Migreenilasit suodattavat sinisen aallonpituuden kirkkaimman kärjen – Auttavatko ne oikeasti migreenistä kärsiviä?

Sinisen aallonpituuden leikkaavat linssit voivat tuoda helpotusta monen migreenikon elämään, sanoo optometristi Satu Kervinen Helsingin Optiikasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuovatko erikoislasit oikeasti helpotusta migreeniä sairastaville?

Sinisen aallonpituuden leikkaavat linssit voivat tuoda helpotusta monen migreenikon elämään, sanoo optometristi Satu Kervinen Helsingin Optiikasta.
Teksti: Hanna Vilo

Erikoissävytetyt migreenilasit voivat auttaa ehkäisemään migreenikohtauksia

Totta. Migreenilasit ovat silmälasit, joissa on erikoissävytetyt filtterilinssit. Ne voivat auttaa ehkäisemään migreenikohtauksia. Erikoislasit perustuvat siihen, että ne suodattavat sinisen aallonpituuden kirkkaimman kärjen pois.

Joissakin tapauksissa migreenikko voi saada apua myös siitä, että sinisen valon lisäksi suodatetaan pois myös liilan ja vihreän kirkkain kärki.

Lue myös: 16 kysymystä migreenistä, kohtauksen näköhäiriöistä ja lääkityksestä – Näin neuvovat neurologit

Migreeni on neurologinen sairaus. Migreenipotilaan kannattaa hakeutua pimeään huoneeseen, levätä ja olla itsekseen.

Migreenipotilaan kannattaa hakeutua pimeään huoneeseen, levätä ja olla itsekseen. © istock

Kaikki migreenilasit ovat samanlaisia

Tarua. Yleisimmin migreenikoilla käytetään vaaleanpunaisia filtterilinssejä, joiden virallinen nimi on FL-41-linssit. Varsinkin ikääntyville, joilla on jo alkavaa kaihia, oranssiset tai keltaiset linssit saattavat kuitenkin sopia paremmin.

Silmälaseihin kiinnitettäviä filtterivärisiä klippejä voi ostaa optikolta ensin kokeiltavaksi. Kun itselle sopivimmat linssit ovat löytyneet, optikko tilaa varsinaiset migreenilasit joko voimakkuuksilla tai ilman.

Migreenilasit kannattaa hankkia optikkoliikkeestä. Silloin voi varmistaa, että filtterit ovat linssin massassa eivätkä vain päällä.

Tietyt valon aallonpituudet voivat laukaista migreenikohtauksen

Totta. Suuri osa migreenikoista on valoherkkiä. Heille erityisesti sininen valo voi aiheuttaa päänsärkyä.

Ulkona siniselle valolle altistutaan varsinkin aurinkoisella ilmalla, sillä auringon ultraviolettisäteily sisältää sinistä aallonpituutta. Haitallisinta migreenikon silmille on kuitenkin ledeistä, loisteputkista, televisiosta, näyttöpäätteistä, tableteista ja kännyköistä tuleva sininen keinovalo.

Lue myös: Jännityspäänsärky vai migreeni? Pitääkö liikunta päänsäryn poissa? Näin hoidat erilaisia päänsärkyjä – Lue lääkärin vastaukset 10 yleiseen kysymykseen

X