Mitä tehdä, kun miehen kunto ei riitä seksiin?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Miehen kunto ei riitä seksiin. Mitä tehdä, kun mies ei jaksa rakastella?
Miehen kunto ei riitä seksiin. Mitä tehdä, kun mies ei jaksa rakastella? © anssi keränen
Pekan huono fyysinen kunto estää häntä harrastamasta seksiä vaimonsa kanssa.

Mitä tehdä, kun miehen kunto ei riitä seksiin, eikä mies jaksa rakastella?

Kuusikymppiset Jaana ja Pekka ovat muuten ihan tyytyväisiä avioliittonsa, mutta makuukamarin puolella menee erittäin huonosti.

Pekalle on kertynyt runsaasti ylipainoa, mikä vaikuttaa hänen suorituskykyynsä. Ongelman ydin on se, että Pekka hengästyy niin nopeasti, ettei hän ehdi juurikaan nauttia, sillä katkonainen hengitys pakottaa hänet lopettamaan rakastelun.

Myöskään vaimo ei ehdi saada hyvin pikaisesta toimituksesta mitään nautintoa. Pattitilanne turhauttaa molempia.

Pariskunta on melko häveliäs, ja he eivät oikein kehtaa ottaa kiusallista ongelmaa puheeksi. Seksielämä on näivettynyt olemattomaksi.

Pekkaa ongelma hävettää silmittömästi, eikä Jaanakaan tiedä, mitä sanoisi. Jaana on kyllä yrittänyt pari kertaa hoitaa fyysisen työn miehensä puolesta kokonaan itse, mutta sekään ei ole onnistunut toivotulla tavalla, sillä Jaana ei nauti yksipuolisesta rakastelusta.

Avioparilla on takanaan pitkä taival, ja lapsetkin ovat jo lentäneet pesästä. Nyt heillä olisi viimein aikaa nauttia taas toistensa seurasta, mutta isoksi paisunut ongelma painaa molempien mieltä.

Pekalla ja Jaanalla on muuten hyvää läheisyyttä ja hellyyttä, mutta molemmat haluaisivat vielä eläkeikäisenäkin intiimin suhteen. Nyt avioliitto on ajautumassa turhan paljon pelkäksi kämppäkaveruudeksi.

Kumpikaan ei halua erota kaikkien yhteisten vuosien jälkeen, mutta mitä muita vaihtoehtoja heillä on? Miten näin kiusallisen ongelman saisi selätettyä, kun Pekan laihdutusyritykset eivät ole onnistuneet?

Asiantuntija vastaa: Ikä tuo muutoksia seksiin

Miehen kunto ei riitä seksiin. Mitä tehdä, kun mies ei jaksa rakastella?

Miehen kunto ei riitä seksiin. Mitä tehdä, kun mies ei jaksa rakastella? © anssi keränen

Jaanan ja Pekan avioliitossa on paljon hyvää. He kertovat olevansa tyytyväisiä muuhun paitsi seksiin. Lapset ovat lentäneet pesästä, ja on aika nauttia elämästä ja yhdessäolosta.

Tarina on tuttu monelle samanikäiselle. Elämässä on moni asia hyvin, mutta jotakin tärkeää puuttuu, kun seksi ei suju toivotulla tavalla. Halujakin olisi, mutta ratkaisua ei löydy. Terveydelliset syyt voivat vaikuttaa, mutta myös moni muu asia. Tavallista on sekin, että tilanteesta on hankala puhua. Nolous tai pelko loukkaamisesta pitää suut supussa.

Ikä tuo muutoksia. Kuusikymppinen ei ole fyysisesti samanlainen kuin puolta nuorempana. Vuodet muuttavat ihmistä myös henkisesti. Elämänkokemuksesta ja kypsyydestä harva kuusikymppinen luopuisi vaikka fyysiset muutokset voivat harmittaakin.

Parin tilannetta voi tarkastella monesta näkökulmasta. Mahdollisia näkökulmia ovat mainitun seksin lisäksi terveyden tai parisuhteen näkökulma.

Mikä mahtaa olla heistä suurin ongelma? Se, että seksi ei suju niin kuin nuorena, ylipainon vaikutus Pekan elämään ja terveyteen vai tilanteen vaikutus heidän parisuhteeseensa laajemmin?

Jostakin syystä tässä lähdetään seksin kautta liikkeelle. Sekö nyt oikeasti on Jaanan ja Pekan ykkösongelma? Ehkä ei kuitenkaan.

Terveyden näkökulmaa ei pidä väheksyä. Oikeastaan ajattelen, että se on tärkein ja kiireellisin lähtökohta. Siihen Pekan olisi nyt panostettava ja keskityttävä, ihan itsensä vuoksi.

Ylipaino, huono fyysinen kunto ja hengästyminen kuusikymppisellä miehellä ovat ongelma muutenkin kuin seksiä ajatellen. Terveysriskit ovat huomattavat. Niiden vuoksi olisi nyt lähdettävä lääkärin juttusille. Sen kautta lähtevät muutokset ruokailu- ja liikuntatottumuksiin.

Pekka tarvitsee enemmän fysio- tai ravitsemusterapeutin kuin seksuaaliterapeutin apua. Terveyden kohenemisen myötä muukin elämä parantuu. Siinä sivussa alkaa seksikin sujua.

Heikki Syrjämäki, pari- ja seksuaaliterapeutti, Tampereen seurakuntien Perheasiain neuvottelukeskus

Lue myös: Olo on vetämätön eikä seksi maistu – hylkäävätkö testosteronit jo viisikymppisen? Kysyimme erikoislääkäriltä, miten miesten vaihdevuodet oireilevat

X