Mitä terveyshyötyjä saa probiootin käytöstä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Mitä terveyshyötyjä saan superprobiootin käytöstä?
© istockphoto
Tutkimuksissa on saatu näyttöä, että tietyt probiootit helpottavat ärtyvän suolen oireita, etenkin vatsan alueen turvotusta.

Probiootit ovat eläviä mikrobeja, joiden uskotaan vaikuttavan myönteisesti terveyteen tasapainottamalla ruoansulatuskanavan bakteerikantaa. Nykyisin suositellaan usean eri probiootin yhdistämistä samaan valmisteeseen.

Vuorovaikutus suoliston puolustusjärjestelmän kanssa

Suun kautta nautitut probiootit ovat vuorovaikutuksessa suoliston puolustusjärjestelmän kanssa. Ajatellaan, että niiden suotuisat vaikutukset syntyvät, kun ne aktivoivat elimistön puolustusmekanismeja infektioita vastaan. Koska ne tekevät niin myös suoliston ulkopuolella, vaikutukset välittyvät myös sinne.

Tutkimuksissa on saatu näyttöä, että tietyt probiootit helpottavat ärtyvän suolen oireita, etenkin vatsan alueen turvotusta. Turistiripulin riskiä ne eivät pienennä merkittävästi, eikä niiden tehosta ole riittävästi näyttöä esimerkiksi ylipainon ja tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa.

On olemassa näyttöä myös siitä, että probiootit voivat vaikuttaa myös epäedullisesti elimistön oman mikrobiston monimuotoisuuden palautumiseen etenkin antibioottihoidon aikana nautittuna.

Asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 8/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X