Miksi mies pihtaa? Joka kymmenes mies kärsii seksuaalisesta haluttomuudesta – ”Parisuhteessa on hyvä miettiä kompromisseja”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Miksi mies ei halua seksiä?
© iStock
Seksuaalista haluttomuutta pidetään usein pelkästään naisten ongelmana, mutta se vaivaa myös miehiä. Kun haluttomuutta kestää pitkään, vaikuttaa se myös parisuhteeseen.

Seksuaalinen haluttomuus on yleisempää naisilla kuin miehillä. Parisuhdetilanteesta riippuen 10–13 prosentilla miehistä esiintyy myös seksuaalisen mielenkiinnon ja halun puutetta Seksuaaliterveysklinikan mukaan.

Seksuaaliterapeutti Annukka Lavikaisen mukaan miehen seksuaalisen haluttomuuden taustalla voi olla monia eri syitä.

Stressi, masennus, ahdistus, päihteiden käyttö, epäterveelliset elämäntavat, lääkitykset, parisuhdeongelmat tai testosteronivaje voivat aiheuttaa haluttomuutta.

”Myös erektiohäiriöillä on merkittävä vaikutus miehen seksuaaliseen halukkuuteen: jopa lähes puolella erektiohäiriöpotilaista seksuaalinen halu on heikentynyt”, Annukka Lavikainen sanoo.

Ongelmasta kannattaa puhua kumppanin kanssa

Kaalimadon tutkimukseen vastanneista suomalaismiehistä seitsemän prosenttia kertoi kokeneensa haluttomuutta harrastaa seksiä kumppaninsa kanssa viimeisen vuoden aikana.

Seksuaaliterapeutin mukaan syy haluttomuuden aiheuttamiin ongelmiin voi olla yksinkertaisesti se, että parisuhteen osapuolilla on hyvin erilaiset seksihalut. Molempien halut voivat kuitenkin myös muuttua ajan kuluessa.

”Jos parisuhteessa olevan miehen seksuaalinen haluttomuus ei ole ongelma miehelle itselleen, on hyvä miettiä kompromisseja, miten pari saisi enemmän haluavan osapuolen seksihalut tyydytettyä ja kuinka jatketaan eteenpäin”, Annukka Lavikainen sanoo.

Suhteessa kannattaa hänen mukaan keskustella yhdessä haluttomuusongelmasta ja tarvittaessa kääntyä ulkopuolisen keskusteluavun puoleen. Seksuaaliterapeutti suosittelee myös seksielämän monipuolistamista.

Jos haluttomuudesta on miehelle itselleen haittaa, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin syiden selvittämiseksi.

X