Totta vai tarua: Palauttaako katkonainen uni lainkaan?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kunnolliseen palautumiseen ja univajeen katkaisuun tarvitaan katkeamatonta unta.
Kunnolliseen palautumiseen ja univajeen katkaisuun tarvitaan katkeamatonta unta. © istockphoto
Väsymystä ja ärtyisyyttä. Mitä muuta univaje voi aiheuttaa ja kuinka paljon aikuinen tarvitsee unta? Kysymyksiin vastaa tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Katkonainen uni ei palauta ihmistä

Totta ja tarua. Katkonainen uni voi palauttaa jonkin verran, koska etenkin yöunen alku on voinut sisältää syvää perusunta. Kunnolliseen palautumiseen ja univajeen katkaisuun tarvitaan kuitenkin kaikkia univaiheita, eli katkeamatonta unta.

Uni on terveysmittari, jota kannattaa kuunnella herkällä korvalla. Sekä jatkuvan unettomuuden että tavallista suuremman uneliaisuuden syy on aina selvitettävä lääkärillä.

Keskittymishäiriöt voivat johtua liian vähäisestä unesta

Totta. Liian lyhyen tai liian katkonaisen yöunen jälkeen ihminen on yleensä väsynyt ja tavallista ärtyisämpi. Muita tyypillisiä haittoja ovat keskittymishäiriöt, muistivaikeudet, tarkkavaisuuden ja huomiokyvyn heikkeneminen ja reaktionopeuden hitaus. Nämä altistavat tapaturmille ja virheille esimerkiksi töissä.

Jos huonosti nukuttuja öitä kertyy useita, voivat ne altistaa lihomiselle, verenpaineen kohoamiselle ja kakkostyypin diabetekselle.

Aikuinen tarvitsee unta vähintään 6 tuntia yössä

Totta. Suurin osa ihmisistä tarvitsee aikuisena yöunta joka yö 6−9 tuntia. Vain pieni osa ihmisistä nukkuu luontaisesti tätä lyhyempiä tai pidempiä yöunia.

Yhdysvaltalainen tuore suositus ohjeistaa alle 65-vuotiaita aikuisia nukkumaan 7−9 tuntia yössä, ja yli 65-vuotiaita 7−8 tuntia. Unentarve vuorokaudessa ei juuri terveellä aikuisella muutu aikuisiässä, mutta työiän jälkeen on mahdollista nukkua päiväunia, mikä lasketaan mukaan vuorokaudessa nukuttuun uniaikaan.

Lue  myös: Valvottavatko huolet, vai näetkö jopa painajaisia? Palauta unen laatu ja selätä uniongelmat näillä asiantuntijan neuvoilla

Lue myös: Mielikuvaharjoitukset auttavat huonosti nukkuvaa Pipsa Hurmerintaa – ”Käännän ajatukseni johonkin harmittomaan iloa tuottavaan asiaan”

"Luotan siihen, että elämä kantaa aina", Pipsa Hurmerinta kertoo ja paljastaa vinkin, miten hänen uni parani.

”Luotan siihen, että elämä kantaa aina”, Pipsa Hurmerinta kertoo ja paljastaa vinkin, miten hänen uni parani. © Mirva Kakko / om-arkisto

X