Muuttuja kaipasi värejä – Moderni kurdinainen Shahla Rostem: ”Rakastan yhdistellä erilaisia vaatteita”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Shahla Rostem tuli Vivan muuttumispäivään Helsingistä.
Shahla Rostem tuli Vivan muuttumispäivään Helsingistä. © Pekka Nieminen / Otavamedia
Shahla Rostem rakastaa kaikkea naisellista ja eleganttia. Muuttujatiimin avulla hän löysi omiin väreihinsä sopivat työasut sesongin uutuuksista.

Shahla Rostem, 61, oli kahden pienen lapsen yksinhuoltajaäiti, kun hän vuonna 1993 muutti sotaa pakoon Irakin Sulaymaniasta Suomeen. Hän on ammatiltaan lähihoitaja, osaa suomen kieltä ja on ollut työelämässä yli 20 vuotta.

Shahla Rostem vetää Nicehearts-yhdistyksessä projektia, joka auttaa maahanmuuttajanaisia kotiäitiydestä opiskelun kautta työelämään.

”Pukeudun töissä vähän samaan tyyliin kuin kuvauksissa. Asiakaspalvelussa pitää olla siisti. Näytän samalla esimerkkiä asiakkailleni, miten Suomessa pukeudutaan. Rakastan yhdistellä erilaisia vaatteita keskenään. Saan pukeutumisestani usein kehuja”, Shahla Rostem kertoo.

Shahla Rostem toteuttaa vapaasti tyyliään

Shahla sanoo olevansa moderni kurdinainen, joka toteuttaa vapaasti omaa tyyliään. Kukaan muu ei siihen puutu.

Kurdinaiset ovat yleensä kiinnostuneita vaatteista ja muodista. He pukeutuvat samalla tavalla kuin naiset muualla maailmassa. Juhlissa näkee usein perinteisiä värikkäitä ja paljeteilla kirjailtuja juhlapukuja.

”Ehdoton suosikkini kuvausasuista oli Marimekon punasävyinen Unikko-mekko ja kietaistava jakku. Käytän itsekin rohkeasti värejä. Kaikki muutkin asut olivat tyylikkäitä. Ainoastaan sporttiasun vyölaukusta en pitänyt.”

”Kuvauksissa sovittamani vaatteet olivat aika kalliita. Löydän klassisia ja naisellisia vaatteita edullisemmin ulkomaalaisista ketjuliikkeistä.”

Shahla Rostem ennen muuttumispäivää.

Shahla Rostem ennen muuttumispäivää.

Vartalon valttikortti

Shahlan X-vartalolle sopivat täydellisesti vartalonmuotoja korostavat kietaisu- ja kotelomekot. Ne tekevät hänestä pidemmän ja hoikemman näköisen kuin väljät vaatteet, jotka jättävät vartalon valttikortin eli kurvit piiloon.

Vyötärön oikealla paikalla on visuaalinen vaikutus silhuettiin. Se korostaa kropan mittasuhteita ja muodostaa silmää miellyttävän kultaisen leikkauksen. Kun se tulee navan yläpuolella, se venyttää ja hoikentaa alaosaa. Alempana vaikutus on päinvastainen.

Korkeavyötäröisten vaatteiden lisäksi vyötäröä voi korostaa vyöllä, joka on samanvärinen muun asun kanssa, vyönsolki siro eikä vyö liian leveä.

Tällä hetkellä muodissa ovat väljät pitkät mekot. Kurvikkaan ja pienikokoisen ongelma on saada mekkojen paisuneet mittasuhteet hallintaan. Yksi keino on pukea päälle lyhyt, napakka jakku, joka kasaa väljyyden vyötäröltä sopivaksi. Runsaan kangasmäärän saa koottua myös vyöllä kasaan.

Shahla on onnekas. Hänen tummiin hiuksiinsa, ihoonsa ja ruskeisiin silmiinsä sopivat lähes kaikki värit. Kirkkaat, lämpimät sävyt kasvojen lähellä kirkastavat ihoa ja silmiä.

Neutraalit värit luovat uskottavuutta työelämässä. Molemmat täydentävät toisiaan.

Omat värit

Shahla Rostem

Shahla tekee vaikutuksen vahvassa punaisessa. Pekka Nieminen / Otavamedia

Hihaton kukkamekko 220 € ja jakku 180 €, molemmat Marimekko/Sokos. Korvakorut 13 €, Lindex. Kengät 115 €, Unisa. Laukku 149 €, Tommy Hilfiger.

Pidennä silhuettia

Shahla Rostem

Hallittu väritys ylhäältä alas kengän kärkeen saa silhuetin näyttämään entistä pidemmältä ja hoikemmalta. Pekka Nieminen / Otavamedia

Laadukas dobbiotakki on villaa. Sen alle voi pukea ohuen untuvatakin ilmojen kylmetessä.

Takki 429 €, Andiata. Eläinkuosipusero 70 € ja hame 90 €, Betty Barclay/Sokos. Kengät 110 €, Clarks/Aleksi 13. Laukku 295 €, Michael Kors/Stockmann. Korvakorut 8 €, KappAhl.

Hyppy vapaalle

Shahla Rostem

Vapaa-ajan asu voi olla mukava ja tyylikäs. Pekka Nieminen / Otavamedia

Asun harmonista värimaailmaa on maustettu oranssilla topilla ja eläinkuositennareilla.

Kashmirhuppari 129 €, Mark & Spencer. Toppi 60 €, Ril´s. Neuloshousut 40 €, Noisy May. Korvikset 8 €, KappAhl. Vyölaukku 119 €, Dante 6. Tennarit 119 €, Steve Madden.

Kokoa väljyys jakulla

Shahla Rostem

Kauden viskoosi- ja sifonkimekoissa on hulmuavaa väljyyttä. Shahla saa mallin sopimaan pukemalla mekon päälle lyhyen, napakan jakun. Pekka Nieminen / Otavamedia

Toinen vaihtoehto olisi koota väljyys kapealla vyöllä sopivaksi. Sukkabootseissa on reilusti korkoa. Pituusvaikutelmaa olisi saanut lisää samanvärisillä sukkahousuilla.

Mekko 169 e, Second Female. Jakku 130 €, Comma. Sukkabootsit 50 €, Reserved. Laukku 115 €, Unisa. Korvakorut 8 €, H & M.

Anna muotojen näkyä

Shahla Rostem

Kietaisumekko on klassikko, joka sopii erityisen hyvin kurvikkaalle vartalolle. Pekka Nieminen / Otavamedia

Levenevässä helmassa on tilaa lantiolle ja liikkumiseen. Joustava materiaali on helppohoitoinen ja se tekee mekosta mukavan päällä.

Mekko 249 €, Joseph Ribkoff. Neuletakki 40 €, Lindex. Kengät 160 €, Unisa. Kehykset 395 €, Andy Wolf/Trend Optic.

Keskity pystykuviohin

Shahla Rostem

Kauluksettomassa turkissa on hakaskiinnitys. Pekka Nieminen / Otavamedia

Pehmeän ja värikkään pörröturkin muhkeus ja takin suora muoto eivät ole paras vaihtoehto Shahlalle, mutta värikkäistä viivoista muodostuvat pystylinjat pidentävät ja hoikentavat.

Tekoturkki 299 €, Rue de Femme. Neuloshousut 199 €, Ritva Falla. Neule 70 €, Esprit. Käärmebootsit 169 €, Tommy Hilfiger. Korvakorut 13 €, H&M.

Lue myös: Upea tyylinmuutos! Kuusikymppinen Merja halusi ideoita naiselliseen pukeutumiseen, jossa ei tuntisi oloaan tätimäiseksi

Hiukset: kampaaja Aila Soliman/ Eco Beauty Wellness 0440 616 661.

Meikki: meikkitaiteilija Haije Sundqvist 050 350 5172.

Meikkikuva: Keltainen mekko 90 €, Aleksi 13. Korvikset 8 €, H&M.

Tiedustelut: Andy Wolf/Trend Optic 09 612 1060, Andiata, Esprit, Joseph Ribkoff, Michael Kors, Noisy May, Ril´s, Ritva Falla, Rue de Femme, Steve Madden/Stockmann 09 1211, Betty Barclay, Marimekko, Mark&Spencer, Tommy Hilfiger/Sokos 010 766 5100, Clarks, Comma/Aleksi 13 09 131 441, Dante 6, Second Female/Dots 09 685 3884, H&m.fi, KappAhl 044 433 5263, Lindex 020 142 2491, Reserved.com, Unisa.com.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 11/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

Mitä mieltä muutoksesta?

”Tyylissäni ei tapahtunut suurta muutosta. Mieheni mielestä näytin yhtä ihanalta kuin aina ennenkin.” Shahla

X