Totta vai tarua: Sisältääkö voileivän hyvä levite vain mahdollisimman vähän rasvaa?

Hyvässä levitteessä on mahdollisimman vähän rasvaa
Tarua. Riittävä pehmeän rasvojen saanti on olennaista sydämen ja aivojen terveydelle. Rypsiöljypohjaiset rasvalevitteet ovat tärkeä pehmeän rasvan lähde suomalaisessa ruokavaliossa.
Jotta niistä saa tarpeeksi hyviä rasvoja, rasvan kokonaismäärän olisi hyvä olla vähintään 60 prosenttia. Levitteen rasvan laatu on hyvä, jos kovan eli tyydyttyneen rasvan osuus on enintään kolmasosa rasvan kokonaismäärästä.

Terveellinen ruokavalio ja tasapainoiset ateriat sopivin välein auttavat jaksamaan arjessa. Suosi terveellistä kotiruokaa! © Niclas Mäkelä/Otavamedia
Voi-kasviöljyseoksessa rasvan laatu on huono
Totta. Voi-kasviöljyseoksissa on usein paljon kovaa rasvaa. Yleensä sitä on enemmän kuin kolmasosa rasvan kokonaismäärästä. Vastaavasti pehmeän rasvan määrä jää niissä melko pieneksi. Siksi voi-kasviöljyseoksia ei kannata käyttää kovin runsaasti. Lisäksi niiden rinnalla kannattaa ruoanlaitossa opetella käyttämään rypsiöljyä.
Jos rasvojen määriä ei halua laskea, kaupassa käydessä kannattaa valita tuote, jossa on Sydänmerkki. Se takaa hyvän rasvan laadun.
Oikein valittu levite voi auttaa alentamaan kolesterolia
Totta. Markkinoilla on erityisesti kolesterolin alentamiseen tarkoitettuja levitteitä. Säännöllisesti käytettynä myös tavalliset rypsiöljypohjaiset rasvalevitteet voivat auttaa alentamaan kolesterolia. Käytön määrä kuitenkin ratkaisee.
Jos päivässä syö vain yhden palan leipää, rasvan laadulla ei ole kovin suurta merkitystä. Jos päivän aikana on tapana syödä 4–5 palaa leipää, on tärkeää valita terveellinen, riittävästi pehmeää rasvaa sisältävä levite. Se auttaa pitämään myös kolesteroliarvot kurissa.
Lue myös: Totta vai tarua: Onko täysjyväruisleipä laihduttajan valinta?

Miten valitaan terveellinen leipä? © om-arkisto