Miten saa kahvista parempaa? Älä unohda kahvin keittämisessä näitä perusasioita – Esittelemme myös 8 laitevinkkiä kahvihifistelijälle!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Laitevalmistajien mukaan kahviautomaatilla taviskin tekee kahvia kuin ammattibarista. © Nespresso
Laitevalmistajien mukaan kahviautomaatilla taviskin tekee kahvia kuin ammattibarista. © Nespresso
Maistuvan kahvin valmistukseen ei välttämättä tarvita kalliita laitteita eikä hieno laite yksin takaa mieluista tulosta.

Miten saa kahvista parempaa? Kertaamme perusasioita. Valitse mieleisesi kahvilaatu ja paahtoaste. Pavut säilyttävät aromit paremmin kuin jauhe, joten suosi itse jauhamista.

Säilytä pavut ja jauhe ilmatiiviisti. Käytä raikasta vettä. Tiskaa ja puhdista välineet huolellisesti. Noudata laitteen valmistajan ohjeita. Moni pärjää perinteisellä pannu- ja suodatinkahvilla.

Millainen kahvinkeitin tai kapselikone sopii juuri minulle?

Laitevalmistajien mukaan kahviautomaatilla taviskin tekee kahvia kuin ammattibarista.

Kapselilaitteen kahvitiiviste on kertakäyttöisessä ilmatiiviissä kapselissa, joka asetetaan koneeseen. Kaada vesi säiliöön, kytke virrat ja paina nappia. Minuutissa tai kahdessa valmistuu kupillinen, joillakin laitteilla kaksi kupillista tai karahvillinen.

Suosituimmat kapselikoneet maksavat 50–150 euroa. Isompi kapasiteetti, monipuolisuus, säädöt ja maidon vaahdotin nostavat hintaa.

Kapselit maksavat muutamasta kymmenestä sentistä euroon kappaleelta, ja vain yhteensopivat kelpaavat.

Jauha kahvipavut ja vaahdota maito

Monimutkaisempi kone valmistaa kahvin pavuista. Kaada mieleisiäsi papuja säiliöön. Täytä vesisäiliö. Valitse haluamasi kahvin tyyppi, esimerkiksi latte tai espresso. Joissakin laitteissa on vielä lisäsäätöjä. Paina lopuksi aloitusnappia. Automaatti jauhaa kahvin, ja valitsemasi määrä makoisaa juomaa valmistuu parissa minuutissa.

Peruslaitteella maito pitää vaahdottaa erikseen. Monipuolisempi ja kalliimpi laite viimeistelee annoksen vaahdolla automaattisesti. Pavuista jauhavat kahvikoneet maksavat 300:sta jopa tuhansiin euroihin.

Kahvia pressopannulla ranskalaiseen tyyliin

© Veikonkone,fi

© Veikonkone,fi

Pressopannulla teet hyvää kahvia vaivatta ilman teknisiä kommervenkkejä. Mittaa pohjalle kahvijauhe, lisää kuuma vesi, liota 4 minuuttia ja paina sihti alas. Melitta Kahvipresso maksaa 18 e.

Muuteripannu keittää vahvan ja aromikkaan kahvin italialaiseen tapaan

© Verkkokauppa.com

© Verkkokauppa.com

Mutteripannulla teet voimakasta ja täyteläistä italialaistyyppistä mokkakahvia, joka soveltuu myös maitokahvin pohjaksi. Bialetti Moka Express on saatavana usean kokoisena hintaan 40–90 e.

Huokea ja helppo ­kapselikone

© Verkkokauppa.com

© Verkkokauppa.com

Nauti erikoiskahveista ja vaikkapa minttukaakaosta tai valmista tavallista kahvia vaivattomasti. Kapselikeitin DeLonghi Dolce Gusto MiniMe vie vähän tilaa pöydältä ja maksaa 40–55 e.

Kuppi tai karahvi

Coffee machine, 3quarter view, Transparent background © Nespresso

Coffee machine, 3quarter view, Transparent background © Nespresso

Valmista nappia painamalla pieni tai iso kupillinen tai karahvillinen mielestä kahvilaatua, joka tosin maksaa enemmän kuin suodatinkahvi. Kapselikeitin Nespresso Vertuo Next maksaa 150 e.

Aromikasta ­kahvia vaivattomasti

© Gigantti.fi

© Gigantti.fi

Lataa pavut säiliöön. Keitin jauhaa pavut valitsemaasi karkeuteen ja valmistaa kupillisen mielikahvia nappia painamalla. Vaahdotin on manuaalinen. DeLonghi Magnifica Evo maksaa noin 300 e.

Maistuuko espresso, caffè ­crema, cappuccino tai latte­ macchiato?

© Gigantti.fi

© Gigantti.fi

Tee espresso, caffè ­crema, cappuccino, latte­ macchiato ja tavallinen maito­kahvi nappia painamalla. Siemens TP503R04 EQ.500 maksaa 450–530 e. Se jauhaa pavut ja viimeistelee herkkuvaahdolla.

Säilytä herkkupavut oikein

© 24shop.fi

© 24shop.fi

© 24shop.fi

© 24shop.fi

Pavut säilyvät pitempään kuin jauhettu kahvi. Nauti vaihtelevista mauista vaikkapa pienpaahtimoiden herkkupavuilla. Adler Kahvimylly AD4446 maksaa 22 e.

Edullinen maitovaahdotin

© 24shop.fi

© 24shop.fi

Vaahdota kevyesti maito tai kaakao 24shop-kaupan maitovaahdottimella, joka maksaa noin 6 e. Hintoihin lisätään toimituskulut.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 4/2022.

Lue myös: Seuran kahvitesti paljasti selkeän voittajan! Testasimme kuusi alle viiden euron kahvimerkkiä

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X