Iäkkään kaatuminen kertoo usein toimintakyvyn heikkenemisestä – ”Liikuntaharjoittelun tulee sisältää monipuolista tasapaino- ja voimaharjoittelua”

Kaatumiset ja niihin liittyvät vammat ovat yleisiä iäkkäillä ihmisillä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ulkoilu ylläpitää toimintakykyä ja mielen virkeyttä.

Kaatumiset ja niihin liittyvät vammat ovat yleisiä iäkkäillä ihmisillä.
Teksti:
Nina Lindén

Kansainvälinen työryhmä on tutkinut asiaa, ja tieteelliseen näyttöön perustuen laatinut suositukset iäkkäiden kaatumisen ehkäisyyn. Näin Suomen olosuhteisiin suositukset sovitti kotimainen asiantuntijaryhmä:

”Suositus painottaa iäkkään ihmisen yksilöllisten riskitekijöiden tunnistamista ja ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä”, mainitsevat asiantuntijaryhmän jäsenet Maarit Piirtola UKK-instituutista ja Sirpa Hartikainen Itä-Suomen yliopistosta.

Kaatumiset ja niistä johtuvat vammat alentavat toimintakykyä ja siten elämänlaatua. Ne nostavat myös terveydenhoidon kustannuksia.

Riskien arvionnin lisäksi kaikille iäkkäille suositellaan neuvontaa tehokkaaseen liikuntaharjoitteluun.

”Harjoittelun tulee sisältää monipuolista, asteittain vaativammaksi muuttuvaa tasapaino- ja voimaharjoittelua”, sanoo Maarit Piirtola.

Lue myös: Hyvä tasapaino suojaa vammoilta – Katso jumppaohjeet ja treenaa tasapainosi kuntoon viidellä helpolla liikkeellä

Sivuliukukyykky
Liu’uta jalkaa sivulle ja laskeudu niin alas kuin pystyt tai kunnes kyykistyvän jalan polvi on noin 90 asteen kulmassa. © Tommi Tuomi / otavamedia

Vältä kaatuminen – vahvista lihaksia ja treenaa tasapainoa

Kaatumispelko on yleistä ikäihmisillä ja se johtaa helposti kierteeseen, jossa liikkumista vähennetään.

Hyviä kotona tehtäviä jalkojen lihaksia vahvistavia liikkeitä ovat tuolilta seisomaan nousu, varpaille nousu, kyykky sekä polven ojennus ja koukistus.

Tasapainoa voi harjoittaa painonsiirroilla, askelsarjoilla ja kävelyllä eri suuntiin.

Lähteet: UKK-instituutti ja Ikäinstituutti

Lue myös: Kuinka liukastumisen voi välttää? Näillä helpoilla vinkeillä pysyt pystyssä läpi talven – Lue liikuntafysiologin neuvot!

Nastat kenkiin liukkailla keleillä. © Kari Hautala/KUVARYHM€/SKOY

Nastat kenkiin liukkailla keleillä. © Kari Hautala/Skoy © Kari Hautala/SKOY

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehden numerossa 11/2023.

Lue myös: Sankarikoira kuuli avunhuudon ja sai auttajat paikalle – Arja, 81, mursi lonkkansa ja löi päänsä kaatuessaan kotipihassa: ”Minttu on pelastajani”

Sankarikoira Minttu
Arja Leppimäki on kiitollinen siitä, että Minttu kenties pelasti hänen henkensä ja on samalla hieman ihmeissään siitä, miten viisas koira voikaan olla. © Marjo Tynkkynen

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X