Mitä kannattaa tehdä, kun verta tulee nenästä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Mitä tehdä kun verta tulee nenästä?
© istockphoto
Painanko nenää, niistänkö vai etsinkö kylmää niskaan? Geriatrian erikoislääkäri Arvo Haapanen Pihlajalinnasta neuvoo, mitä pitää tehdä, kun nenästä tulee verta.

Nenäverenvuodossa pitää ensimmäiseksi niistää nenä.

Tarua.

Ensimmäinen tehtävä on painaa sieraimet lyttyyn esimerkiksi sormilla, jolloin vuoto yleensä vähenee. Jos vuoto on selvästi vähenemään päin, nenään voi laittaa nenäliinasta tehdyn ns. tollon. Se pitää muistaa ottaa pois viimeistään 15 minuutin kuluttua. Tällöin on hyvä niistää nenä, jotta hyytymät tulevat sieraimista pois.

Kun nenästä tulee verta, makuuasentoa parempi on istua etukumarassa, jolloin veri ei pääse valumaan nieluun.

Nenää nistävä tyttö.

© Colourbox

Kylmä niskassa tyrehdyttää verenvuodon.

Osittain totta.

Niskaan laitettu jääpussi tai muu kylmän tuoja, kuten pakasteesta otettu vihannespussi, voi viilentää verenkiertoa, mikä auttaa pintaverisuonia supistumaan. Tämä saattaa auttaa nenäverenvuodon loppumisessa, mutta vaikutus on vähäinen.

Nenäverenvuoto on vaarallista.

Tarua.

Yksittäinen lievä nenäverenvuoto perusterveellä ihmisellä on yleensä vaaraton. Verenvuotoon on tavallisesti selkeä syy, kuten flunssa tai allergia, joka rasittaa limakalvoja. Jos verenvuoto on lievää, sitä voi seurata kotona noin tunnin ennen lääkäriin hakeutumista.

Mikäli vuoto on kuitenkin runsasta, eikä se asetu vartissa, on syytä hakeutua terveysasemalle tai päivystykseen. Tällöin taustalla voi olla esimerkiksi lääkitys, joka vähentää verenhyytymistä. Tämä on tyypillistä esimerkiksi sepelvaltimotautipotilailla ja aivoinfarktin sairastaneilla.

Lue myös: 10 kysymystä: Miksi nenästä vuotaa verta?

X