Seksi ei sytytä, kiihottuminen vaikeaa! Näin parannat seksielämääsi seksuaaliterapeutin neuvoilla

Jaa artikkeli
Seksiongelma jäytää usein parisuhdetta.
© COLOURBOX
Hannele ja Matti harrastaa seksiä noin kerran kahdessa kuukaudessa. Usein vielä niin, että Hannelella on vaikeuksia kiihottua, koska hänen ajatuksensa ovat jossain aivan muualla, kuten huomisen kauppalistassa.

Hannele inhoaa nykyisin romanttisten elokuvien ja televisiosarjojen katsomista. Niissä seksi on aina ongelmatonta. Mies ja nainen suutelevat hetken, ja sen jälkeen lakanat jo heiluvat.

Sama ei onnistu ainakaan Hannelen ja Matin kodissa. Kaikki tuntuu vaikealta.

Seksuaalinen halu on tipotiessään

Hannele kyllä haluaisi seksiä useinkin, mutta käytännön toteutuksessa on monia mutkia matkassa. Ensinnäkin Hannelen mielestä kodin pitäisi olla siisti, jotta voisi haluta. Tätä Matti ei ymmärrä ollenkaan. Hannele ei koe seksuaalista halua, jos jokin asia on kesken, vaiheessa tai täysin sekaisin. Yleensä hänen elämässään näin on useallakin elämän saralla.

On vaikea rentoutua, silllä lapset saattavat tulla häiritsemään. On vaikea nauttia, jos töissä asiat jäivät kesken ennen kotiin lähtöä. On vaikea antaa tunnelman viedä, jos nurkissa on pölypalleroita ja tiskit ovat tiskaamatta. Ja vielä roskiskin on viemättä.

Täydellistä hetkeä on harvoin.

Vaimolla riittää tekosyitä, pohtii ilman jäävä aviomies

Matti ei usko Hannelen selittelyihin. Hänen mielestään Hannele vain keksii tekosyitä, ettei hänen tarvitse rakastella. Matin silmissä Hannelea ei näytä huvittavan tuon taivaallista oikein koskaan.

Käytännössä pariskunta harrastaa seksiä noin kerran kahdessa kuukaudessa. Usein niin, että Hannelella on vaikeuksia kiihottua, koska hänen ajatuksensa ovat jossain aivan muualla, kuten huomisen kauppalistassa.

Seksi ei ole kummankaan mielestä useinkaan kovin tyydyttävää, koska Hannele ei pysty peittämään ajatuksiensa liihottamista arkisissa askareissa.

Miten aviopari saisi ratkaistua pulmansa?

© anssi keränen

Seksuaaliterapeutti neuvoo avioparia: Irtiotto arjesta ja yhteinen parisuhdeaika olisi nyt tarpeen

Yksi keino irtautua arjesta on ottaa parisuhdeaikaa ja lähteä esimerkiksi kerran kuukaudessa viikonlopun viettoon jonnekin kodin ulkopuolelle.

Joitakin pareja saattaa auttaa seksileikeille oman ajan sopiminen kalenterista. Tuohon hetkeen valmistaudutaan niin, että häiritsevät asiat, kuten tiskit ja roskien vieminen, on hoidettu etukäteen.

Minkälaista Hannelen ja Matin seksi on? Tunteeko Hannele seksuaalista halua? Nauttiiko hän Matin kosketuksesta, saako ogasmeja? Onko Hannelella sooloseksiä, fantasioita, ja nauttiiko hän kehostaan ja seksuaalisuudestaan?

Mindfulness-harjoitukset johtavat parempaan seksiin

Kiihottumista häiritseviin ajatuksiin voi yrittää suhtautua niin, että ne ovat vain ajatuksia, jotka tulevat ja menevät. Ajatuksiin ei tarvitse takertua. Tietoista läsnäoloa ja sensuaalisuutta voi harjoitella esimerkiksi mindfulness-harjoitusten avulla. Olemalla tietoinen omista ajatuksistaan, tunteistaan ja kehontuntemuksistaan voi seksistä, seksuaalisuudesta ja muista elämän mielihyvän lähteistä tulla entistä nautinnollisempia. Omia aistikokemuksia voi herkistää erilaisin keinoin, kokeilemalla vaikka eroottista hierontaa tai tuoksuja.

Oona Turunen, seksuaaliterapeutti, Sexpo-säätiö

X