Totta vai tarua: Palauttaako katkonainen uni lainkaan?

Katkonainen uni ei palauta ihmistä
Totta ja tarua. Katkonainen uni voi palauttaa jonkin verran, koska etenkin yöunen alku on voinut sisältää syvää perusunta. Kunnolliseen palautumiseen ja univajeen katkaisuun tarvitaan kuitenkin kaikkia univaiheita, eli katkeamatonta unta.
Uni on terveysmittari, jota kannattaa kuunnella herkällä korvalla. Sekä jatkuvan unettomuuden että tavallista suuremman uneliaisuuden syy on aina selvitettävä lääkärillä.
Keskittymishäiriöt voivat johtua liian vähäisestä unesta
Totta. Liian lyhyen tai liian katkonaisen yöunen jälkeen ihminen on yleensä väsynyt ja tavallista ärtyisämpi. Muita tyypillisiä haittoja ovat keskittymishäiriöt, muistivaikeudet, tarkkavaisuuden ja huomiokyvyn heikkeneminen ja reaktionopeuden hitaus. Nämä altistavat tapaturmille ja virheille esimerkiksi töissä.
Jos huonosti nukuttuja öitä kertyy useita, voivat ne altistaa lihomiselle, verenpaineen kohoamiselle ja kakkostyypin diabetekselle.
Aikuinen tarvitsee unta vähintään 6 tuntia yössä
Totta. Suurin osa ihmisistä tarvitsee aikuisena yöunta joka yö 6−9 tuntia. Vain pieni osa ihmisistä nukkuu luontaisesti tätä lyhyempiä tai pidempiä yöunia.
Yhdysvaltalainen tuore suositus ohjeistaa alle 65-vuotiaita aikuisia nukkumaan 7−9 tuntia yössä, ja yli 65-vuotiaita 7−8 tuntia. Unentarve vuorokaudessa ei juuri terveellä aikuisella muutu aikuisiässä, mutta työiän jälkeen on mahdollista nukkua päiväunia, mikä lasketaan mukaan vuorokaudessa nukuttuun uniaikaan.