Mitä tehdä, jos kyy puree? Kolme väitettä myrkkykäärmeen pureman ensihoidosta

Kyyn pureman jälkeen täytyy pysyä mahdollisimman rauhallisena, kertoo anestesiologian erikoislääkäri Markku Taittonen Tyksistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kyyn pureman jälkeen täytyy pysyä mahdollisimman rauhallisena, kertoo anestesiologian erikoislääkäri Markku Taittonen Tyksistä.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Puremakohta täytyy pitää liikkumattomana

Totta.

Kyyn erittämä myrkky leviää elimistössä imusuonistossa. Mitä enemmän liikkuu, sitä nopeammin myrkky pääsee leviämään. Siksi puremakohta täytyy pitää mahdollisimman liikkumattomana. Missään nimessä ei saa lähteä juoksemaan kovaa vauhtia.

Jos mahdollista, pureman saanut raaja kannattaa lastoittaa. Siihen käy apuvälineiksi esimerkiksi keppi ja kaulaliina. Autossa raaja kannattaa pitää kohoasennossa, ja sen päälle voi laittaa kylmäpussin.

Lapset ja ikääntyneet tarvitsevat sairaalaseurantaa

Totta.

Kyyn myrkky vaurioittaa kapillaarisuonia, jolloin nestettä valuu verenkierrosta kudoksiin. Se aiheuttaa voimakkaan turvotuksen puremakohtaan ja nestevajauksen koko elimistöön. Terveet aikuiset kestävät nestevajausta melko hyvin, mutta lapsilla, yli 70-vuotiailla ja perussairauksista kärsivillä se johtaa helposti nestehukkaan.

Lapset, ikääntyneet ja perussairauksista kärsivät tarvitsevat pureman jälkeen yleensä noin vuorokauden sairaalaseurantaa, jolloin he voivat saada suonensisäistä nesteytystä.

Aikuisilla kyypakkaus riittää hoidoksi

Tarua.

Kaikenikäisten kannattaa ottaa kyypakkaus ensiavuksi, sillä sen sisältämä kortisoni lievittää kyyn pureman oireita, kuten kipua ja turvotusta. Ainoaksi hoidoksi se ei riitä kenelläkään. Myös terveillä aikuisilla oireet voivat olla voimakkaita, ja siksi lääkärillä käynti on aina tarpeen.

Muiden eläimien puremien tapaan kyyn puremasta voi saada jäykkäkouristustartunnan. Lääkärin vastaanotolla tarkistetaan, että rokotesuoja on voimassa.

X