Saako elävän leski elää? Miten elämä jatkuu, kun muistisairaus katkaisee liiton ja yhteyden puolisoon?

Tuomitseminen on kaikissa asioissa helpoin ratkaisu. Mieti omalta kohdaltasi, mitä ”elävän leskeksi” jääminen sinulle tarkoittaisi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuomitseminen on kaikissa asioissa helpoin ratkaisu. Mieti omalta kohdaltasi, mitä ”elävän leskeksi” jääminen sinulle tarkoittaisi.
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Hurme

Mieleeni on painunut tapaus dementikkojen hoitokodista, jossa äitini asui yli 20 vuotta sitten ja jossa hän myös kuoli, kuusi­kymppisenä.

Eräänä päivänä kun menin äitiä tervehtimään, oli käytävällä kalabaliikki. Yhden potilaan vaimo oli tullut miestään katsomaan, mutta mies ei ollutkaan huoneessaan. Hänet löydettiin nukkumasta toisessa huoneessa, toisen naisen, potilastoverin vuoteessa.

Vaimo suuttui, mustasukkaisena. Hän ei voinut hyväksyä tilannetta, vaikka tiesi, ettei mies edes muistanut olevansa naimisissa.

Kumpikaan vierekkäin lepäävistä potilaista ei tunnistanut enää läheisiään. Heille oli olemassa vain kulloinenkin hetki ja ihminen siinä vieressä. Lämmön ja kosketetuksi tulemisen tarve oli jäljellä, vaikka sanoja ei.

Sitä aviopuolisoa ja avioliittoa ei enää ollut, jossa vaimo edelleen eli ja jonka pohjalta tunsi moraalista suuttumusta. Hänen oli vaikeaa hyväksyä miehen dementoitunut maailma, johon antoi pieniä hyviä hetkiä lepäily potilastoverin vuoteella käsi kädessä. Entisestä luopuminen läheisen sairauden takia on raskasta. Raskasta on myös tehdä elämänvalintoja ”elävän leskenä”.

Kymmenien tuhansien ihmisten elämänkumppanit

Suomessa on yli 190 000 muistisairasta ihmistä, heistä vähintään 93 000 keskivaikeassa muistisairauden vaiheessa. Vuosittain 14 500 suomalaista sairastuu johonkin muistisairauteen.

Monilla kymmenillä tuhansilla ihmisillä on siis muistisairas elämänkumppani.

Jossain sairauden vaiheessa vaiheessa – parhaassa tapauksessa – puoliso pääsee ympärivuorokautiseen hoitoon, ennen kuin omaishoitajan voimat täysin hiipuvat. Silloinkin tämä kokee yleensä syyllisyyttä. Velvollisuudentunto, rakkaus, joskus myös ympäröivät ihmiset tuntuvat edellyttävän, että omaishoitaja jaksaa aina vaan.

X