Millainen on huono pomo? Listasimme 4 + 5 kehnoa esimiestä, jotka anastavat alaisiltaan työmotivaation – Tunnistatko nämä pomotyypit?

Pelolla johtavia, huonoja pomoja on roppakaupalla erilaisia. Pahimmillaan huono johtaja vie alaisen työkyvyn. Kuulostaako jokin näistä pomotyypeistä tutulta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Millainen on huono pomo? Sellainen, joka vie alaisiltaan työilon ja -motivaation. Huonoja pomoja on erilaisia.

Pelolla johtavia, huonoja pomoja on roppakaupalla erilaisia. Pahimmillaan huono johtaja vie alaisen työkyvyn. Kuulostaako jokin näistä pomotyypeistä tutulta?
(Päivitetty: )
Teksti:
Katri Koskinen

Millainen on ollut kaikista huonoin pomosi? Pahimmillaan kehno, pelolla johtava pomo anastaa alaisiltaan sekä työkyvyn että -ilon, mikä näkyy myös työtuloksissa. Huonon johtajan alla työyhteisö lamautuu, passivoituu ja motivaatio valahtaa alamaihin.

Pelolla johtaminen voi aiheuttaa työyhteisössä epälojaalisuutta, riitoja, äksyilyä, syyttelyä, lamaantumista, pelkotiloja, vihaa, toivottomuutta ja ilottomuutta.

Fyysiset oireet voivat ilmetä muun muassa ahdistuksena, sydämentykytyksinä, painajaisina, vatsavaivoina, migreeninä, masennuksena. Tämä voi johtaa toistuviin sairauspoissaoloihin.

Pelolla johtamista tapahtuu myös varkain ja vahingossa. Kaikki pomot eivät välttämättä tiedosta johtavansa pelolla, tai he pitävät johtamistyyliään jopa hyvänä ja toimivana.

Pelolla johtaminen on perseestä -kirjan kirjoittajat Maarika Maury  ja Jaana Tuomila antoivat esimerkkejä huonoista, pelolla johtavista pomoista.

Huono pomo: Kovaääninen johtaja

Kovaääninen johtaja huutaa, räyhää, karjuu ja yrittää näin takoa työntekijöidensä päähän, miten pitää toimia. Hän saattaa myös manata ja kiroilla kovaan ääneen.

Kovaääninen johtaja kuitenkin saattaa pyrkiä toiminnallaan ikään kuin hyvään – esimerkiksi saamaan parempia tuloksia aikaan. Huutaminen ei kuitenkaan auta.

Maarika Maury muistuttaa, että yleensä me muistamme vain huudon – emmekä niinkään sitä, mitä meille yritettiin sen avulla sanoa tai opettaa. Samoin meille on saattanut käydä myös lapsena: jos omat vanhempamme ovat hermostuneet meihin ja alkaneet huutaa, harva meistä muistaa, mitä itse huudon sisältö oli. Muistamme vain huudon.

Kovaäänisyys ei tehosta kuulemista, vaan päinvastoin: silloin ihminen saattaa mennä lukkoon.

Huono pomo ei luota alaisiinsa.

Piikittelevä pomo voi olla sanoissaan äärimmäisen salakavala.

Huono pomo: Piikikäs johtaja

Piikikäs johtaja ei niinkään huuda, mutta piikittelee, huomauttelee, naljailee ja jopa pilkkaa työntekijöitään. Piikikäs johtaja voi käyttää huumoria hyväkseen piikittelyssään, mikä tekee asiaan puuttumisesta erityisen vaikeaa. Huumorin taakse on helppo kätkeä esimerkiksi sekstiset mielipiteet.

Piikikäs johtaja saattaa myös mennä henkilökohtaisuuksiin tai alentaa työntekijöitään esimerkiksi tytöttelemällä.

Lue myös: Miten selvitä, kun narsistinen pomo piinaa?

Huono pomo: Mykkä johtaja

Mykkä johtaja on pomo, joka vaikenee, ei koskaan sano mitään eikä koskaan anna palautetta – silloin ei myöskään koskaan tiedä, mitä pomo oikeasti ajattelee.

– Sekin aiheuttaa epätietoisuutta, epävarmuutta ja näin ollen pelkoa, Maury toteaa.

Mykkä johtaja aiheuttaa myös ikävän tunteen siitä, ettei työntekijöistä välitetä – hän vaikuttaa sanalla sanoen välinpitämättömältä.

Välinpitämätön johtaja ei puutu, ei huomaa, ei huomioi eikä ohjeista. Kun työntekijä ei tiedä, meneekö hyvin vain huonosti, herättää se epävarmuutta. Palaute ja selkeät ohjeet hälventävät pelkoa.

Huono pomo voi olla myös mykkä. Miksi pomo ei ota koskaan kantaa tai anna palautetta?

Huono pomo voi olla myös mykkä. Miksi pomo ei koskaan ota kantaa tai anna palautetta?

Huono pomo: Veritulppajohtaja

Veritulppajohtajan kanssa paha ja epävarma olo kertyy ja kertyy kertymistään – pahimmillaan jopa vuosia.

Vuosia kestänyt huono johtaminen, johon ei ole voinut oikein puuttua, on veritulppajohtajan helmasynti. Innostus työhön katoaa, töissä sinnitellään ja kitkutellaan. Usein työntekijöillä on paha olo, jota on vaikea selittää.

– Tunne kalvaa koko ajan taustalla ja jäytää sisältä. Nämä ovat vaikeimpia tapauksia, Maury ja Tuomila toteavat.

Asiat voivat näyttää pintapuolisesti hyvältä, mutta todellisuudessa pinnan alla kytee. Mitä pidempään tilanne jatkuu, ”suonet” menevät tukkoon ja tulee veritulppa – eli mitta tulee täyteen.

Entä oletko törmännyt näihin huonoihin johtajiin?

Huono pomo laittaa viestejä ja sähköposteja alaisilleen työajan ulkopuolella.

”MUISTATHAN tuoda maanantaina oman kahvikuppisi töihin! Palaveri alkaa tasan 8.30!!!!” Sähköpostijohtaja laittaa viestejä ja sähköposteja alaisilleen työajan ulkopuolella – hän kommunikoi mieluummin viestein, kuin kasvotusten. iStock

Sähköpostijohtaja laittaa viestiä viestin perään, jopa työnajan ulkopuolella. Viesteillään hän saattaa pyrkiä osoittamaan, että työtehtävä on kiireellinen tai tärkeä. Työnajan ulkopuolella laitetut – mukavatkin viestit – voivat aiheuttaa alaisissa epämiellyttävää oloa.

Tuuliviirijohtaja on ristiriitainen johtaja, jonka mielipiteet ja mielentila voivat vaihdella päivästä riippuen tai nollasta sataan: yhtenä päivänä hän on oikein leppoisalla päällä, seuraavana päivänä kuin myrskynmerkki. Koskaan ei tiedä, millä tuulella pomo on ja miten häntä kannattaa lähestyä.

Parvekejohtaja vahtaa ja vaatii tuloksia. Ja jos tuloksiin ei ole päästy, hän saattaa vihjailla antavansa potkut – tai jopa antaa ne hetken mielijohteesta.

Suosikki–inhokki -johtajalla on selkeitä suosikkeja työpaikalla. Tämä näkyy työntekijöiden eriarvoisena kohteluna ja työntehtävien antona, mutta myös salakavalammin erilaisena asenteena ja puhetapana eri työntekijöitä kohtaan. Suosikeilta kysellään kuulumisia ja pyydetään lounaalle.

Yli-innokas johtaja tuputtaa ideoita, on äärimmäisen intopiukea jopa sähläämiseen asti ja on kaikesta kovin innoissaan – jopa niin innoissaan, että monet asiat saattavat jäädä vain puheen tasolle. Tämä aiheuttaa stressiä ja pelkoa, pitääkö nyt reagoida vai ei.

Huono pomo vahtaa ja uhkailee potkuilla.

Huono pomo vahtaa ja uhkailee potkuilla. iStock

+ Pelottava työkaveri

Aina pelolla johtava ihminen ei ole välttämättä johtaja tai esimies, vaan esimerkiksi työkollega. Työyhteisöä voivat johtaa joukon keskellä olevat energiavampyyrit, jotka imevät energian työyhteisöstä ja etsivät syntipukkeja.

Tämä tapahtuu usein pienillä teoilla ja ilmeillä, negatiivisuudella ja usein myös pahan lietsomisella tai ikävillä tarinoilla yrityksestä tai johdosta.

Lue myös: ”Pelolla johtaminen on perseestä” – Miksi niin moni suomalainen pomo johtaa pelolla?

Lähde: Pelolla johtaminen on perseestä (Maarika Maury, Jaana Tuomila ja Tuomo Meretniemi)

X