntele kastikkeen joukkoon.
  5. Jaa pasta lautasille ja viimeistele murennetulla fetajuustolla. Tarjoa heti.

Kasvisresepti: Porkkana-palsternakkapiiras

Teresa Välimäen ruoka: juurespiirakka

Lihaton lokakuu: kokeile kasvispiirasta! Pekka Nieminen

Teresa Välimäen juurespiiras valmistuu nopeasti pakastetaikinasta.

Ainekset:

  • 1 iso (500 g) levy pakastevoitaikinaa
  • 2 prk ranskankermaa
  • 2 dl juustoraastetta
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 3 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
  • 4-6 porkkanaa
  • 2-3 palsternakkaa
  • 1 dl sinihomejuustomurua
  • 2 rkl hunajaa

Valmistusohje:

  1. Kauli sulanut voitaikinalevy leivinpaperin päälle hieman isommaksi neliöksi ja vie se uunipellille. Pistele levy haarukalla.
  2. Sekoita ranskankerman joukkoon juustoraaste ja ripaukset suolaa ja mustapippuria sekä timjami. Levitä seos voitaikinalevylle.
  3. Kuori porkkanat ja palsternakat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet ranskankermatäytteen päälle. Mausta pinnat kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
  4. Ripottele pinnalle sinihomejuustomuru ja viimeistele hunajalla.

Vegeresepti: Linssibolognese

Teresa Välimäen ruoka: linssibolognese

Linssibolognese on loistava ruoka lihattomana lokakuuna. Tommi Tuomi

Teresa Välimäen linssibolognese sopii pastan kans­sa sekä täytteeksi suolaisille letuille tai tacoille, lasag­neen jauhelihan korvikkeeksi tai vaikkapa uunipe­runan kanssa.

Ainekset:

  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 100 g juuriselleriä
  • 100 g palsternakkaa
  • 1 iso porkkana
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl punaisia linssejä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tlk (400 g) tomaattimurskaanoin
  • 1/2 l tomaattimehua
  • suolaa
  • sokeria
  • 1 tl jokaista: kuivattua timjamia, oreganoa ja basilikaa
  • 100 g aurinkokuivattuja tomaatteja

Tarjoiluun:

  • 400 g spagettia

Valmistusohje: 

1. Hienonna sipuli ja valkosi­pulinkynnet. Raasta juuriselleri, palsternakka ja porkkana kar­keaksi raasteeksi.

2. Kuumenna oliiviöljy kor­keareunaisessa paistinpannussa. Kuullota sipulit pehmeiksi ja lisää raasteet. Kuullota vielä pari minuuttia. Huuhtele linssit ja lisää ne pannulle. Lisää myös to­maattipyree, -murska ja mehu. Sekoita ja lisää vielä mausteet. Hauduta hiljaa poreillen ja välil­lä sekoitellen noin tunti.

3. Valuta ja suikaloi aurinkokuivatut tomaatit ja lisää ne lopuksi kastikkeen joukkoon.

4. Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsäksi ja valuta se. Kääntele spagetti kastikkeen joukkoon ja tarjoile kuumana.

Kasvisresepti: Suolaiset aamuletut

Teresa Välimäen ruoka: suolaiset letut

Suolaiset letut ovat täyttäviä. Tommi Tuomi

Lihaton lokakuu kannustaa käyttämään enemmän kasviksia. Näiden maittavien ja mehevien aamiaislettujen täytteinä toimivat paprikat ja minitomaatit.

Lettutaikina:

  • 4 dl maitoa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 pientä kananmunaa
  • 2 rkl rypsiöljyä

Lisäksi:

  • 4–6 kananmunaa
  • 100 g minitomaatteja puolitettuna
  • 1 punainen paprika kuutioituna
  • 100 g fetajuustoa muruina
  • kourallinen rucolaa
  • öljyä paistamiseen
  • suolaa
  • mustapippuria

Valmistusohje:

  1. Vispilöi maidon joukkoon vehnäjauhot ja suola. Lisää kananmunat ja rypsiöljy. Jätä taikina turpoamaan.
  2. Kuumenna iso paistinpannu ja lisää pannulle tilkka öljyä. Kaada kauhallinen (n. 1,5 dl) taikinaa pannuun ja riko keskelle heti yksi kananmuna. Mausta kananmuna suolalla ja mustapippurilla. Ravistele lettu irti pannun pohjasta, auta tarvittaessa lastalla. Käännä räiskäle varovasti esim. kattilan kannen avulla.
  3. Ripottele letun pinnalle pulitettuja minitomaatteja, paprikakuutioita, fetajuustomurua ja rucolaa.
  4. Liuta lettu lautaselle ja taita samalla kaksin kerroin, niin että täytteet jäävät letun sisälle.
  5. Paista samaan tapaan kaikki letut ja tarjoile heti.

Resepti: Puolukka-­savujuusto­-puikulagratiini

Teresa Välimäen ruoka: Puolukka-savujuusto-puikulagratiini

Koskenlaskija juusto kruunaa gratiinin. Tommi Tuomi

Ruokaisa puolukka-­savujuusto-­puikulagratiini sopii ruoaksi ihan sellaisenaankin raikkaan ja rapean salaatin kera tarjoiltuna.

Ainekset:

  • 1 kg puikulaperunoita
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 200 g juoksevaa savusulatejuustoa (esim. Koskenlaskija ruoka&dippi)
  • 100 g savujuustoraastetta
  • 1 dl puolukoita

Valmistusohje:

  1. Kuori puikulaperunat, puolita ne pituussuunnassa ja laita ne uunivuokaan. Pirskottele päälle öljy ja mausta ja suolalla ja mustapippurilla. Paahda perunoita 220-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.
  2. Ota vuoka uunista ja lisää savusulatejuusto sekä juustoraaste ja puolukat. Jatka paistamistavielä noin 10 minuuttia.
  3. Tarjoile raikkaan salaatin ja leivän kera.

Resepti: Samettinen sienikeitto

Teresa Välimäen ruoka: Sienikeitto

Samettisen pehmeäksi soseutettu sienikeitto on syksyn alkamisen lohturuokaa parhaimmillaan. Tommi Tuomi

Sieinikeittoon sopivat reseptissä mainittujen sienten lisäksi kaikki syötävät metsäsienet, Teresa Välimäki vinkkaa.

Ainekset:

  • 2 kourallista puhtaita suppilovahveroita
  • 2 kourallista puhtaita tatteja tai kantarelleja
  • 3 rkl voita
  • 2 salottisipulia hienonnettuna
  • 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 l vettä
  • 2 laakerinlehteä
  • ripaus suolaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl valkoviiniä
  • ripaus mustapippuria

Tarjoiluun:

  • 1 1/2 dl smetanaa
  • ripaus suolaa
  • tilkka sitruunamehua

Valmistusohje:

  1. Haihduta sienistä nesteet pois korkeareunaisella paistinpannulla tai paistokasarissa.
  2. Lisää voi sekä hienonnetut sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista pari minuuttia.
  3. Lisää vesi, laakerinlehdet ja suola. Kiehauta ja keitä noin 20minuuttia. Poista laakerinlehdet ja soseuta keitto.
  4. Lisää kerma ja viini. Kiehauta ja keitä vielä muutama minuutti.
  5. Mausta mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
  6. Tarjoile sitruunalla ja suolalla maustetun smetanan kera.

Välipala: Teresa Välimäen vihersmoothie

Teresa Välimäen vihersmoothie

Vihersmoothie sopii loistavasti aamu- tai välipalaksi. Sampo Korhonen

Teresa Välimäen vihersmoothie on todellinen terveyspommi.

Vihersmoothien ainekset:

  • 1 kypsä avokado
  • 1 iso vihreä omena
  • 20 g  auringonkukan versoja
  • ½ ruukkua minttua
  • 3 rkl  auringonkukansiemeniä
  • 1 sitruunan mehu
  • 3‒4 dl mantelimaitoa

Valmistusohje:

  1. Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi hedelmäliha tehosekoittimen kannuun.
  2. Lisää paloiteltu omena, versot, minttu, auringonkukansiemenet ja sitruunan mehu.
  3. Pyöräytä kone käyntiin ja lisää mantelimaitoa niin, että saat sopivan paksuisen ja tasaisen juoman. Tarjoile heti.

Lisää reseptejä osoitteessa: anna.fi/reseptit

Lue myös: Tähän kaatuu monen suomalaisen kuntoremontti – Näin ravitsemusterapeutti neuvoo ylittämään elämäntaparemontin yleisimmät kompastuskivet

X