Miten rakkaus vaikuttaa kehoon? Rakastuminen aiheuttaa stressitilan, joka voi viedä ruokahalun ja aiheuttaa unettomuutta

Ah, rakkaus – aivoilla ja hormoneilla on omat juonikkaat tapansa saada ihminen siitä sekaisin. Se on luonnon tapa huolehtia siitä, että suhde syvenee.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ah, rakkaus – aivoilla ja hormoneilla on omat juonikkaat tapansa saada ihminen siitä sekaisin. Se on luonnon tapa huolehtia siitä, että suhde syvenee.
Teksti:
Hanna Vilo

Rakastuminen on ihanaa – ja samalla myös puhdasta kemiaa. Ensin toinen kiinnittää huomion ja saa perhoset lentelemään vatsassa. Pian aivot ja hormonit puuttuvat peliin ja saavat toisen vaikuttamaan entistäkin kiinnostavammalta ja vastustamattomammalta.

Tutkimusprofessori Timo Partonen THL:stä on perehtynyt rakastumista käsitteleviin tutkimuksiin. Hänen mukaansa rakastuminen saa elimistön monella tavalla sekaisin.

Sekä aivojen välittäjäaineissa että lisämunuaisten ja sukuelinten erittämissä hormoneissa tapahtuu paljon erilaisia muutoksia. Osa muutoksista on miehillä ja naisilla samanlaisia.

”Kaikkien muutosten tarkoituksena on vahvistaa parin yhteenkuuluvuuden tunnetta ja saada suhde jatkumaan.”

Rakkaus saa miehen lauhkeaksi

Aivojen välittäjäaineissa tapahtuvat muutokset ovat naisilla ja miehillä samankaltaisia. Aivosaaressa ja pihtipoimussa syttyvä serotoniini lisää empatian tunnetta toista kohtaan ja saa myös hänen kasvonsa vaikuttamaan viehättävämmiltä.

Häntätumakkeessa ja aivokuorukassa lisääntyvä dopamiini saa rakastuneen kiinnittämään huomionsa tarkemmin rakastumisen kohteeseen. Noradrenaliini tuo mukanaan fyysisen halun ja kaipuun tunteen heti, kun rakastumisen kohteesta joutuu hetkeksikin eroon. Endorfiinit taas aiheuttavat puhdasta riemun tunnetta.

Eniten eroa sukupuolten välillä on mieshormoni testosteronin tuotannossa. Rakastuminen nimittäin laskee miehen mutta nostaa naisen testosteronitasoja.

Testosteronin määrän väheneminen tekee miehestä lauhkeamman ja vähemmän aggressiivisen. Naisella sen lisääntyminen taas voi vähentää laskelmoivuutta.

”Psykologinen vaikutus on kuitenkin samankaltainen. Sukupuolet tulevat lähemmäs toisiaan”, Partonen kertoo.

Aivot eivät unohda

Aivoissa tapahtuvien muutosten perusteella voisi kuvitella, että rakastuminen tekee ihmiselle pelkkää hyvää. Niin ei kuitenkaan ole, vaan lisämunuaisten kuorikerrokset alkavat erittää myös stressihormoni kortisolia. Sen tehtävänä on valpastuttaa ihmistä, mutta samalla se aiheuttaa elimistöön stressitilan.

”Juuri kortisolin takia rakastuminen voi vähentää myös unen tarvetta ja viedä ruokahalun pois.”

Pitkään jatkuessa rakastuminen voi olla elimistölle rankkaa. Ehkä juuri siksi se ei kestä ikuisesti. Hormonien aiheuttama ihana sekoaminen häviää viimeistään 1,5 vuodessa. Siihen mennessä kortisolin ja testosteronin tuotanto palaavat ennalleen.

Aivot sen sijaan voivat pitää rakastumisen tunteesta kiinni vaikka koko loppuelämän.

”Tutkimuksissa on havaittu, että aivot voivat reagoida vielä 30 vuotta myöhemmin rakastetun kuvaan samalla tavalla kuin vastarakastuneena”, Partonen kertoo.

Lue myös: Korealainen Wooguru Kw yritettiin tappaa – Rakkaus Suomesta auttoi elämään kipujen kanssa: ”Ennen kuin tapasin Nellyn, minulla oli todella vaikeaa”

X