Miksi naiset rakastuvat renttuihin? Lapsuuden kiintymyssuhde vanhempiin vaikuttaa kumppanin valinnassa, halusimme tai emme

Stereotypian mukaan naiset rakastuvat renttuihin. Mutta kuka niitä renttuja oikein valitsee? Eivät ainakaan kaikki naiset, eiväthän?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Stereotypian mukaan naiset rakastuvat renttuihin. Mutta kuka niitä renttuja oikein valitsee? Eivät ainakaan kaikki naiset, eiväthän?
(Päivitetty: )
Teksti: Janita Virtanen

Kaikki naiset eivät rakastu renttuihin, mutta joillakin naisilla on siihen vahva taipumus. Näillä naisilla on taustallaan sellaisia kokemuksia, että he saattavat tuntea tarvetta pelastaa rentun tai kaivata tutulta tuntuvaa jännitystä ja draamaa, jota rentun kanssa eläminen tuo.

Ihminen toistaa usein samaa kaavaa, koska hän alitajuisesti toivoo, että se vihdoin toimisi.

Toistopakolla hän etsii kumppania, jonka kanssa voisi toteuttaa samanlaista vuorovaikutusdynamiikkaa kuin kasvuympäristössään, vaikka tietoisesti vannoisi, ettei sellaista halua. Ihminen hakee turvaa, ja turvaa tuo se, mikä on tuttua – vaikka se ei todellisuudessa sitä toisikaan.

Lapsuus vaikuttaa

Kumppanivalinnan taustalla vaikuttaa se, onko kiintymyssuhde vanhempiin ollut tunnetasolla turvallinen vai turvaton ja onko kokenut olevansa hyväksytty ja rakastettu omana itsenään.

Jos on tottunut esimerkiksi mitätöintiin, sietää sitä todennäköisemmin parisuhteessaankin. Jos on kasvanut olosuhteissa, joissa on jatkuvaa draamaa ja konfliktia, ei välttämättä kestä tasaista suhdetta.

Jos on tottunut ottamaan paljon vastuuta jo lapsena ja huolehtimaan muista esimerkiksi vanhemman alkoholismin takia, valitsee todennäköisemmin kumppanin, joka on alivastuullinen. Näillä lähtökohdilla ihminen harvoin saa tarvitsemaansa ja päätyy usein haavoittamaan itseään yhä uudelleen.

Itsetutkiskelua

Suhteen kariutuessa kannattaa tutkia omaa alttiuttaan tietynlaisiin kumppaneihin ja omaa osuuttaan parisuhteen vuorovaikutusmalliin. Mistä syntyy tarve olla toiselle tärkeä tällä tavoin? Miksi haluat huolehtia muista niin, että olet valmis uhraamaan itsesi?

Jos valitsee miehen, joka ei ota vastuuta itsestään ja omasta elämästään, joutuu kerta toisensa jälkeen pettymään turhiin lupauksiin. Hänen ongelmiaan ei voi kukaan toinen ratkaista – mikään rakkauden määrä ei siihen riitä.

Terve suhde on tasavertainen. Kumppanin tehtävänä ei ole täyttää toisen odotuksia, vaan hyvä suhde syntyy keskinäisestä hyväksynnästä, arvostuksesta ja tuesta.

Asiantuntijana hahmoterapeutti Sari Varpama.

 

3 vinkkiä

1 Jos mies on liian hyvä ollakseen totta...

Hän ei yleensä ole totta. Mies, joka hyväksyy itsessään sekä vahvuutensa että heikkoutensa, pystyy suomaan nämä toisellekin.

Jos mies on vuoroin innokas ja vuoroin vetäytyvä...

Kannattaa olla hereillä. Jos mies priorisoi kaiken muun edellesi ja suhde jää aina jalkoihin, tilanne ei tule muuttumaan. Mies voi olla tunnetasolla varautunut. Hän saattaa jakaa vain vähän omia ajatuksiaan ja tunteitaan sekä pelätä läheisyyttä ja sitoutumista. Tämä ei johdu sinusta, vaan hänen omasta historiastaan. Etsi joku, joka oikeasti haluaa olla kanssasi.

3 Jos mies kärsii riippuvuuksista ja muista elämänhallinnan ongelmista…

Ota jalat allesi. Älä ryhdy äidiksi ja kaiken huolehtijaksi.

X