Miehelläni on pakottava tarve laukeamiseen

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Puhumisen merkitys korostuu, jos pariskunnan toiveet sängyssä poikkeavat toisistaan. © Anssi Keränen
Mitä tehdä, kun pariskunnan molemmat osapuolet haluavat, mutta hyvin eri asioita?

Toisen kierroksen kyyhkyläiset Vesa ja Tytti avioituivat vuosi sitten. Kummallakin on kokemusta perhe-elämästä, rakkauden alkuhuumasta ja arkipaineiden seksielämää laimentavasta vaikutuksesta.

Kaikesta voidaan puhua, ja se onkin tullut hyvin tärkeäksi, sillä pariskunnan toiveet sängyssä poikkeavat toisistaan.

Molemmat tuntevat valtavasti vetoa toisiinsa, mutta siinä missä Tytti haluaisi nautiskella toisen läheisyydestä pitkään ja antaumuksella, Vesa haluaa viedä homman maaliin vauhdilla.

Keskustelujen myötä on selvinnyt, että Vesalla on ollut aiemmissakin suhteissaan ongelmia ennenaikaisen siemensyöksyn kanssa. Kiire ja hätä johtuvat siis siitä, ettei hän pysty pidättelemään itseään.

Pariskunta on hakenut apua muun muassa tantrasta, joka opastaa suorituksen sijaan keskittymään toisen läheisyyteen.

”Toisinaan sovimme etukäteen, että nyt vain nautimme toisistamme ja läheisyydestä, ilman minkäänlaista suorittamista”, Tytti sanoo.

Useimmiten tämäkin johtaa hetken kuluttua siihen, että Vesa alkaa työskennellä orgasminsa eteen. Sitten kaikki jo loppuukin, ja Tytti jää ihmettelemään.

”Onko miehellä todella jokin pakottava fyysinen tarve laukeamiseen, kuten mieheni väittää”, Tytti kysyy.

”Lopputuloshan on se, että seksielämämme on hyvin epätasapainoista. Minä saan siitä useimmiten vain pettymyksen.”

Tytti pitää itseään seksuaalisena ihmisenä. Hänestä seksi on niin herkkä ja henkilökohtainen elämänalue, että pariskunnan molempien osapuolien pitäisi suhtautua siihen vakavasti.Kumppanin toiveita tulisi arvostaa, ja ennen kaikkea pitäisi löytyä tahtoa pitää toinen tyytyväisenä.

”Jos miehen fysiologia on niin erilainen kuin naisen, kuinka pariskunnat ikinä voivat löytää molempia tyydyttävän tavan toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan”, Tytti ihmettelee.

Sinun ja minun vuoro

VESALLA ON HUOLI omasta suorituksestaan, hän pelkää, ettei kenties laukea, jos rakastelu kestää liian kauan. Suoritusseksissä viriäminen ja laukeaminen ovat keskeisiä tavoitteita. Jos miehen erektio puuttuu seksissä, mies kokee epäonnistuneensa. Sama palaute tulee ennen pitkää myös kumppanilta.

Naiselle pettymys voi koskea yhtä kertaa, miehelle pettymys voi värittää koko miehisyyttä. Mikäli kierre jatkuu, seurauksena voi olla ahdistuksen liittyminen jo pelkkään ajatukseen rakastelusta, ja erektio voi jäädä saavuttamatta.

Tytti ei kaipaa suoritusseksiä, hän kaipaa läheisyysseksiä. Hyvä seksi merkitsee tällöin turvallista varmuutta toisen olemassaolosta omassa elämässä.

Tytiltä ja Vesalta puuttuu suhteestaan turvallinen varmuus tuoda esiin kummankin tarpeet riippumatta siitä, miten hyvin ne menevät yksiin. Turvallinen varmuus sisältää ajatuksen, että minä olen kumppanin silmissä riittävä ja hyvä. Minun tapani viritä seksuaalisesti on toisen silmissä oikein. Kun meillä on täysi luottamus suhteeseen ja varmuus omasta riittävyydestämme, me voimme turvallisesti, ilman minkäänlaista hyökkäävyyttä, ilmaista toiveitamme.

Riittävän turvallisessa tilanteessa voidaan rauhassa vuorotella. Yhdellä hetkellä voidaan toimia toisen toiveiden mukaisesti, toisella kertaa voidaan lähteä liikkeelle toisen toiveista ja mieltymyksistä.
Tytti ja Vesa joutuvat nyt pohtimaan, mitä he keskinäiseltä seksiltään toivovat.

Keijo Markova, pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto.

Hidastelua voi harjoitella

KUTEN ELÄMÄSSÄ muutenkin, myös seksissä on toisinaan tarpeen tehdä kompromisseja. Mikäli seksi toistuvasti tuottaa Tytille pettymyksen, on syytä puhua asiasta ja etsiä toimivia ratkaisuja. Jokainen on lopulta itse vastuussa omasta nautinnostaan, ja siksi epätyydyttävään tilanteeseen kannattaa puuttua. Olennaista on, että sekä Vesalla että Tytillä on kiinnostusta tehdä seksistä sellaista, jossa molempien tarpeet tulevat huomioiduiksi.

Kunnioittava ja avoin puhe sekä seksitaidoista että -toiveista on keino muuttaa tilannetta. Mitä toivoisi kumppanin tekevän toisin, mikä tuntuu hyvältä ja minkä voisi itse tehdä eri lailla? Missä voidaan vuorotella, mitä kiinnostavaa ei vielä ole kokeiltu? Entä onko Tytin ja Vesan seksi aikaisemmin ollut tyydyttävämpää? Jos on, niin mikä on muuttanut tilanteen?

Miehen fysiologia vaatii siemensyöksyn, mutta se voi tapahtua myös unissa. Ei ole mitään tarvetta lähteä kiirehtimään orgasmin tai siemensyöksyn eteen. Esimerkiksi sooloseksi on loistava tapa tutustua omaan kehoon, sen toimintoihin ja reaktioihin sekä tuottaa itselle nautintoa.

Hidastelua voi harjoitella sekä sooloseksin aikana että kahdenkeskisen seksin yhteydessä. Kotikonstien lisäksi herkän siemensyöksyn hoitoon voi tarvittaessa kokeilla lääkkeellistä apua tai terapiaa.

Tiina Vilponen, seksuaaliterapeutti, Sexpo.

X