Lihaton lokakuu – ota haltuun Teresa Välimäen parhaat kasvisreseptit ja herkuttele satokauden kasviksilla

Lihaton lokakuu kannustaa lopettamaan kuukauden ajaksi lihansyönnin – tai ainakin vähentämään sitä merkittävästi. Mitä siis kokata? Listasimme Seuran oman kokin Teresa Välimäen parhaat kasvisreseptit viikon jokaiselle päivälle. Muista hyödyntää myös satokauden kasviksia, kuten kurpitsaa ja lehtikaalia.
Kasvisresepti: Paahdettua kurpitsaa ja fetajuustoa uunissa
Ihastuitko sinäkin grilli- ja uunifetaan? Paahdettu kurpitsa fetan kera toimii mainosti lisukkeena, lämpimänä iltapalana tai illanistujaisten tarjottavana, vinkkaa Teresa Välimäki.
Ainekset:
- 800 g kurpitsaa
- 3 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl balsamicoa
- 2 rkl hunajaa
- 2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
- ripaus chilijauhetta
- ripaus suolaa
- 150 g fetajuustoa
Viimeistelyyn:
- kourallinen rucolaa
- 3 rkl kurpitsansiemeniä
Valmistusohje:
- Leikkaa kuorittu kurpitsa reiluiksi paloiksi ja levitä palat uunivuokaan tai leivinpaperilla peitetylle uunipellille.
- Kääntele joukkoon oliiviöljy, balsamico, hunaja, timjami, chili ja suola.
- Paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kun paistoaikaa on jäljellä noin puolet, murena kurpitsojen päälle fetajuusto ja jatka paistoaika loppuun.
- Jäähdytä hieman ja viimeistele rucolalla ja kurpitsansiemenillä.
Kasvisresepti: Feta-parsapasta
Parsalla ja fetajuustolla höystetty kasvispasta on herkullinen ruoka koko perheen makuun.
Ainekset:
- 400 g pennepastaa
- 1 nippu vihreää parsaa
- 1 rasia herkkusieniä
- 1 sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl oliiviöljyä
- ripaus suolaa
- ripaus mustapippuria
- 1/2 tl chilirouhetta
- 1 tl currya
- 3 rkl hienonnettua tuoretta salviaa
- 2 dl kuohukermaa
Viimeistelyyn:
- 100 g fetajuustoa
Valmistusohje:
- Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan napakan kypsäksi.
- Huuhtele parsat ja kuivaa ne. Katkaise tyvestä vaalea puiseva pala pois. Paloittele parsat noin 2-3 cm pitkiksi paloiksi. Viipaloi herkkusienet ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
- Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa. Paista sieniin hyvä väri ja lisää sipulit. Paista kunnes sipuli pehmenee ja lisää parsat. Paista pari minuuttia. Lisää sitten mausteet, tuore salvia ja kuohukerma. Kiehauta ja tarkista maku.
- Valuta kypsä pasta lävikössä ja kääntele kastikkeen joukkoon.
- Jaa pasta lautasille ja viimeistele murennetulla fetajuustolla. Tarjoa heti.
Kasvisresepti: Porkkana-palsternakkapiiras
Teresa Välimäen juurespiiras valmistuu nopeasti pakastetaikinasta.
Ainekset:
- 1 iso (500 g) levy pakastevoitaikinaa
- 2 prk ranskankermaa
- 2 dl juustoraastetta
- ripaus suolaa
- ripaus mustapippuria
- 3 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
- 4-6 porkkanaa
- 2-3 palsternakkaa
- 1 dl sinihomejuustomurua
- 2 rkl hunajaa
Valmistusohje:
- Kauli sulanut voitaikinalevy leivinpaperin päälle hieman isommaksi neliöksi ja vie se uunipellille. Pistele levy haarukalla.
- Sekoita ranskankerman joukkoon juustoraaste ja ripaukset suolaa ja mustapippuria sekä timjami. Levitä seos voitaikinalevylle.
- Kuori porkkanat ja palsternakat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet ranskankermatäytteen päälle. Mausta pinnat kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
- Ripottele pinnalle sinihomejuustomuru ja viimeistele hunajalla.
Vegeresepti: Linssibolognese
Teresa Välimäen linssibolognese sopii pastan kanssa sekä täytteeksi suolaisille letuille tai tacoille, lasagneen jauhelihan korvikkeeksi tai vaikkapa uuniperunan kanssa.
Ainekset:
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 100 g juuriselleriä
- 100 g palsternakkaa
- 1 iso porkkana
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 dl punaisia linssejä
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 1 tlk (400 g) tomaattimurskaanoin
- 1/2 l tomaattimehua
- suolaa
- sokeria
- 1 tl jokaista: kuivattua timjamia, oreganoa ja basilikaa
- 100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
Tarjoiluun:
- 400 g spagettia
Valmistusohje:
1. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta juuriselleri, palsternakka ja porkkana karkeaksi raasteeksi.
2. Kuumenna oliiviöljy korkeareunaisessa paistinpannussa. Kuullota sipulit pehmeiksi ja lisää raasteet. Kuullota vielä pari minuuttia. Huuhtele linssit ja lisää ne pannulle. Lisää myös tomaattipyree, -murska ja mehu. Sekoita ja lisää vielä mausteet. Hauduta hiljaa poreillen ja välillä sekoitellen noin tunti.
3. Valuta ja suikaloi aurinkokuivatut tomaatit ja lisää ne lopuksi kastikkeen joukkoon.
4. Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsäksi ja valuta se. Kääntele spagetti kastikkeen joukkoon ja tarjoile kuumana.
Kasvisresepti: Suolaiset aamuletut
Lihaton lokakuu kannustaa käyttämään enemmän kasviksia. Näiden maittavien ja mehevien aamiaislettujen täytteinä toimivat paprikat ja minitomaatit.
Lettutaikina:
- 4 dl maitoa
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1/2 tl suolaa
- 2 pientä kananmunaa
- 2 rkl rypsiöljyä
Lisäksi:
- 4–6 kananmunaa
- 100 g minitomaatteja puolitettuna
- 1 punainen paprika kuutioituna
- 100 g fetajuustoa muruina
- kourallinen rucolaa
- öljyä paistamiseen
- suolaa
- mustapippuria
Valmistusohje:
- Vispilöi maidon joukkoon vehnäjauhot ja suola. Lisää kananmunat ja rypsiöljy. Jätä taikina turpoamaan.
- Kuumenna iso paistinpannu ja lisää pannulle tilkka öljyä. Kaada kauhallinen (n. 1,5 dl) taikinaa pannuun ja riko keskelle heti yksi kananmuna. Mausta kananmuna suolalla ja mustapippurilla. Ravistele lettu irti pannun pohjasta, auta tarvittaessa lastalla. Käännä räiskäle varovasti esim. kattilan kannen avulla.
- Ripottele letun pinnalle pulitettuja minitomaatteja, paprikakuutioita, fetajuustomurua ja rucolaa.
- Liuta lettu lautaselle ja taita samalla kaksin kerroin, niin että täytteet jäävät letun sisälle.
- Paista samaan tapaan kaikki letut ja tarjoile heti.
Resepti: Puolukka-savujuusto-puikulagratiini
Ruokaisa puolukka-savujuusto-puikulagratiini sopii ruoaksi ihan sellaisenaankin raikkaan ja rapean salaatin kera tarjoiltuna.
Ainekset:
- 1 kg puikulaperunoita
- 2 rkl rypsiöljyä
- ripaus suolaa
- ripaus mustapippuria
- 200 g juoksevaa savusulatejuustoa (esim. Koskenlaskija ruoka&dippi)
- 100 g savujuustoraastetta
- 1 dl puolukoita
Valmistusohje:
- Kuori puikulaperunat, puolita ne pituussuunnassa ja laita ne uunivuokaan. Pirskottele päälle öljy ja mausta ja suolalla ja mustapippurilla. Paahda perunoita 220-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.
- Ota vuoka uunista ja lisää savusulatejuusto sekä juustoraaste ja puolukat. Jatka paistamistavielä noin 10 minuuttia.
- Tarjoile raikkaan salaatin ja leivän kera.
Resepti: Samettinen sienikeitto

Samettisen pehmeäksi soseutettu sienikeitto on syksyn alkamisen lohturuokaa parhaimmillaan. Tommi Tuomi
Sieinikeittoon sopivat reseptissä mainittujen sienten lisäksi kaikki syötävät metsäsienet, Teresa Välimäki vinkkaa.
Ainekset:
- 2 kourallista puhtaita suppilovahveroita
- 2 kourallista puhtaita tatteja tai kantarelleja
- 3 rkl voita
- 2 salottisipulia hienonnettuna
- 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 1 l vettä
- 2 laakerinlehteä
- ripaus suolaa
- 2 dl kuohukermaa
- 1 dl valkoviiniä
- ripaus mustapippuria
Tarjoiluun:
- 1 1/2 dl smetanaa
- ripaus suolaa
- tilkka sitruunamehua
Valmistusohje:
- Haihduta sienistä nesteet pois korkeareunaisella paistinpannulla tai paistokasarissa.
- Lisää voi sekä hienonnetut sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista pari minuuttia.
- Lisää vesi, laakerinlehdet ja suola. Kiehauta ja keitä noin 20minuuttia. Poista laakerinlehdet ja soseuta keitto.
- Lisää kerma ja viini. Kiehauta ja keitä vielä muutama minuutti.
- Mausta mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
- Tarjoile sitruunalla ja suolalla maustetun smetanan kera.
Välipala: Teresa Välimäen vihersmoothie
Teresa Välimäen vihersmoothie on todellinen terveyspommi.
Vihersmoothien ainekset:
- 1 kypsä avokado
- 1 iso vihreä omena
- 20 g auringonkukan versoja
- ½ ruukkua minttua
- 3 rkl auringonkukansiemeniä
- 1 sitruunan mehu
- 3‒4 dl mantelimaitoa
Valmistusohje:
- Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi hedelmäliha tehosekoittimen kannuun.
- Lisää paloiteltu omena, versot, minttu, auringonkukansiemenet ja sitruunan mehu.
- Pyöräytä kone käyntiin ja lisää mantelimaitoa niin, että saat sopivan paksuisen ja tasaisen juoman. Tarjoile heti.
Lisää reseptejä osoitteessa: anna.fi/reseptit