Nivelten jäykkyys ja särky vaivoina aamuisin – Mikä nivelkipuun avuksi?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Liike on nivelille parasta lääkettä.
Liike on nivelille parasta lääkettä. © istockphoto
Sirkku, 65, on alkanut kärsiä nivelten jäykkyydestä aamuisin. Puutarhatöiden jälkeen niveliä myös särkee erityisesti yöllä. Sirkkua kiinnostaa, voisiko liikunnan rajoittamisesta tai ravintolisistä olla apua.

Kolotusta ja särkyä? Nivelten jäykkyys vaivaa usein erityisesti aamulla tai levon jälkeen.

Nivelkivun syy täytyy aina selvittää, kehoittaa ortopedian erikoislääkäri Esko Kaartinen Eiran sairaalasta. Näin hän vastaa lukijamme Sirkun, 65, kysymyksiin nivelsäryn syistä.

Moni lähisukulaiseni sairastaa nivelrikkoa. Onkohan nivelkipujeni taustalla kyse siitä?

Ikäisilläsi ihmisillä nivelten aamujäykkyys ja rasituksen jälkeen ilmaantuva kipu viittaavat hyvin usein nivelrikkoon, näin on jopa 90 prosentissa tapauksista.

Lähisukulaisillasi oleva taipumus nivelrikkoon viittaa siihen myös, sillä kyseessä on osittain perinnöllinen sairaus.

Ilman tarkempaa tutkimusta asiasta ei voi kuitenkaan olla varma, ja ilman diagnoosia kovin tarkkoja hoito-ohjeita ei ole viisasta antaa. Nivelten jäykkyys ja nivelsäryt voivat olla merkki muutamasta muustakin sairaudesta tai vaivasta. Jos vaivat jatkuvat ja pahenevat, niiden syy kannattaa ehdottomasti selvittää.

Millaista lääkettä minun kannattaa nivelkipuihin ottaa?

Nivelsärky on yleensä merkki siitä, että jossakin nivelessä tai lihaksessa on tulehdusta.

Sitä voi yrittää hoitaa esimerkiksi voidemaisella tulehduskipulääkkeellä. Seuraavan kerran kun tulet puutarhatöistä sisälle, sinun kannattaa levittää voidemaista tulehduskipulääkettä kipeille alueille.

Voit myös vaihtoehtoisesti ottaa 400 milligrammaa ibuprofeenivalmistetta suun kautta. Jos taas kävellessä tunnet kipua, muttet varsinaisesti särkyä, vaivaa voi yrittää lievittää parasetamolilla. Mitään valmistetta ei kuitenkaan saa käyttää pitkiä aikoja, vaan vaivojen jatkuessa niiden syy täytyy selvittää.

Lue myös: Kipeytyvätkö nivelesi? Näin fysiatri ohjaa ja neuvoo hyvään elämään nivelkivun kanssa

Ystäväni sanoi, että niveleni ovat luultavasti kuluneet ja niitä kannattaa säästää. Pitääkö se paikkansa?

Ehdottomasti ei. Liike on nivelille parasta lääkettä. Sairaita tai kipeitä niveliä saa käyttää niin paljon kuin pystyy silloin, kun niissä ei ole voimakasta tulehdusta. Yleensä liikunta helpottaa vaivoja.

Jos vaivojesi syyksi paljastuu epäilemäsi nivelrikko, silloinkaan kyse ei ole nivelten kulumisprosessista, vaikka kansankielessä nivelrikosta usein puhutaan kulumana.

Nivelrikko on nivelruston sairaus, jossa nivelten pintaa peittävä sileä rusto alkaa vähitellen rappeutua. Kulumisen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Millaista liikuntaa minun kannattaa harrastaa?

Koska sinulla ei ole vielä diagnoosia, tarkkoja liikuntaohjeita on vaikea antaa. Suosittelen, että harrastat vain sellaista liikuntaa, joka tuntuu koko ajan siedettävän hyvältä. Tärkeää on, että liikunnan jälkeenkin kivut pysyvät poissa.

Voimakkaat säryt ovat merkki siitä, että nivel tarvitsee sillä hetkellä lepoa. Jos kipuja ei ole, mutta polvi silti turpoilee, on syytä rajoittaa kävelemistä. Silloin voi korkeintaan harrastaa rauhallista vesiliikuntaa.

Olen lukenut, että glukosamiiniinia ja kondroitiinisulfaattia sisältävä valmiste voi auttaa nivelrikkokipuun. Kannattaako minun hankkia sitä?

Ensin on tietysti hyvä selvittää, onko vaivojesi taustalla varmasti nivelrikko. Toisaalta glukosamiini- ja kondroitiinisulfaattituotteita lähes kaikki voivat käyttää melko turvallisesti, sillä niistä ei tietääkseni ole havaittu olevan haittaa. Sekä glukosamiini että kondroitiini ovat molekyylirakenteita, joita terveessä rustokudoksessa on luonnostaan.

Kun niitä otetaan ravintolisänä, tankataan elimistöön aineita, joita siltä sillä hetkellä mahdollisesti puuttuu.

Molempia aineita käytetään paljon nivelrikkokivun hoitoon, mutta tieteellisesti niiden tehosta ei ole löytynyt varmaa näyttöä. Niiden ei ole siis havaittu uusivan rustokudoksia.

Monet potilaat kuitenkin kokevat niiden lieventävän kipuja. Minulla itsellänikin on niistä hyviä kokemuksia, sillä olen kokenut niiden helpottavan polvinivelrikkoni aiheuttamaa kipua. Voi kuitenkin olla, että kyseessä on vain lumevaikutus. Kun uskomme, että jokin asia auttaa, alamme aidosti saada siitä apua.

Onko luontaistuotevalmisteista, kuten MSM-jauheesta tai inkivääristä apua nivelkipujen ja -tulehdusten hoidossa?

Tieteellistä näyttöä MSM-jauheen, eli orgaanisen rikin, tai inkiväärin vaikutuksista nivelkipujen lieventämisessä ei ole saatu. Monet potilaat ovat kuitenkin kokeneet saaneensa niistäkin apua, eikä niiden käytöstä ole havaittu olevan haittaa.

Inkivääriä voi yhtä hyvin ottaa niin tuoreena kuin kapselimuodossakin. Sitä on monissa kulttuureissa käytetty jo tuhansia vuosia yleislääkkeenä nivelkipujen ja -tulehdusten hoidossa, mutta sen tarkkaa vaikutusmekanismia ei tietääkseni tunneta.

Jos ravintolisiä haluaa käyttää, on suositeltavaa valita vain yksi tuote kerrallaan ja kokeilla, onko siitä apua. Kaikkia ei minun mielestäni kannata ryhtyä ottamaan samaan aikaan. Pakkauksessa olevia käyttösuosituksia täytyy myös noudattaa, vaikka kivut jatkuisivatkin.

Lisäksi on syytä muistaa, että ravintolisä on aina vain tukihoito. Terveet elämäntavat, liikunta ja painonhallinta ovat nivelrikkosairauden tärkeää perushoitoa.

Olen pyöreähkö mutta en lihava. Pitäisikö minun kuitenkin laihduttaa?

Sinun on hyvä laskea painoindeksisi. Jos se on yli 30, sinun kannattaa pudottaa hieman painoa. Jo muutaman kilon painonpudotus lieventää usein oireita, sillä ylipaino on aina rasitus nivelille.

Yleensä paino putoaa automaattisesti, jos alkaa liikkua enemmän ja syödä terveellisesti. Sinun iässäsi ei ole kuitenkaan mitään järkeä pyrkiä langanlaihaksi. Jos olet painoindeksin mukaan normaalirajoissa, älä anna pienen pyöreyden kiusata.

Sirkun kysymyksiin nivelten jäykkyydestä ja nivelkivuista vastasi ortopedian erikoislääkäri Esko Kaartinen Eiran sairaalasta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 4/20.

Lue myös: Nivelrikkoon apua lempeästä liikunnasta – Anna-Liisa: ”Opin kuuntelemaan kehoani uudella tavalla – en ole enää pitkään aikaan käyttänyt särkylääkkeitä”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X