Näin lievität kipua lääkkeettömästi – 10 vinkkiä: Lämpöhoitoa, liikuntaa, musiikkia..

Meditaatio ja tietoisuustaidot toimivat kipua lievittävästi myös sellaisilla henkilöillä, joilla kehon opioidireseptorit eivät toimi kunnolla, ja jotka ovat siksi ikään kuin ”immuuneja” opioideille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venytysten, liikeharjoitusten ja lihaskuntoharjoitusten avulla pyritään palauttamaan kehon normaalit toiminnot ja liikeradat.

Meditaatio ja tietoisuustaidot toimivat kipua lievittävästi myös sellaisilla henkilöillä, joilla kehon opioidireseptorit eivät toimi kunnolla, ja jotka ovat siksi ikään kuin ”immuuneja” opioideille.
(Päivitetty: )
Teksti:
Nina Sarell

Kipua voi lievittää eri keinoin. Listasimme 10 vaihtoehtoa lääkkeettömään kivunlievitykseen.

Kun liike on lääke

1. Fysioterapia ja liikehoito kuuluvat niihin hoitomuotoihin, joiden tehosta on saatu vakuuttava tieteellinen näyttö. Niiden perustana on liikkeen käyttäminen lääkkeenä: venytysten, liikeharjoitusten ja lihaskuntoharjoitusten avulla pyritään palauttamaan kehon normaalit toiminnot ja liikeradat.

Esimerkiksi välilevyn pullistuman ensisijainen hoitomuoto on fysioterapia. Suurin osa pullistumista paranee sen avulla entiselleen ilman, että tarvittaisiin leikkausta: jumppaa lääkkeeksi saaneet potilaat voivat viiden vuoden seurannassa jokseenkin yhtä hyvin kuin leikatut.

Anne Puranen

© Tommi Tuomi / Otavamedia

2. Fysikaaliset hoidot pitävät sisällään laajan kirjon erilaisia kivunlievityskeinoja. Usein käytettyjä hoitoja ovat hieronnat, trigger-pistehoidot, faskiahoidot, kylmä- ja lämpöhoidot sekä ihon kautta tehtävä sähköinen hermoärsytys eli TNS.

Botox lievittää kipua

3. Botox eli botuliinitoksiini on tunnetuista hermomyrkyistä voimakkain. Se lievittää kipua estämällä signaalin etenemisen hermoissa. Botuliinilla voidaan hoitaa pakkoliikkeistä, krampeista, hampaiden narskuttelusta, migreenistä tai neurologisista sairauksista johtuvia kipuja.

4. Kirurgia on yksi kivun hoitomuoto. Kirurgian avulla voidaan hoitaa paitsi kipua aiheuttavia kudosvaurioita, myös hermoperäisiä kivun aiheuttajia. Vaikeaa kroonistunutta kipua hoidetaan joskus katkaisemalla kipualueelle johtavia hermoyhteyksiä.

5. Kivunhoidon erityistekniikoita, kuten kipusädehoitoa, epiduraalitilaan annettavaa lääkitystä ja tajunnan tason laskemista eli palliatiivista sedaatiota käytetään elämän loppuvaiheen kiputilojen lievittämiseen. Niiden avulla saadaan hallintaan myös poikkeuksellisen vaikeat kivut.

Vaihtoehtoja lääkkeelle

6. Kognitiivis-behavioraalinen terapia eli KBT on yksi pitkäkestoisen kivun toimivimmista lääkkeettömistä hoitomuodoista. Sen on todettu tutkimuksissa parantavan esimerkiksi fibromyalgiasta kärsivien toimintakykyä.

Terapiassa pyritään muuttamaan kipukokemukseen liittyviä mielen toimintamalleja, jotka saavat ihmisen reagoimaan kipuun tietyllä tavalla.

7. Musiikin kipua lievittävä vaikutus on todistettu monissa tutkimuksissa. Musiikilla on onnistuttu lievittämään hyvin monenlaisia kipuja leikkauskivuista ja kroonisiin kiputiloihin.

Yksi reunaehto tähän lääkkeeseen kuitenkin liittyy: jotta musiikki auttaisi, sen on oltava kuuntelijastaan miellyttävää.

Kosketus tuo mielihyvää.

Kosketus tuo mielihyvää. © iStock

Kosketus lievittää kipua ja tuo mielihyvää

8. Kosketus vapauttaa elimistössä välittäjäaineita, joilla on kipua lievittäviä ja mielihyvää tuottavia vaikutuksia. Tutkimuksissa kosketuksen on havaittu lievittävän sekä akuuttia että kroonista kipua, ja myös oman käden laittaminen kipukohdan päälle helpottaa kiputuntemusta.

9. Eläimen läsnäolo ja lemmikin silittely lievittää tutkitusti kipua. Tämän uskotaan johtuvan paitsi oksitosiini- ja endorfiinituotannon lisääntymisestä, myös siitä, että eläin vie huomion pois kivusta.

10. Meditaatio ja tietoisuustaidot toimivat kipua lievittävästi myös sellaisilla henkilöillä, joilla kehon opioidireseptorit eivät toimi kunnolla, ja jotka ovat siksi ikään kuin ”immuuneja” opioideille.

Lue myös: Kivunlievitys onnistuu huijaamalla? Tutkijat testasivat: näin virtuaalikylmä auttoi kipuun

Lue  myös: Kivun hoito lääkkeillä: 8 erilaista kipulääkettä – Miksi nämäkään eivät aina tehoa?

Lähteet: IASP statement on opioids. Iasp-pain.org., Kipu. Käypä hoito -suositus. Suomalainen lääkäriseura Duodecim, Kivun hoito. Valvira.fi, Opioids for neuropathic pain Cochrane.org, Opioids for long-term treatment of noncancer pain. Cochrane.org, Practicalpainmanagement.com, Skelly A et al (2018). Noninvasive Nonpharmacological Treatment for Chronic Pain: A Systematic Review. Agency for Healthcare Research and Quality. Comparative Effectiveness Review, No. 209, Turner et al (1994).The importance of placebo effects in pain treatment and research. JAMA 25;271(20):1609-14, WHO guidelines for management of chronic pain in adults. Who.int.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 10/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X