Nautitko luontoannoksen joka päivä? Luonto on tutkitusti terveellinen paikka

Tutkimusten mukaan luonto ­sekä virkistää ja elvyttää että rauhoittaa ja rentouttaa. Omiin päiviin kannattaa hankkia luontokokemuksia vaikkapa lähimetsästä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Etätöiden aikaan on helppo saada yhteys luontoon vaikka kesken työpäivän.

Tutkimusten mukaan luonto ­sekä virkistää ja elvyttää että rauhoittaa ja rentouttaa. Omiin päiviin kannattaa hankkia luontokokemuksia vaikkapa lähimetsästä.
Teksti: Eveliina Lauhio

”On näyttöä siitä, että luonnossa liikkuminen voi parantaa sairauksien oireita. Luonto ei ainoastaan rentouta, vaan myös tuottaa terveyttä”, kertoo eko- ja ympäristöpsykologi Kirsi Salonen.

Salosen mukaan hyvinvoinnin kannalta ihminen tarvitsisi mieluiten päivittäisen luontoannoksen. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla eksoottisia elämyksiä tai huikeita maisemia, vaan tavallinen arkinen oleminen luonnossa riittää.

”Suomalaisilla metsien ja viherympäristöjen saavutettavuus on varsin hyvä toisin kuin monissa muissa maissa. Meidän kannattaa nauttia tästä mahdollisuudesta.”

Lue myös: Jos haluat voida paremmin, keskeytä työpäiväsi happihyppelyllä – Luonnossa keskittymiskyky paranee ja stressi vähenee

Luonto hoitaa – Metsässä stressaantunut mieli tuulettuu

Metsä on oiva paikka hoitaa stressaantunutta mieltä ja päästä eroon murheista. Paineita voi päästellä pihalle esimerkiksi huutamalla metsässä.

”Metsässä ei tarvitse ajatella sitä, ­pahoitanko jonkun mielen tai kes­tääkö toinen pahan oloni, kuten ihmissuh­teissa on usein tehtävä. Metsä kestää huutoni. Puu ei huoju, vaikka nojaisin ja tukeutuisin siihen.”

Kirsi Salonen kannustaa etsimään ja löytämään oman tavan olla yhteydessä luontoon. Se voi olla metsässä kävelyä yksin tai yhdessä, hiljentymistä tai luonnon koskettamista.

Murheiden sanoittaminen ääneen luonnolle tai ystävälle on usein hyväksi. Yhtä tarpeellista on myös olla toisinaan yksin omien ajatustensa kanssa.

”Joskus toiselle rupattelu saattaa häiritä luontoyhteyttä. Ihminen on rakentunut niin, ettemme pysty havainnoimaan monia asioita samaan aikaan. Jos huomio on juttelussa tai kännykässä, huomiota ei ole mahdollista suunnata ­samanaikaisesti ympäristöön.”

Kirsi Salonen kannustaa miettimään, ­miten omiin päiviin saisi luontokokemuksia vaikkapa lähimetsästä.

”Etenkin nyt etätöiden aikaan mo­nilla on mahdollisuus nauttia luonnon parantavista vaikutuksista pieninä annoksia vaikka keskellä päivää.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 2/21.

Lue myös: Uutisankkuri Aino Huilaja vaihtoi vakityön elämään erämaakämpässä: ”Aika vähällä voi elää hyvää elämää”

Aino kävi ennen jumpissa koko ajan. Nyt hän on kuitenkin entistä paremmassa kunnossa, koska hakkaa halkoja ja on koko ajan ulkona.

Aino on tottunut siihen, että aamu alkaa usein vedenhaulla mökin vieressä olevasta joesta.© Jerry Ylkänen

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X