Piristystä seksielämään: Aikuisten lelut kiinnostavat, mutta miksi niiden ostaminen hävettää?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Maria ja Timo eivät tiedä seksivälineistä yhtään mitään eikä todellakaan kehtaa lähteä alan putiikkiin. © anssi keränen
Timo ja Maria haluaisivat molemmat jotain uutta. Miten ihmeessä kehtaisi valita joitakin välineitä yhteiseen ilonpitoon?

Maria ja Timo ovat aivan tavallinen viisikymppinen aviopari. Lapset ovat juuri lentäneet pesästä ja vanhempien parisuhteesta on tullut yllättäen entistä parempi kasvaneen yhteisen ajan takia.

Nyt on aikaa vain toiselle vuosikausien tauon jälkeen. Voi jutella yhdessä, köllötellä yhdessä sohvalla katsomassa televisioita, harrastaa yhdessä ruoanlaittoa – ja lempiä yhdessä.

Kun lapset eivät ole enää kuulemassa seinän takana, pariskunta haluaisi kokeilla jotain uutta. Mutta mitä? Mitkä välineet olisivat helppoja aloittelijoille?

Maria ja Timo katselevat seksikauppojen valikoimaa tietokoneeltaan kummastuneina. Ei hajuakaan, mitä suurimmalla osalla vehkeistä tehtäisiin. Suuri osa välineistä vaikuttaa sitä paitsi ihan liian rajuilta.

Kumpikaan ei tiedä seksivälineistä yhtään mitään eikä todellakaan kehtaa lähteä alan putiikkiin. Naapuri voisi vaikka tulla vastaan kadulla, tai mikä vielä pahempaa: työkaveri tai sukulainen.

Netissä ostosten tekeminenkin epäilyttää, sillä mistä tietää, mihin kauppaan voi luottaa? Entä jos omat arkaluontoiset ostokset paljastuvat muille?

Jos rahat menevät eikä tavaroita saa, ei ainakaan kehtaa valittaa kenellekään tai soittaa poliisille. Silti netti tuntuu turvallisemmalta vaihtoehdolta kuin kivijalkakauppa.

Ujostuttaa edes haluta mitään surisuttimia. Silti molemmat haluavat nähdä vaivaa parisuhteen eteen.

Miten aloittaa tutustumismatka pariskunnille tarkoitettujen lelujen maailmaan, kun haluaa sulostuttaa ihan tavallista seksiä vain vähän erikoisemmaksi?

Miksi seksin haluaminen hävettää?

Hienoa! Marian ja Timon ongelmaksi kokema asia on yhteinen; he voivat puhua siitä yhdessä! Uuden kokeilu kiinnostaa, mutta sen haluaminen hävettää.

Mitä he toivovat yhdessäololta ja läheisyydeltä? Jo se, että voi kertoa, millaista läheisyyttä ja seksiä toivoo, on merkittävää. Vielä merkittävämpää on, jos voi puhua siitä, mitä toivoo sen avulla saavutettavan. Näin voi löytää suhteeseen paljon enemmän kuin pelkällä aikuisten lelujen shoppailulla voi saada.

Mitä tunteita herää: ujoutta, noloutta vai peräti häpeää? Jos se on häpeää, tulee uutta mietittävää. Mikä on tehnyt oman seksuaalisen halun hävettäväksi? Mikä saa haluamaan sitä, mitä häpeää? Mikä saa häpeämään sitä, mitä haluaa? Missä muualla elämässä tämä näkyy kuin seksin alueella? Häpeä syntyy kokemuksesta omasta riittämättömyydestä. Pahimmillaan häpeä rajoittaa elämää ja on mukana koko elämän ajan.

Maria ja Timo voivat tilata jotakin netistä, tai he voivat päätyä toteamaan, että heidän tapansa sulostuttaa seksielämää tapahtuu ilman uusia välineitä. Kunhan ratkaisu tehdään yhdessä, se on heille maailman paras. Asian tiimoilta käyty keskustelu on hyödyllistä sekä itsetuntemukselle että parisuhteelle.

Heikki Syrjämäki, pari- ja seksuaaliterapeutti, Tampereen perheasiain neuvottelukeskus

X