Muista, kaikki lähtee motivaatiosta! Onnistumiskokemukset ruokkivat nälkää ja luovat halun oppia lisää

Tutkimusten mukaan ihminen oppii helpoiten, kun hänellä on tehtävään kiinnostusta ja sopivasti haasteita suhteessa omiin kykyihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tutkimusten mukaan ihminen oppii helpoiten, kun hänellä on tehtävään kiinnostusta ja sopivasti haasteita suhteessa omiin kykyihin.
(Päivitetty: )
Teksti: Eveliina Lauhio

”Ihmisillä on kolme psykologista perustarvetta: tarve itsenäisyyteen, tarve yhteenkuuluvaisuuteen ja tarve oppia uutta”, sanoo kasvatustieteen professori Katariina Salmela-Aro Helsingin yliopistosta.

Onko ihmisellä sitten mahdollisuus oppia uutta koko elämänkaarensa ajan?

Salmela-Aron mukaan on.

”Ihmisillä on tiettyjä ikään sidottuja herkkyyskausia, jolloin oppiminen on erityisen nopeaa. Koskaan se ei kuitenkaan ole liian myöhäistä.”

Motivaatio on oppimisen tärkein tekijä

Tutkimusten mukaan ihminen oppii helpoiten, kun hänellä on tehtävään kiinnostusta ja sopivasti haasteita suhteessa omiin kykyihin. Silloin pääsee parhaimmillaan niin sanottuun flow-tilaan, jossa keskittyy täysillä tekeillä olevaan asiaan.

Onnistumiskokemukset luovat ihmiselle halun oppia lisää.

Epäonnistumisia ja vaikeita tunteita ei pidä pelätä, sillä tutkimusten mukaan ahdistusta ja stressiä tarvitaan sopiva määrä uuden oppimiseen. Sen sijaan kyllästyminen ja turhautuminen estävät oppimista.

Salmela-Aron mukaan ihmiselle on tärkeää olla kiinnostunut ympäristöstään ja oppia joka päivä jotain uutta, sillä se pitää mielen virkeänä.

”Minä opin tänään, kuinka tärkeää on innostava työympäristö, jossa voi tuntea luottamusta ja turvaa.”

 

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 10/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X