Kiitollisuus on opeteltavissa – julkkikset kertovat mitkä asiat herättävät heissä kiitollisuuden tunteen

Julkisuudesta tutut ihmiset kertovat, mistä he ovat kiitollisia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Julkisuudesta tutut ihmiset kertovat, mistä he ovat kiitollisia.
(Päivitetty: )
Teksti: Anu Kylvén

Kiitollisuus ja hyvään keskittyminen on taito, joka toisilla ihmisillä on luonnostaan. Meidän muiden kannattaa opetella se, sillä kiitollisuus on keskeinen tekijä onnellisuudessa.

Lue myös: ”Meistä on tullut kovin yksilökeskeisiä, omaa tilaa arvioivia ja vertailevia” – Miten nykyajan superihminen voisi olla myös onnellinen?

1. Mikään ei ole itsestäänselvää

”Päiväni ovat täynnä kiitollisuuden tunnetta. On ällistyttävää, miten upeita tyyppejä maailma on täynnä. Kun kohtaan hienoja ihmisiä, luen hyvän kirjan tai näen koskettavan näytelmän tai videon, ajattelen, miten upeaa on saada olla samassa maailmassa näin lahjakkaiden tyyppien kanssa.

Olen etuoikeutettu, kun voin törmätä kiinnostaviin juttuihin. Pyrin siihen, että jokaiseen päivääni kuuluisi jokin kulttuuri-elämys.

Elämänkokemus tuo tarvetta kiitollisuuteen ja anteeksiantoon. Nyt keski-iässä kiitollisuuden kokemus on vahvistunut, enkä pidä mitään itsestäänselvyytenä.

Maaliskuussa sain osallistua Lontoossa Women of the World -tapahtumaan. Kulttuurifestivaalilla esiintyi useita nuoriakin, muun muassa 13-vuotias muslimi-tyttö, joka kertoi rohkeasti elämästään. Olen kiitollinen, että saan rakentaa yhdessä hänen kanssaan parempaa maailmaa.”

Rosa Meriläinen, kirjailija

2. Kiitollisuus lisääntyy iän myötä

”Nuorena pidin monia asioita itsestäänselvyyksinä. Ajattelin, että kaikki hyvät jutut kuuluvat automaattisesti elämääni: on rakkautta ja tärkeät ihmiset ympärillä.

Kun ikää tulee, huomaan, miten paljosta saan olla kiitollinen. Arjessa on hetkiä, jolloin kiitollisuus välähtää voimakkaammin. Pystyn hoitamaan kaikki velvoitteet, ja asiani ovat jollakin lailla järjestyksessä. Läheiset ovat kunnossa, esimerkiksi vanhempani ovat yhä elossa – toisin kuin monella ikäiselläni. Minulla on kolme lastenlasta.

Elokuussa sain tietää sairastavani suu-syöpää. Käyn kontrollissa säännöllisesti ja saan jatkoaikaa kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Tällä hetkellä kolme kuukautta riittää minulle. Olen kiitollinen siitäkin.

Saan edelleen esiintyä ja tehdä työtä, josta pidän. Erityisen kiitollinen olen, kun joku yleisöstä sanoo esiintymiseni antaneen hänelle voimaa.

Kiitollisuuteen liittyy paljon kliseisinä tai naiiveina pidettyjä asioita. Ne ovat kuitenkin hyvin tosia asioita. Jos nuori sanoo ’kiitos elämästä’, se voikin kuulostaa kliseiseltä. Kun sen sanoo vanhempi ihminen, sanoihin tulee toisenlainen klangi. Se kumpuaa jostain syvempää.”

Jukka Puotila, näyttelijä, imitaattori

3. Kiitollisuus vaatii tietoista muistuttelua

”On lottovoitto saada elää, olla olemassa, ihmetellä ja rakastaa maailmaa, tuntea ja aistia. Yritän elää siinä tilassa joka hetki – yleensä tosin epäonnistun.

En paasaa tästä asenteesta sen enempää kuin paasaan siitäkään, että hengitän. Yritän saada sen välittymään kirjoituksissani: parhaiten taisin onnistua Ihmeitä-kirjassani.

Kaikkea täytyy opetella ja harjoittaa, kaikkeen täytyy keskittyä. Kaikki täytyy nostaa niin tietoiseen mieleen kuin siihen numeeniseen eli eläimelliseen tunteeseen, että on olemassa, juuri nyt, keskellä maailmaa ja keskellä elämää.

Kyllä minäkin tarkoituksella muistuttelen itseäni siitä, että asiat ovat hyvin.

Koen tämän tunteen henkilö-kohtaiseksi. Sitä ei voi siirtää tai projisoida yhtään sen enempää kuin esimerkiksi rakkauttakaan.

En ehkä kuitenkaan käyttäisi sanaa kiitollisuus, koska yleensä tunne ei kohdistu kehenkään ihmiseen vaan maailmaan ja olemassaoloon yleensä. Tunne on ehdottomasti päivittäinen.

Kuten muuan zen-mestari tiivisti: ’Tämä ihmeellinen tunne: kannan vettä ja hakkaan halkoja.’ ”

Esko Valtaoja, avaruustähti-tieteen professori, eläkkeellä

4. Kiitollisuus on pikakaista hyvään oloon

”Miten voi kaikkein nopeimmin nostaa omaa hyvän olon tunnetta ympäröivistä olosuhteista riippumatta? Olemalla kiitollinen ja keskittämällä ajatukset hyviin asioihin. Vaikka tuhat asiaa olisi pielessä, löytyy aina kymmenen, jotka ovat hyvin.

Hyvien asioiden listat ja kiitollisuuspäiväkirja ovat kelpo konsteja opetella kiitollisuutta. Jos kiitollisuutta ei ole tietoisesti harjoitellut, listalle kertyy helposti vain isoja teemoja kuten terveys ja työ. Minusta on tärkeää havaita myös pienet asiat, joista voi olla kiitollinen juuri tässä hetkessä.

Itse olen tänään kiitollinen siitä, että löysin kaapista kauniin punaisen takkini, jota en ollut muistanut käyttää pitkään aikaan. Olen kiitollinen suloisesta pojastani, jonka kanssa sain viettää iltapäivän.

Kun poikani oli nuorempi, teimme joskus iltaisin listan päivän kiitollisuudenaiheista. Lapsen listalle päätyivät muun muassa leikkiminen kavereiden kanssa, maalin tekeminen futiskentällä, vanhempien läsnäolo ja äidin paistamat letut.

Valmennan paljon naisryhmiä, ja ryhmissä puhutaan usein omasta kehosta. Kannattaa olla kiitollinen kehostaan ja sen kaikista osista. Minulla on jalat, joilla kävellä. Voin kuulla omat askeleeni. Keho palvelee minua, ja hiukseni ovat terveet ja kiiltävät.

Yrittäjänä olen kiitollinen siitä, että voin tehdä, mitä haluan ja milloin haluan.

Kiitollisuus on hirveän voimakas kokemus. Se voi humahtaa mieleen kadulla kävellessäni, kun näen hiekoitussoran keskeltä kurkistavan leskenlehden. Parhaimmillaan kiitollisuus on pyhä ja ylentävä kokemus.”

Kirsi Salo, hyvinvointivalmentaja

5. Terveyttä arvostaa sen menetettyään

”Vastaanotollani kuulen välillä hurjista ihmiskohtaloista. On alkoholismia perheessä, lapsen kuolemaa, stressaavia yt-neuvotteluja ja muita isoja vaikeuksia. Silloin muistan, että minulla on asiat aika hyvin.

Minulla on ihana aviomies. Koiramme Viktor ja Fiona tuovat säännöllisyyttä elämään, ja sohvalla makoilu niiden kanssa laukaisee stressiä.

Kotikulmillamme Klaukkalassa on virinnyt yhteisöllinen kylämeininki. Naapureihin voi luottaa, ja heiltä saa tarvittaessa apua. Se antaa perusturvaa elämään.

Kolme vuotta sitten hajotin selkäni kahvakuulatunnilla. Välilevyn pullistuman ja hermosärkyjen paraneminen vei lähes vuoden. Nyt olen kiitollinen, että olen terve. Ilmeisesti terveyttä arvostaa vasta, kun sen menettää.

Moni ystäväni on kuollut alle 30-vuotiaana syöpään tai muuhun sairauteen, joten en ole enää pitkään aikaan pitänyt elämää itsestäänselvyytenä.”

Hanna Partanen, ravitsemusterapeutti

6. Hyvät asiat unohtuvat helposti

”Ihmisen mieleen tuppaa mahtumaan yksi asia kerrallaan, ja se harvemmin on positiivinen. Mietimme menneitä murheita, kannamme huolta tulevaisuudesta ja stressaamme arkisia pikku juttuja, jotka pitäisi hoitaa. Vakaat ja hyvät asiat jäävät helposti taka-alalle.

Tunnistan sen itsestänikin. Jos tärisen liian pitkään jonkun negatiivisen asian kanssa ja annan sen viedä huomioni, tulee lopulta vähän naurettava olo. Silloin muistutan itselleni, että kuulun planeetan onnekkaimpaan vähemmistöön.

Terveyteni on moitteeton, minulla on hyvältä tuntuva, tärkeä parisuhde, lapset ovat terveitä ja osoittavat ajoittain hämmästyttävän kirkasta ajattelua. Jos nämä asiat aiheuttaisivat huolta, se sumentaisi kaiken muun.

Olen kiitollinen myös siitä, että uuden kodin rakentaminen etenee. Rakennutamme Teijan kanssa Turkuun omakotitaloa, joka on luonnon rauhassa veden äärellä.

Jos olisin kiitollinen vain omista asioistani, tunne jäisi aika kapeaksi. Kiitollisuus on ehdottomasti jaettava tunne.

Tänään tunsin myötäkiitollisuutta ystäväni puolesta. Hän joutui pari kuukautta sitten pahaan liikenneonnettomuuteen, mutta selvisi. Tänään hän sai nähdä lapsensa syntymän.

Kiitollisuutta-biisini taustoja en muista, sen tekemisestä on niin kauan.”

Jukka Poika, muusikko

Artikkelia on muokattu 11.12.2023

Lue myös Anna.fi: Tee kiitollisuudesta voimavara – se voi pidentää elinikää

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X