Parisuhde kriisissä: löytyykö netistä apua? – ”Ihmiset etsivät tiedostamattaan verkosta vahvistusta omiin uskomuksiinsa”

Moni etsii verkosta vastauksia, kun parisuhde on kriisissä ja kysymykset painavat mieltä. Netissä neuvoja on joka oksalle, mutta medialukutaito on tarpeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Moni etsii verkosta vastauksia, kun parisuhde on kriisissä ja kysymykset painavat mieltä. Netissä neuvoja on joka oksalle, mutta medialukutaito on tarpeen.
Teksti:
Terhi Harper

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 solmittiin lähes 24 000 avioliittoa  – eroon sen sijaan päättyi yhteensä reilut 13 000  avioliittoa.

Kun parisuhde on kriisissä, moni suhteensa kanssa kamppaileva etsii apua suhdekriisiin verkosta, jossa ohjeita ja neuvoja löytyy joka lähtöön.

Omat uskomukset ohjaavat käyttäytymistä verkossa, kun parisuhde on kriisissä

Väestöliiton terapiapalveluiden psykologi Jaana Ojasen mukaan mukaan parisuhdeneuvojen etsiminen esimerkiksi viihdesivustolta ei sinänsä ole haitallista – monesti jutuissa neuvoja jakavat alan asiantuntijat.

Ojanen kuitenkin peräänkuuluttaa medialukutaitoja ja kriittistä ajattelua.

”Ihmiset etsivät tiedostamattaan vahvistusta omiin uskomuksiinsa, jotka ohjaavat käyttäytymistä ja sitä, mihin otsikoihin verkossa tartutaan.”

uskomukset ohjaavat sitä, mihin otsikoihin verkossa tartutaan

Verkosta löytyy parisuhdeohjeita joka lähtöön. © iStock

Viisautta on hakea tietoa useasta lähteestä

Ojanen on itse kirjoittanut useita parisuhteen hyvinvointia koskevia artikkeleita Väestöliiton verkkosivuille.

“Asiantuntijoina pyrimme tuottamaan mahdollisimman luotettavaa tietoa, joka voi auttaa avuntarvitsijoita alkuun omien asioiden ja prosessien jäsentämisessä – ja siten lievittää kriisin aiheuttamaa ahdistusta ja pahaa oloa”, Ojanen sanoo.

Verkon tarjontaan kannattaa tutustua mahdollisimman monipuolisesti.

”Oikeassakin elämässä viisautta on kysyä neuvoa useammalta henkilöltä sen sijaan että nojautuisi yhteen mielipiteeseen”, Ojanen sanoo.

”Erokriisin ratkaisemiseen ei ole olemassa nopeita niksejä”

Jos parisuhde on mennyt umpisolmuun, sen avaamiseen auttavat harvoin verkossa listatut viiden vinkin neuvokit.

”Erokriisin ratkaisemiseen ei ole olemassa nopeita niksejä – asiat eivät ole niin yksinkertaisia, vaan enemmänkin prosesseja”, Ojanen huomauttaa.

Ojanen on itse kirjoittanut useita parisuhteen hyvinvointia koskevia artikkeleita Väestöliiton verkkosivuille.

“Asiantuntijana pyrkimys on tuottaa mahdollisimman luotettavaa tietoa, joka voi auttaa avuntarvitsijoita alkuun omien asioiden ja prosessien jäsentämisessä ja siten lievittää kriisin aiheuttamaa ahdistusta ja pahaa oloa”, Ojanen sanoo.

Hyvinvoiva parisuhde ei ole automaatio

Väestöliiton vuoden 2015 FINSEX-tutkimuksen mukaan 6000 vastaajasta 39 prosenttia miehistä ja 30 prosenttia naisista raportoi olleensa elämänsä aikana uskoton. Kun mukaan lasketaan tunnetason pettäminen, lukemat kasvavat.

Jaana Ojanen muistuttaa, että onnellisuus tai hyvinvointi eivät tule kenenkään parisuhteeseen itsestään.

”Parisuhteen vaaliminen vaatii aktiivisia tekoja. Alkuvaiheessa tämä tapahtuu lähes itsestään, kun tunteet ohjaavat suhdetta, mutta varsinkin ajan kuluessa suhteen hoitaminen vaatii joiltakin vähemmän, joiltakin enemmän ponnisteluja”, Ojanen toteaa.

Puuduttava arki – houkutteleva some

Jaana Ojasen mukaan digiajassa piilee parisuhteen vaaran paikkoja, kun puuduttavaa arkea on helppo paeta verkkoon.

”Uudet mielenkiintoiset ihmiset ovat aiempaa helpommin saatavilla – aloitteen voi tehdä helposti salassa sosiaalisen median tai henkilökohtaisen sähköpostin kautta”, Ojanen huomauttaa.

”Nykyään jopa omasta parisängystä käsin voi ladata puhelimeen Tinderin kaltaisia deittisovelluksia tai kirjoitella Facebookiin ja viestitellä Instagramissa ilman, että kumppani tietää asiasta”, Ojanen kertoo.

Lue myös: Karu fakta: Seksi on harvojen herkkua pidemmissä parisuhteissa – Jos haluat säilyttä kipinän, lue seksuaaliterapeutin neuvot!

Onko parisuhde kriisissä? Some voi olla parisuhteen aikavaras.

Sosiaalinen media on yksi parisuhteen aikavarkaista, kun moni kokee painetta olla alinomaan läsnä verkossa. © iStock

Salatut elämät

Ojasen mukaan älypuhelin tarjoaa parisuhteessakin elävälle mahdollisuuden viettää puolisolta ja perheeltä salattua elämää.

”Esimerkiksi sanomalehden luku tai television katselu olivat aikoinaan julkisia tapahtumia – nykyaikana oma tekeminen ei ole välttämättä millään tavalla jaettua toisten kanssa.”

Ojanen muistuttaa, että jos oma parisuhde on väljähtänyt tai kriisissä, voi tuntua palkitsevalta solmia suhteita ja käydä keskustelua verkossa jonkun muun kuin oman kumppanin kanssa.

”Ajan viettäminen sosiaalisessa mediassa koukuttaa ja syö koko huomion helposti –lisäksi se voi synnyttää jonkinasteista riippuvuutta.”

Lue myös: Kiireinen arki ajoi parin avioeron partaalle ja terapiaan – Nyt he elävät parisuhteen parasta aikaa!

X