Miten diabeteksen aiheuttamaa erektiohäiriötä hoidetaan?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Miten diabeteksen aiheuttamaa erektiohäiriötä hoidetaan?
© istockphoto
Vaikka erektiohäiriöön liittyy usein psyykkisiä tekijöitä, kuten stressi, jännittäminen tai parisuhteeseen liittyvät ristiriidat, merkittävä osuus erektiohäiriöistä johtuu elimellisistä syistä ja sairauksista.

Erektion synnylle keskeistä on hermoston ja verenkierron toiminta. Tästä johtuen sairaudet, jotka heikentävät verenkiertoa tai hermoston toimintaa, haittaavat usein erektiota.

Hoida diabetesta, jotta huono hoito ei näy erektiossa

Diabetes vaurioittaa edetessään valtimosuonten seinämiä, mistä aiheutuu vähitellen verenkierron heikentymistä.

Hermoston rappeutuminen on niin ikään diabetekselle tyypillinen komplikaatio. Diabeteksen vuoksi heikentyneeseen hermoston vasteeseen tai verenkiertoon lantion alueella on vaikea suoraan vaikuttaa. Tämän vuoksi diabeteksen hyvä hoito on keskeistä myös erektion säilymisen kannalta.

Erektion heikkeneminen on yhteydessä lihavuuteen, tupakointiin, liialliseen alkoholin käyttöön ja joihinkin lääkkeisiin. Näihin puuttuminen voi olla ratkaisevaa. Merkittävästi alentunut testosteronipitoisuus vaikuttaa sekin erektioon.

Lääkehoito on vaihtoehto silloin, kun tilannetta ei saada hoidettua muilla keinoilla. Tabletteina otettavat PDE5-estäjät ovat tehokkaita lääkkeitä erektion hoidossa.

Keinotekoinen paisuvainen

Pidemmälle edenneessä diabeteksessa näillä lääkkeillä ei välttämättä saavuteta toivottua tulosta. Tällöin voidaan käyttää peniksen paisuvaiskudokseen pistettävää tai virtsaputkeen asetettavaa alprostadiilivalmistetta.

Elleivät lääkkeet auta, peniksen sisään voidaan asentaa keinotekoinen paisuvainen, jolloin erektio saadaan aikaan pumppaamalla.

Erektiohäiriön takana voi diabeteksen lisäksi olla muita tekijöitä, joita voidaan hoitaa. Näiden vuoksi kannattaa varata aika urologille.

Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen.

Artikkeli on julkaistu Kotilääkärissä 3/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X