Pakarat töihin! Fysioterapeutti Anne Puranen näyttää, miten teet haastavan luistelijan kyykky -liikkeen oikein

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kaikkien lonkan liikesuuntien harjoittaminen on tärkeää pakaralihasten lihastasapainon ja lonkan sekä lantion toiminnan kannalta.
Kaikkien lonkan liikesuuntien harjoittaminen on tärkeää pakaralihasten lihastasapainon ja lonkan sekä lantion toiminnan kannalta. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia
Haaveissa vahvat pakarat? Pakaroita kannattaa treenata monipuolisesti. Katso fysioterapeutti Anne Purasen esimerkki, miten teet haastavan luistelijan kyykky -liikkeen.

Tervetuloa Kotilääkäri-lehden Annen kuntokouluun! Tällä kertaa pistetään pakarat töihin. Fysioterapeutti Anne Puranen näyttää mallia, miten haastava luistelijan kyykky -liike tehdään oikein.

Luistelijan kyykky – toista 3 x 6 molemmille puolille

Ohjeet:

Seiso kapeassa haara-asennossa. Astu vasemmalla jalalla reilu askel sivulle ja laskeudu kyykkyyn. Oikea jalka ojentuu suoraksi sivulle. Suuntaa kyykistyvän jalan polvi jalkaterän suuntaisesti.

Ponnista itsesi ylös ja astu sen jälkeen vasemmalla jalalla oikean taakse ristiin, laskeudu kyykkyyn ja anna takimmaisen polven laskeutua lähelle lattiaa. Ponnista itsesi takaisin ylös jälleen vasemmalle sivulle.

Toista 3 x 6 molemmille puolille.

Mitä hyötyä?

Harjoite vahvistaa isoa ja keskimmäistä pakaralihasta sekä reisiä.

Ponnista itsesi ylös ja astu sen jälkeen vasemmalla jalalla oikean taakse ristiin, laskeudu kyykkyyn ja anna takimmaisen polven laskeutua lähelle lattiaa.

Luistelijan kyykky: Ponnista itsesi ylös ja astu sen jälkeen vasemmalla jalalla oikean taakse ristiin, laskeudu kyykkyyn ja anna takimmaisen polven laskeutua lähelle lattiaa. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Vinkki! Treenaa pakaroita monipuolisesti

– Ihmisellä on pakaralihaksia ulommassa ja sisemmässä kerroksessa yhteensä seitsemän kappaletta. Niiden tehtävä on liikuttaa lonkkaa ojennukseen, loitonnukseen sekä ulkokiertoon. Ne ovat voima ja moottori kaikessa lantion liikuttamisessa.

– Pakarat myös tukevat lonkkaniveltä, lantiota ja alaselkää.

– Kaikkien lonkan liikesuuntien harjoittaminen on tärkeää pakaralihasten lihastasapainon ja lonkan sekä lantion toiminnan kannalta. Pakaratreeni, jossa vahvistetaan vain yhtä liikesuuntaa ja lihasta, eli isoa pakaralihasta lonkan ojennusliikkein, johtaa ennen pitkää ongelmiin.

– Pakarakivut, nivuskivut ja alaselkäkivut ovat tavallisia, jos pakaroita treenaa yksipuolisesti. Yhtä lailla pakaroiden heikkeneminen vähäisen liikkumisen ja liian istumisen vuoksi aiheuttaa näitä samoja oireita.

Katso Anne Purasen koko treeniohjelma pakaroille Kotilääkäri-lehdestä nro 7/20!

 

Kotilääkäri nro 7/20.

Kotilääkäri nro 7/20. © Otavamedia

Lue myös: Pakaratreeni puntarissa – Voiko takapuolta treenata pienemmäksi?

Lue myös: Torju juoksijan rasitusvammat helposti – Katso kuusi jumppaohjetta!

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X