Peppu pinkeäksi – Miten pakaroita kannattaa treenata? Asiantuntija kumoaa väärät luulot pakaratreenistä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
pakaralihakset
Voimakkaat pakarat keventävät arjen taakkaa tuntuvasti. © istock
Paras paikka pakaroiden treenaamiseen on kuntosali, kertoo fysioterapeutti Veli-Pekka Mäkinen Suomen fysiovalmentajilta.

Jumppa, kävely ja uinti ovat hyviä tapoja treenata pakaralihaksia

Tarua. Pakaralihakset ovat kehittyneet erityisesti nopeiden spurttien juoksemista sekä raskaiden taakkojen kantamista, vetämistä ja työntämistä varten. Kun ihminen vielä eli savannilla, molemmista ominaisuuksista oli paljon apua.

Pakaralihaksia kannattaa treenata tekemällä teräviä ja nopeita liikkeitä tai nostamalla raskaita kuormia. Jumppa, kävely ja uinti eivät anna pakaralihakselle oikeanlaista ärsykettä. Paras paikka pakaralihasten treenaamiseen on kuntosali.

Kuntosalitreeni harjoittaa pakaralihaksia aina tehokkaasti

Tarua. Pakaralihakset eivät kehity salitreenilläkään, jos harjoitus ei kuormita pakaralihaksia tarpeeksi. Salilla pakaroita kannattaa treenata 8–10 toiston sarjoilla niin, että lopussa joutuu ponnistelemaan täysillä ja on selvästi uupunut.

Lyhyemmilläkin toistomäärillä voi treenata, mutta silloin harjoituksen täytyy tuntua raskaalta jo ensimmäisillä toistoilla. Silloin lähes kaikki pakaroiden lihassolut joutuvat aktivoitumaan, minkä seurauksena lihas kehittyy.

Pakaralihakset saavat tehokasta treeniä myös kotioloissa

Totta. Jos lähtötaso ei ole kovin hyvä, portaiden nouseminen, korokkeelle nousut ja lantionnostot ovat erinomaisia tapoja kehittää pakaralihaksiin voimaa. Säännöllisellä harjoittelulla lihaskunnon paranemisen myös huomaa nopeasti.

Vahvoja pakaralihaksia tarvitaan päivittäin kaikkialla arjessa. Ne auttavat muun muassa kulkemaan rappusissa, pääsemään autosta ylös sekä nousemaan vessanpöntöltä.

Lue myös: Pistä pakarat töihin! Näin saat vahvat pakarat fysioterapeutti Anne Purasen ohjeilla – katso 6 pakaraliikettä

X