
Aivot hyötyvät hyvistä rasvoista – Millainen ravinto on parasta muistisairaalle?
Muistisairaan aivot hyötyvät samanlaisista rasvoista ja vähäsuolaisesta ruokavaliosta kuin sydänterveys.
Hyvä rasvan laatu sekä riittävä antioksidanttien ja vitamiinien saanti ovat merkittävimpiä tekijöitä alkavan muistisairauden hidastamisessa.
Eräs geriatri totesi muistisairaan äitinsä omaiselle, että tärkeintä on, että muistisairas saa ruuasta tarpeeksi energiaa. Onko tälläinen ravinto parasta muistisairaalle?
Näin kysymykseen muistisairaan ravinnosta vastaa laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia.
Tarjoa muistisairaalle hyviä rasvoja, antioksidantteja ja vitamiineja
Toki muistisairaan on tärkeää saada ravinnosta riittävästi energiaa, mutta tutkimusten mukaan varhaisvaiheen muistisairautta voidaan merkittävästi hidastaa terveellisellä ruokavaliolla. Hyvä rasvan laatu sekä riittävä antioksidanttien ja vitamiinien saanti ovat merkittävimpiä tekijöitä.
Aivot hyötyvät samanlaisista rasvoista ja vähäsuolaisesta ruokavaliosta kuin sydänterveys.

Pähkinöiden – paitsi kookospähkinän – rasvasta suurin osa on pehmeää rasvaa, joka alentaa LDL-kolesterolia. Pähkinät ovat hyvä lisä muistisairaalle. © Seppo Saarentola / Otavamedia
Kourallinen pähkinöitä päivässä
Ruoanlaitossa tai salaatissa kannattaa käyttää ruokalusikallisen verran oliiviöljyä, ruokakermana paremman rasvan laadun vuoksi kaurakermaa, ja päivittäisellä välipalalla on hyvä syödä pieni kourallinen pähkinöitä.
Kalan omega-3-rasvahapoista on hyötyä, ja on suositeltavaa syödä pari kala-ateriaa viikossa.
Voita, kookosöljyä sekä pika- ja valmisruokia kannattaisi käyttää vain satunnaisesti.
Runsas antioksidanttien saanti on hyödyllistä, ja niiden parhaita lähteitä ovat kotimaiset marjat, hedelmät ja kasvikset.
B-ryhmän vitamiineista koostuva monivitamiinivalmiste
Jos ruoan valmistaminen itse tuntuu hankalalta, on hyvä yhdessä omaisten kanssa etsiä kodin läheltä terveellistä ja monipuolista ruokaa valmistavia lounasruokapaikkoja.
Jos käytetään valmisruokia, kannattaa vertailla niiden rasvan laatua ja suolapitoisuutta, ja syödä ruoan lisänä aina kasviksia tai salaattia pienen oliiviöljylisän kera.
Ruokavalion tueksi suosittelisin monivitamiinivalmistetta, joka sisältää myös kaikkia B-ryhmän vitamiineja.
Kysy Kotilääkäriltä!
Onko mielessäsi jokin terveyteesi liittyvä asia tai ongelma? Kysy Kotilääkäriltä. Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin joka kuukausi. Lähetä kysymyksesi sähköpostilla kotilaakari@otavamedia.fi.
Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 3/20.
Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti