Näin painat asiat mieleesi – Muinaisten roomalaisten muistitekniikka on unohtamaton tapa muistaa asiat ja treenata muistia

Muistia voi parantaa treenaamalla ja erilaisilla tekniikoilla. Näin jo Antiikin roomassa hyödynnettiin assosiaatiotekniikkaa ja painettiin asioita unohtumattomasti mieliin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Assosiaatiotekniikka auttoi myös Antiikin Rooman väkeä.

Muistia voi parantaa treenaamalla ja erilaisilla tekniikoilla. Näin jo Antiikin roomassa hyödynnettiin assosiaatiotekniikkaa ja painettiin asioita unohtumattomasti mieliin.
Teksti:  Kimmo Rantanen

Ihmisen keskeiset muistijärjestelmät ovat pitkäaikais- ja työmuisti. Asiat, jotka ha­luaa tietoisesti oppia, täytyy käsitellä ensin työmuistissa. Sitä kautta ne tallentuvat pitkäaikaismuistiin.

”Meillä on useita muistijärjestelmiä, mutta työmuisti on oppimisessa tärkeässä roolissa. Työ- ja pitkäaikaismuistiin tukeutuvan prospektiivisen muistin avulla ihminen puolestaan muistaa asioita, joita pitäisi tulevaisuudessa tehdä”, Åbo Akademin psykologian professori Matti Laine kertoo.

Tulevaan liittyvät unohtamiset ovat Laineen mukaan muistiongelmista yleisimpiä. Emme muista lähettää luvattua sähköpostia tai mitä piti tuoda kaupasta.

Jos ihminen on herkkä ulkoisille ärsykkeille, se saattaa johdattaa hänet ajattelemaan tai tekemään jotain muuta kuin oli suunnitelmissa.

Muistitekniikka auttaa, kun muistikuvat säväyttävät

Muistamisessa auttavat erilaiset muistitekniikat. Vanhimmat merkinnät niiden käytöstä löytyvät ajalta noin 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Klassinen muistimetodi on assosiaatiotekniikka. Kauppalistan, joka sisältää sokeria, maitoa ja kanaa, voi painaa mieleensä vaikka niin, että kuvittelee miten kotiovea avatessa päälle vyöryy sokeria. Sokerivuoresta selvittyään on keittiössä, jonka lattia on maidon peitossa. Samalla huomaa, että katosta roikkuu nyljettyjä kanoja.

”Mielikuvat muistaa paremmin, kun ne ovat säväyttäviä. Antiikin Rooman senaattorit käyttivät metodia muistaakseen ulkoa pitkät puheensa”, Matti Laine kertoo.

Oppimisessa tehokkaaksi metodiksi on havaittu se, että lukee asian, yrittää palauttaa sen lukemisen jälkeen mieleensä ja lukee sitten uudelleen.

Muistitekniikoiden käyttö vaatii tietoista työtä. Tekniikoiden käyttäjillä ei ole normaalia parempi muistikapasiteetti, he vain saavat siitä metodien avulla enemmän irti.

Muisti on herkkä erilaisille häiriöille, kuten stressille, univajeelle ja mielialan vaihteluille.

”Ei ole harvinaista, että kun ihminen valittaa muistiaan, taustalta löytyy työuupumuksen oireita.”

Juttu julkaistu ensi kerran Kotilääkärin numerossa 7/2021. 

Lue myös: Käsin kirjoittaminen aktivoi aivot – Näin voi muistaa sisällön koneella kirjoittamista paremmin

Lue myös: Pettämätön muistitekniikka: Näin painat ihmisen nimen mieleen jo ensikohtaamisella

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X