”Pikkujoulumoka” on pettäjän yleisin selitys uskottomuudelle – Näin kertovat pettämistä tutkineet asiantuntijat

Uskottomuuden syyt ovat moninaiset. Eräs krooninen pettäjä kuvasi matkoilla harrastamiaan salasuhteita Niagaran putouksilla vierailun kaltaiseksi eksoottiseksi elämykseksi tasavertaisen tunnesuhteen sijaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uskottomuuden syyt ovat moninaiset. Eräs krooninen pettäjä kuvasi matkoilla harrastamiaan salasuhteita Niagaran putouksilla vierailun kaltaiseksi eksoottiseksi elämykseksi tasavertaisen tunnesuhteen sijaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Anna kertoo pettävänsä puolisoaan aktiivisesti – ilman katumuksen häivääkään. Anna oli mielestään oikeutettu pettämään, koska hän ”elää vain kerran” mutta parisuhteesta löytyi uskottomuudelle on muitakin syitä.

Aina pettäjä ei ole tietoinen syistä, mitkä tekoon hänet ajavat.

”Pikkujoulumoka” on yleisin tapa uskottomuudelle

Yksiselitteisiä syitä uskottomuudelle on mahdoton antaa. Tekijällä perusteluja voi olla monia, ja ne voivat muuttua ajan mittaan.

Uskottomuutta koskevien tutkimuksien ja nettikeskustelujen pohjalta ”Pettäminen, salarakkaus ja uskottomuus” -tietokirjan kirjoittaneen Tuija Säterin mukaan uskottomat monesti perustelevat käyttäytymistään eri tavoin ennen uskottomuuden kriisiytymistä kuin sen jälkeen. Ennen paljastumista nettikeskustelijat puhuivat uskottomuudestaan usein keveämmin ja joskus jopa kerskaillen.

”Yleisimmäksi syyksi sekä nettikeskusteluissa, että FINSEX-tutkimuksessa nousi eteen tullut tilaisuus tai sattuma – niin sanottu pikkujoulumoka”, Tuija Säteri paljastaa.

”Runsaasti alkoholia käyttävien ja usein ravintolassa käyvien pettämisprosentti on suurempi, samoin paljon pornografiaa kuluttavien, kertoo seksologi Osmo Kontulan tekemä tutkimus. Näistä ei voi tehdä päätelmiä yksittäisen ihmisen suhteen, voi korkeintaan sanoa, että ne tuovat tilaisuuksia pettämiselle.”

nuoret bailaavat

© iStock

Seksin nälkä ja roihuavat tunteet saavat pettäjän jatkamaan 

Usein uskottomuus jää yhteen kertaan, mutta käytöksen jatkamiselle seksi on yleinen perustelu. Oman parisuhteen seksielämässä voi olla ongelmia: pettäjä ei koe saavansa seksiä kotona riittävästi tai hän haluaa vaihtelua.

”Pettäjien kirjoituksissa pariskunnan seksiongelmat osoitetaan usein petetyn kumppanin syyksi. Myös vastuu pettämisestä voidaan siirtää tälle”, Tuija Säteri kertoo.

Pettämistä tapahtuu myös tunnesyistä. Säterin tutkimuksessa ilmenivät kaikki tunteet ihastuksesta ja vetovoimasta roihuavaan rakkauteen.

Seksi- ja tunnesyiden lisäksi hän löysi nettikeskusteluista satoja erilaisia syitä sille, miksi ihmiset pettävät.

”On esimerkiksi elämättömän elämän tunnetta. Ihmisestä on voi tuntua, että elämä valuu käsistä, vaikka vielä olisi paljon koettavaa. Ikäkriisi vie sitten pettämään. Joskus taas vakavasti syytetään kolmatta osapuolta, jos pettänyt kokea tulleensa vietellyksi.”

Exit-uskottomuus ja uusi suhde voi olla tapa päästä vanhasta

Joskus kyseessä voi olla myös hätähuuto, kun omassa parisuhteessa ei mene hyvin. Säteri puhuu exit-uskottomuudesta, jossa edellisestä parisuhteesta yritetään päästä pois kolmannen ihmisen avulla.

”Mielenkiintoista exit-uskottomuudessa on se, että joskus suhteesta ei kuitenkaan päästä pois. Osapuolet saattavat jäädä kiinni huonoon suhteeseen kuin liimattuina. Uskottomalle voi jäädä se salasuhde rinnalle ikään kuin selviytymiskeinoksi”, Tuija Säteri sanoo.

mietteliäs nainen

© iStock

Uskottomuuskriisi herättää ajattelemaan

Uskottomuuden tuomat ikävyydet laittavat pettäjänkin ajattelemaan tapahtunutta vakavasti ja uusista näkökulmista. Uskottomuuskriisin voi käynnistää esimerkiksi uskottomuuden paljastuminen. Myös esimerkiksi salasuhteen päättyminen voi johtaa siihen, että uskoton alkaa pohtia käyttäytymistään.

”Ongelmatilanteissa mietitään vakavasti oman toiminnan syitä. Kirjoituksiin tulee mukaan psykologisia taustasyitä. Pohdinnoissa saatetaan mennä oman tai puolison perhetaustaan asti”, Säteri kertoo.

Aina omassa suhteessa ei ole mitään vikaa – joskus pettäjä vain haluaa lisää

Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen on tutkinut uskottomuutta haastattelemalla ilmiön eri puolelle sijoittuneita ihmisiä.

Kaikkosen tutkimuksessa korostui se, ettei uskottomuudessa aina ollut kyse siitä, että omassa suhteessa olisi jotakin vikaa.

”Pettäneeksi tullut voi kertoa, että hän vain halusi jotain lisää”, Annikki Kaikkonen selittää.

Joissakin tapauksissa pettäjä voi antaa täysin eri merkitykset omalle parisuhteelle ja salasuhteelle.

Kaikkosen tutkimuksessa eräs krooninen pettäjä kuvasi esimerkiksi matkoilla harrastettuja lyhyitä salasuhteita enemmänkin Niagaran putouksilla vierailun kaltaiseksi eksoottiseksi elämykseksi kuin tasavertaisiksi tunnesuhteiksi.

Tutkimuksessa Mateiksi nimetyille kroonisille, miespuolisille pettäjille oli tyypillistä salasuhteen toinsen osapuolen esineellistäminen.

”Jos joku nainen on Matin mielestä ’oma’, tämä on todella erityinen, ainutlaatuinen, vaalittu ja ylläpidetty, vaikka häntä petetäänkin. Mutta jos nainen on Matin näkökulmasta ’toinen’, ’toisennettu’ tai epäinhimillistetty objekti tai kohde, tähän ei investoida enempää tunteita kuin rahaakaan eikä suhteen seurauksista tai naisen koti- ja elämäntilanteesta kanneta minkäänlaista vastuuta”, Kaikkonen selittää.

Pettäminen hotellissa

© iStock

Käytösmalli voi juontaa juurensa lapsuudesta

Pettämiseen voi löytyä myös muita henkilön identiteettiin ja persoonallisuuteen liittyviä tekijöitä, jotka voivat juontaa juurensa aina lapsuuteen asti.

Annikki Kaikkosen mukaan ihminen voi lähteä toistamaan kokemaansa traumaa. Esimerkiksi seksuaalisen hyväksikäytön uhri voi aikuisiällään päätyä kostoretkelle tiedostamattaan.

”Kun hyväksikäyttää toisia, hyväksikäyttökuviossa vaihtuu ikään kuin roolijako”, Kaikkonen kertoo.

Aina kyse ei ole lapsuudentraumasta, vaikka uskottomuuden juuret olisivatkin lapsuudessa. Joskus kyse voi olla myös sukupolvelta toiselle siirtyvästä käyttäytymismallista.

”Jos isä on puhunut pojalleen, että ’kun petät, niin älä koskaan tunnusta, vaikka jäisit rysän päältä kiinni’, tämä voi kasvaa siihen ajatukseen, että häneltä odotetaan tällaista käytöstä”, Annikki Kaikkonen muistuttaa.

Ihastumiseen voi jäädä koukkuun

Lisäksi ihastumiseen ja myös ihastuksen kohteelta saamaansa huomioon voi myös jäädä koukkuun. Toisen henkilön ihastuminen voi hivellä itsetuntoa.

”Ei pettäjä välttämättä hirveästi ihastu tai rakastu. Hän ehkä enemmänkin viehättyy tunteesta, että häneen ihastutaan”, Annikki Kaikkonen summaa.

Joskus kyse voi olla myös konfliktin – tai jopa läheisyyden – välttämisestä omassa parisuhteessa.

”Ihminen hoitaa silloin suhteensa sellaisella tavalla, että hän ei joudu sitoutumaan tiiviisti”, Kaikkonen summaa.

Pettämistä tapahtuukin usein perhe- ja parisuhteen kehityksen siirtymävaiheissa.

”Sellaisia voivat olla esimerkiksi lapsen syntymä, oman vanhemman kuolema tai tyhjän pesän vaihe”, Kaikkonen luettelee.

 

Aiheista lisää:

Tuija Säteri: Pettäminen, salarakkaus ja uskottomuus – Pimeät parisuhteet internetin aikakaudella

Annikki Kaikkonen:  Tarinallisen tutkimuksen näkökulma suomalaiseen uskottomuuteen & Uskottomuus – Syyt ja seuraukset

X