Näin torjunta-aineena käytetty matriini päätyy karkkipussiin − Ruokaviraston tutkijan mukaan ”kuluttajan ei todennäköisesti tarvitse olla huolissaan”

Matriinin kaikkia vaikutuksia terveyteen ei vielä tiedetä vähäisen tutkimustiedon vuoksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ylen testaamissa makeisissa kuudesta löytyi matriinia jopa 40 kertaa enemmän kuin EU:n asetus sallii.

Matriinin kaikkia vaikutuksia terveyteen ei vielä tiedetä vähäisen tutkimustiedon vuoksi.
Teksti:
Anni Niittylahti

Yle kertoi 9.11. julkaistussa jutussaan, että useat Suomessa valmistetut salmiakki- ja lakritsimakeiset sisältävät EU:n alueella elintarvikkeissa kiellettyä matriinia.

Yle testasi kymmenen eri makeista, joiden raaka-aineena on käytetty lakritsiuutetta, ja näistä kuudesta löytyi matriinia enemmän kuin torjunta-ainejäämiä koskeva asetus sallii. Tuotteiden valmistajien joukossa olivat muun muassa Fazer, Halva ja Kouvolan lakritsi.

Ylen testaamien tuotteiden listauksen löydät tästä.

Seura selvitti, pitääkö suosikkimakeisia nauttineiden olla huolissaan matriinin takia.

Mitä matriini on ja miten se päätyy makeisiin?

Matriini on Aasiassa torjunta-aineena käytettävä kasvialkaloidi. Ruokaviraston verkkosivujen mukaan matriini on voinut päätyä makeisiin torjunta-aineiden lisäksi lakritsin keruussa raaka-aineeseen sekoittuvasta Sophora-kasvista, joka sisältää matriinia luontaisesti.

Matriinia saa olla yksittäisessä käsittelemättömässä raaka-aineessa 0,01 mg/kg.

Onko matriini vaarallista terveydelle?

Matriinia ei ole todettu EU-alueella haitalliseksi tai vaarattomaksi. Tämä johtuu Ruokaviraston verkkosivujen mukaan vähäisestä tutkimustiedosta. Matriinin vaikutuksia terveyteen ei siis vielä täysin tunneta.

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti ainetta sisältävät tuotteet tulisi vetää pois markkinoilta. Esimerkiksi vuonna 2021 Ruokavirasto tiedotti lakritsiuutetta sisältävien ravinnelisien takaisinvedosta. Valmistajien mukaan tuotteista löytyi lainsäädännössä määritellyn rajan ylittävä määrä matriinia.

Lue myös: Lakritsi nostaa verenpainetta yhtä paljon kuin normi verenpainelääkeannos sitä laskee – Herkuttelun vaikutus näkyy elimistössä viikkoja

Mistä tietää, sisältääkö tuote matriinia?

Suomessa viranomaislaboratorioissa ei ole tällä hetkellä keinoja matriinin analysoimiseen, joten vastuu lakritsiuutteen testaamisesta on tuotteiden valmistajilla.

Ylen mukaan makeisvalmistajia ei välttämättä kannusta testata raaka-aineitaan, sillä se voisi johtaa kokonaisien myyntierien takaisinvetoon.

Kuluttaja ei voi siis tietää tuotteiden sisältämästä matriinista, ellei valmistaja ole itse asiasta tiedottanut.

Pitääkö olla huolissaan, jos on syönyt lakritsia ja salmiakkia?

Ruokaviraston erityisasiantuntija Arja Heinonen vastasi Seuralle sähköpostiviestissään, että kyseisten makeisten syömisestä ei todennäköisesti tarvitse olla huolissaan.

”Kuluttajan ei todennäköisesti tarvitse olla huolissaan, mikäli kyseisiä makeisia on syöty pieniä määriä osana tasapainoista, monipuolista ja vaihtelevaa ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota. Makeisia ei muutoinkaan suositella syötävän runsaasti”, Arja Heinonen kirjoittaa.

karkki
Jos karkkipäivää odottaa koko viikon, itse herkkupäivänä herkuttelu voi lähteä käsistä. © pekka holmström/om-arkisto

Lue myös: Onko karkkipäivä hyvä käytäntö? Ravitsemusterapeutti vastaa

X