Mieheni lähenteli ystävääni

Uuden parisuhteen pelisäännöt ovat aluksi epäselvät. Seijaa hämmentää Pertun kepeä suhtautuminen flirttiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tilaisuus tekee joskus varkaan.

Uuden parisuhteen pelisäännöt ovat aluksi epäselvät. Seijaa hämmentää Pertun kepeä suhtautuminen flirttiin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anna Muurinen

Flirtti on tärkeä osa suhdetta, tätä mieltä ovat sekä Seija että Perttu, vastarakastuneet vireät viisikymppiset. Puoli vuotta sitten tavannut pari asuu eri paikkakunnilla ja töiden vuoksi he tapaavat vain viikonloppuisin.06

Parin tutustumisvaihe oli intensiivinen, ja nyt on tullut aika tutustua vähitellen myös puolison sukuun ja ystäviin. Kun suhde on avautunut ulkomaailmalle, on alkanut ilmetä myös ongelmia.

”Kutsuimme mökilleni ystävättäriäni, minulle läheisiä ihmisiä, jotka ovat olleet rinnallani jo vuosikymmeniä”, Seija kertoo. ”En olisi ikinä uskonut, että mökkireissusta voisi jäädä niin sekavat tunteet.”

Perjantai-ilta oli mennyt vielä mukavissa merkeissä, mutta lauantai-illan koittaessa Perttu intoutui Seijan mielestä liiaksikin jutustelemaan Seijan ystävättärien kanssa. Seijan hääriessä emäntänä keittiössä Perttu lämmitti saunaa yhdessä mökkivieraiden kanssa.

”Ajattelin jo illan kuluessa, että ilmassa oli ylimääräistä hilpeyttä, mutta maanantainen puhelu Sinikalta heitti märän rätin päin kasvojani”, Seija puuskahtaa.

”Sinikka sanoi Pertun nipistäneen häntä takapuolesta! Ja Sinikan sanaan olen tottunut luottamaan.”

Vaikka naiset olivat lähinnä nauraneet tapaukselle, jäi asia kaivamaan Seijan mieltä ja hän otti viikonlopun tapahtumat puheeksi Pertun kanssa. Mies kiisti kaikenlaisen lähentelyn, myös kaiken aivan avoimen silmäpelin, minkä Seija omin silmin näki.

”Muutama olut on tuskin aiheuttanut muistinmenestystä, joten kyse on suhtautumistavoistamme asioihin. Koko juttu on saanut minut ajattelemaan uudelleen lähes kaikkea Pertun kertomaa”, Seija sanoo.

Seija haluaa korostaa, ettei kevyt flirtti häntä haittaa, jos se tehdään avoimesti ja siitä voidaan puhua.

Kannattaisiko pariskunnan nyt laatia suhteelle omat pelisäännöt, etenkin kun he asuvat viikot erillään?

Rakkaus saattaa sokaista

Rakastuminen sulkee kriittisen ajattelun pois päältä, jolloin keskitymme suhteessa vain myönteisiin asioihin. Jos läheisyyden syntymisvaiheessa jokin asia meitä vähän ihmetyttääkin, niin jätämme sen huomiotta tai ajattelemme, että hyvä yhdessäolo poistaa kaikki murheet suhteestamme. Olennaistahan on, että minua varten on joku ihminen tässä maailmassa.

Seijalle oli yllätys ja sokki, kun Pertulle ei riitäkään enää flirttailu hänen kanssaan, vaan Perttu innostui testaamaan viehätysvoimaansa myös Seijan ystäviin. Seijalle nousi aiheellisesti huoli, että eikö hän olekaan ykkönen Pertun elämässä. Tarvitseeko Perttu jostain syystä flirtin tuomaa mielihyvää siinä määrin, että on valmis riskeeraamaan suhteensa Seijan kanssa? Vai tarvitseeko Perttu hänen lisäkseen muita naisia, joiden kanssa voi kokeilla läheisyyttä, kenties seksuaalistakin viriämistä? Eikö Perttuun voikaan luottaa?

Tärkeitä kysymyksiä kaikki. On ihmisiä, joilla on valmius tulla läheiseen suhteeseen ja sitoutua. On ihmisiä, joilla ei ole sisäistä valmiutta olla läheisessä suhteessa ja sitoutua. On ihmisiä, joita kiinnostaa seksi mahdollisimman monenlaisten ihmisten kanssa.

Parisuhteessa voidaan tarvita joskus pelisääntöjä. Ne voivat liittyä yhtä hyvin rahankäyttöön, onko parilla esimerkiksi yhteiset vai erilliset rahat.

Keijo Markova, pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto.

Asia uuteen käsittelyyn

Suhteen sääntöjen laatiminen tuntuu Seijan ja Pertun tapauksessa tärkeältä. Kun kaksi aikuista alkaa rakentaa yhteistä elämää, molemmilla on jo paljon toimintatapoja, joiden noudattamisesta saattaa syntyä mielipahaa. Tärkeintä uudessa suhteessa on sopia siitä, että kaikesta on voitava puhua.

Loukkaantumisia tapahtuu puolin ja toisin. Kyse on siitä, kuinka näissä tilanteissa sitten toimitaan. Säännöt on laadittava yksitellen, sillä etukäteen on vaikea tietää, millaisia asioita nousee esille. Tässä tapauksessa esille nousi kaksikin sovittavaa asiaa: Missä kulkee uskollisuuden ja uskottomuuden raja ja missä määrin flirtti on sallittua?

Kuinka toimitaan sitten tilanteessa, jossa osapuolien totuus on erilainen? Ensin on kyettävä puhumaan omista havainnoistaan ja tunteistaan. Toiseksi on pystyttävä kuuntelemaan toista ilman puolustautumista ja syyttelyä. Jos nipistelystä kuuleminen oli Seijalle kuin märkä rätti vasten kasvoja, niin Pertun kieltäminen tuntui varmaan todella kurjalta. Vastauksesta saattaa herätä ajatus, että Perttu valehtelee. Luottamus on parisuhteessa ensiarvoisen tärkeää. Uskooko Sija ystävänsä vai Pertun sanaa? Jos pari on sitoutunut uskollisuuteen, siihen pitää voida myös luottaa. Tämä ei tarkoita sitä, ettei ote voi joskus pitkän illan kuluessa livetä, mutta silloin asia on kyettävä selvittämään rehellisesti.

Suosittelen, että Seija ottaa asian vielä Pertun kanssa puheeksi ja kertoo rauhallisesti, mitä näki ja koki sinä iltana ja sen jälkeen. Hänen kannattaa myös kertoa, että on alkanut suhtautua epäillen kaikkeen Pertun aiemmin kertomaan. Näiden keskustelujen pohjalta Seija voi sitten päättää, onko suhteella jatkoa.

Sari Liljeström, parisuhdekouluttaja, Parisuhdekeskus Kataja.

X