”Nukunko liikaa? Viikonloppuisin saatan nukkua yli 14 tunnin yhtäjaksoiset unet” – Näin vastaa erikoislääkäri

Jaa artikkeli
Aikuisen keskimääräinen yöunen määrä on 6–9 tuntia
Uniapnea ja mielialaongelmat heikentävät unen laatua. © istockphoto
Aikuisen keskimääräinen yöunen määrä on 6–9 tuntia. Riittävä unen määrä vaihtelee yksilöittäin paljonkin, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen.

Nukunko liikaa?

”Olen perusterve 35-vuotias mies. Puolisoni on huolissaan unentarpeestani. Viikolla menee ihan normaaleilla unilla, mutta viikonloppuisin ilman herätyskelloa saattaa tulla yli 14 tunnin yhtäjaksoiset unet. Nukunko liikaa?” kysyy nimimerkki Alva.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen vastaa:

On verraten tavallista, että viikon aikana toisaalta arjen työ ja muu kuormitus ja toisaalta suhteellisesti lyhyempi aika palautua korvataan viikonloppuna pidemmillä yöunilla.

Kysymyksestä ei käy ilmi, ovatko huomattavan pitkät yöunet viikonloppuisin jatkuneet pitkään, tai liittyykö muuttuneeseen tilanteeseen muita muutoksia elämässä esimerkiksi arjen kuormituksen suhteen.

Aikuisen keskimääräinen yöunen määrä on 6–9 tuntia. Riittävä unen määrä vaihtelee yksilöittäin paljonkin. Määrän lisäksi unen riittävyyteen vaikuttaa sen laatu. Laatua voi heikentää esimerkiksi tupakointi, alkoholi ja ennen nukahtamista nautitut piristeet sekä päiväaikainen liikkumattomuus.

Myös uniapnea ja mielialaongelmat heikentävät unen laatua ja voivat selittää lisääntynyttä unen tarvetta. Tähän liittyy yleensä myös päiväaikainen väsymys, joka voi joskus peittyä runsaan touhukkuuden ja piristeiden, kuten kahvin, runsaan nauttimisen taakse.

Mikäli elämäntapasi ovat kunnossa liikunnan ja nautintoaineiden suhteen, sinulla ei ole ylipainoa, et kuorsaa etkä koe itseäsi väsyneeksi päivisin, en olisi huolissani viikonlopun pitkistä unista.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Jaakko Halonen.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Jaakko Halonen.

Kysy Kotilääkäriltä!

Onko mielessäsi jokin terveyteesi liittyvä asia tai ongelma? Kysy Kotilääkäriltä. Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin joka kuukausi. Lähetä kysymyksesi kotilaakari(at)otavamedia.fi.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 6/20.

Unirytmi sekoaa kesällä – Väärin ymmärretyt syyt ja seuraukset haittaavat palautumista

Vaikuttaako kilpirauhasen vajaatoiminta sydämeen? Näin erikoislääkäri vastaa

Toimi näin, jos kärsit unenpuutteesta ja väsymyksestä

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X