Mistä kevätväsymys johtuu – Mikä on tarua, mikä totta?

Kevätväsymyksen taustalla on sisäisen kellon toiminnan muuttuminen ja univaje, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen THL:stä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kevätväsymys alkaa helpottua, kunhan nukkuu tarpeeksi.

Kevätväsymyksen taustalla on sisäisen kellon toiminnan muuttuminen ja univaje, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen THL:stä.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Kevätväsymys iskee usein maaliskuun lopussa ja voi jatkua 2-3 viikkoa. Mistä kevätväsymys johtuu? Miten kevätväsymys hoidetaan, miten torjutaan? Esitimme kysymykset asiantuntijalääkärille.

Kevätväsymys johtuu sisäisen kellon jätätyksestä

Totta. Varsinaisesti kevätväsymys johtuu univajeesta, joka alkaa väsyttää. Sen syynä on kuitenkin sisäisen kellon jätättäminen. Suomi sijaitsee aikavyöhykkeellä siten, että valoisa aika painottuu erityisesti iltapäivään ja iltaan.

Kun keväällä valoisa aika alkaa pidentyä, ulkona tekee mieli oleskella yhä pidempään, jolloin myös nukkumaanmeno siirtyy helposti myöhäisemmäksi. Aamulla täytyy kuitenkin herätä samaan aikaan kuin ennenkin, jolloin yöunen määrä vähenee.

Lue myös: Voiko unihäiriöistä voi päästä eroon, entä miten omaa nukkumistaan parantaa? Tutustu unitutkijan neuvoihin ja nuku yösi paremmin

Kevätväsymyksen oireet

Kevätväsymys on todellinen ilmiö, ei ainoastaan outo tunne korvien välissä. Kevätväsymyksen oireita voivat olla:

  • väsymys
  • unettomuus
  • päänsärky
  • ärtyneisyys
  • tympääntyneisyys

Kevätväsymystä ei voi itse hoitaa

Tarua. Kevätväsymys alkaa helpottua, kunhan nukkuu tarpeeksi. Jotta unen saanti helpottuu, ulkoa kannattaa tulla hyvissä ajoin sisälle ennen haluttua nukahtamisajankohtaa ja rentoutua hetki hämärässä.

Lisäksi älylaitteiden käyttö kannattaa lopettaa vähintään puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Televisioiden, tietokoneiden ja älypuhelinten näytöiltä kajastava valo pitää niiden äärellä viihtyvää ihmistä valveilla. Lisäksi laitteiden sisältö stimuloi ihmisaivoja, koukuttaa valvomaan ja vaikeuttaa siksi nukahtamista.

Jos ulkoa tuleva valo häiritsee nukahtamista, kannattaa hankkia kankainen unimaski tai makuuhuoneeseen pimennysverhot.

Kevään kukka on krookus.

Kevään kukka on krookus. © Jorma Marstio / Otavamedia

Torju kevätväsymys – vältä sokeria ja tärkkelystä

Totta. Hiilihydraateilla, kuten sokerilla ja tärkkelyksellä, on virkistävä vaikutus. Ne myös voimistavat sisäisen kellon jätätystä. Runsas hiilihydraattien popsiminen ilta-aikaan siis lisää riskiä, että uni jää liian lyhyeksi ja katkonaiseksi.

Huonosti nukuttujen öiden jälkeen ihminen myös usein tekee tiedostamattaan tavallista huonompia ruokavalintoja, mistä seurauksena on lihominen. Jos haluaa pysyä virkeänä ja normaalipainoisena, iltapalaksi kannattaa valita tuoreita kasviksia tai hedelmiä.

Artikkelia on muokattu 15.5.2023 klo 20.00

Lue myös: Auttaako kirkasvalo kevätväsymykseen?

 

Torju kevätväsymys ajoissa

Psykiatri Timo Partonen antaa vinkit kevätväsymyksen hoitoon.

1. Selvitä, kuinka paljon tarvitset unta

Aikuinen tarvitsee keskimäärin kuudesta yhdeksään tuntia yöunta. Selvitä, kuinka paljon unta sinä tarvitset pysyäksesi virkeänä koko seuraavan päivän.

2. Tarkista sosiaalinen kalenterisi

Ota esille kalenterisi. Jääkö sinulle aikaa sille määrälle unta, jonka tarvitset? Mikäli sosiaalinen kalenterisi näyttää täydeltä, karsi pois erityisesti iltapainotteiset menot. Liian myöhäiseen ajankohtaan ajoitettu liikuntakin voi pitää yllä unirytmiä häiritsevää vireyttä. Keho saattaa laskeutua lepotilaan vasta neljän tunnin päästä treenistä.

3. Rauhoitu tunti

Rauhoita tunti ennen nukkumaanmenoa. Tämä onnistuu esimerkiksi lukemalla kirjaa. Myös nukkumaanmenoa edeltävät tutut rutiinit auttavat rentoutumaan.

4. Sammuta valot

Sammuta televisio, tietokone ja älypuhelin viimeistään tunti ennen kuin haluat alkaa nukkua.

5. Nauti päiväunet ajoissa ja lyhyinä

Päiväunet virkistävät niitä, jotka ovat nukkuneet edellisenä yönä liian vähän. Sopiva ajankohta päiväunille on riittävän ajoissa iltapäivällä eli kello 12–15 välillä. Ihannekesto päiväunille on 10–30 minuuttia.

Herkkäunisen kannattaa välttää päiväunia kokonaan ja pyrkiä mahdollisimman säännölliseen unirytmiin. Muuten seuraavan yön yöuni ei virkistä, ja lopputuloksena saattaa syntyä päiväunien ja univelan oravanpyörä.

Vinkit eivät tepsi kevätmasennukseen, joka on seuraus masennustilasta ja vaatii ammattihoitoa.

Teksti: Heini Kilpamäki

X