Miksi puoliso nalkuttaa? Nalkutus on nalkutuksen kohteelle kohtuutonta ja rasittavaa vallankäyttöä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Nainen nalkuttaa
© iStockphoto
Onko naisilla oikeasti nalkuttajageeni? Nalkuttavatko kaikki naiset?

Kaikki naiset eivät nalkuta. Siihen, tuleeko naisesta nalkuttaja, on tiettyjä altistavia tekijöitä.

Nalkuttava nainen on kasvanut määräilijäksi, joka on joustamaton asenteissaan. Nalkuttajalla on myös kova vaatimustaso itseään kohtaan: kaiken pitää aina olla kunnossa. Nämä naiset ikään kuin odottavat tarkastajaa paikalle – niin kuin koti ei olisi oma koti, vaan käyntikortti maailmalle ja osoitus siitä, miten hyvin heillä menee.

Pohjimmiltaan moni nalkuttaja on epävarma ihminen, vaikka saattaakin päällisin puolin muulta vaikuttaa.

Nalkutus on vallankäyttöä

Nalkutus on nalkutuksen kohteelle kohtuutonta ja rasittavaa vallankäyttöä. Se on kommunikaatiota, joka on kuin yksisuuntainen katu.

Olisi hyvä pysähtyä miettimään parisuhteen kommunikaation historiaa. Onko kommunikaatio parisuhteessa loppunut ja nalkutus astunut kuvaan, vai eikö rakentavaa kommunikaatiota ole koskaan syntynytkään?

Nalkuttava nainen on monesti myös väsynyt, eikä osaa hellittää. Hän pitää itseään helposti vailla valtaa olevana, mutta ei huomaa, että koti on reviiri, jossa perinteisiä malleja noudattava nainen on usein niskan päällä.

Jos koti rakentuu naisen standardien mukaan, kumppani ei välttämättä tajua, että jossakin kohtaa myös häneltä odotetaan osallistumista, vaikka vähempikin siisteys riittäisi hänelle.

Eroon nalkuttamisesta

Nalkutus erottaa kumppaneita toisistaan. Nalkuttaja kokee huutavansa yksin avaruuteen, kun taas kumppani kyllästyy jatkuvaan valitukseen.

Pahimmillaan nalkuttaminen on naiselle itselleen sokea piste. Hän ei tajua nalkuttavansa, sillä hän kokee olevansa aina oikeassa ja tekevänsä ohjeistuksillaan palveluksia muille.

Nalkuttamisesta pois oppiminen edellyttää sitä, että tajuaa olevansa kohtuuton. Yksi pieni käytännön konsti on, että kumpikin kertoo kolme ärsyttävintä asiaa, joiden hoitamatta jättämistä ei kerta kaikkiaan kestä. Näitä kolmea pyyntöä tulee kunnioittaa ja noudattaa.

Myös armoa ja hellittämistä olisi hyvä opetella puolin ja toisin. Kumppani tuskin jättää kostona tai suunnitelmallisesti kiusaten sukkansa lattialle – ehkä ne vain putosivat tai unohtuivat, kun oli tulipalokiire töihin.

Asiantuntijana psykologi Hannele Törrönen.

Nainen nalkuttaa

Miksi nainen nalkuttaa? © ANSSI KERÄNEN

Miksi nainen tai puoliso nalkuttaa? Tee näin, jos huomaat nalkuttavasi

1. Tutki milloin nalkutusnauhasi menee päälle.

Oletko ehkä väsynyt, jännittynyt, riidanhaluinen tai surullinen? Voitko ilmaista kumppanillesi omat tunteesi sen sijaan, että kiukustut viemättä jääneestä roskapussista? Voitko antaa itsellesi luvan heittäytyä sohvalle? Ehkä tarvitset vain lepoa? Viisikin minuuttia voi riittää.

2. Onko parisuhteessa tilaa ”meille kahdelle yhdessä”, vai onko yhteiselämänne valtataistelua?

Toistatteko menneisyytenne tottumuksia tilanteeseen havahtumatta? Tätä on hyvä ajatella kaikessa rauhassa.

3. Pienennä pahaa.

Jos pelkäämäsi tarkastaja ei ole vieläkään käynyt tutkimassa lattialistojesi pölyjä, ehkä hän ei tulekaan. Ehkä koko maailma ei ole sinua vastaan. Monen kurjalta tuntuvan jutun takana on enemmän väärinkäsityksiä, ohi puhumista ja vaikkapa ajatuksiinsa unohtumista kuin tietoista pahaa ja toisen satuttamista.

Lue myös: Haluatko parantaa parisuhteesi? Lopeta nalkuttaminen ja aloita vikittely

X