Pitäisikö suostua yhdyntään miehen takia, vaikka vulvodynia aiheuttaa kipua?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Vulvodynia estää nuoren parin seksin. © ANSSI KERÄNEN
Mitä voi tehdä, kun kipu estää yhdynnän? Pysyykö mies uskollisena, vaikka ei saa sellaista seksiä kuin toivoisi?

Kaksikymppiset Milla ja Väinö eivät ole olleet yhdynnässä kertaakaan kuuden kuukauden seurustelusuhteensa aikana, koska Milla sairastaa vulvodyniaa.

Viheliäinen sairaus tarkoittaa naisen ulkosynnyttimien kroonista kiputilaa. Emättimen aukon alapuolella on kaksi kipupistettä, joiden takia peniksen sisään työntyminen tuntuu kivuliaalta.

Milla ei pysty käyttämään edes teineille tarkoitettuja minitamponeja, joten penetraatio miehen peniksen kanssa on hyvin ongelmallinen.

Milla ei kuitenkaan kärsi jatkuvista kivuista. Ainoastaan sisään työntyminen on kivuliasta. Sitä he ovat yrittäneet pariin otteeseen Väinön kanssa, mutta yritys on päättynyt nopeasti kyyneliin, joten yritykset on lopetettu.

Milla on sairastanut vulvodyniaa teinistä asti, joten hän ei ole koskaan pystynyt nauttimaan yhdynnästä. Lääkäristä Milla ei ole saanut apua sairauteensa, vaikka käykin gynekologilla kuukausittain. Sairaus on tällä hetkellä vain kestettävä, sillä hoidon onnistuminen voi kestää vuosiakin, mikä masentaa Millaa.

Millan ja Väinön seksielämä muodostuu tällä hetkellä lähinnä suuseksistä. Molemmat nauttivat siitä, mutta seksi tuntuu silti vajavaiselta. Milla miettii, mitä hän mahtaa menettää. Entä jos hän ei parannu koskaan? Onko hän aina naisena vajavainen?

Väinö sanoo rakastavansa Millaa, mutta pysyykö hän todella uskollisena, Milla miettii. Väinö on kuitenkin harrastanut tavallista seksiä edellisen tyttöystävänsä kanssa ja kertoo nauttineensa siitä enemmän kuin pelkästä suuseksistä ja käsin hyväilystä.

Pitäisikö Millan suostua miehen takia yhdyntään, vaikka se koskee?

Miten Väinö ja Milla voisivat elää ongelmiensa kanssa tyytyväisempinä yhdessä?

Kipu voi viedä läheisyyden

Milla sairastaa vulvodyniaa, jolla tarkoitetaan naisen sukupuolielinten ja lantion alueen monimutkaisia ja ongelmallisia kiputiloja. Vulvodynia vaikuttaa parisuhteeseen.

Milla on kokenut vajavaisuutta siitä, ettei pysty yhdyntään. Väinö on kertonut nauttineensa yhdynnöistä edellisen tyttöystävän kanssa. Riskinä on, että nykyinen seksi, josta molemmat nauttivat, nähdään jotenkin ”huonompana” tai ”vajaampana” kuin jokin aiempi kokemus.

Nautinnon kokemuksessa tunteet muodostavat suuren osan: Tunnetko olevasi rakastettu ja hyväksytty? Arvostatko itse sitä seksiä, jota juuri nyt pystyt kokemaan?

Kipu ja sen pelko voivat aiheuttaa läheisyyden ja seksuaalisen kontaktin välttämistä. Millan ja Väinön suhteessa nousee nyt erityisen tärkeäksi puhuminen, miten he pystyvät keskustelemaan asioista, ylläpitämään yhteyttä toisiinsa ja nauttimaan läheisyydestä.

Jos Milla ryhtyy yhdyntään esimerkiksi menettämisen pelosta vaikka yhdyntä koskee, voi käydä myös niin, että kipukokemus jääkin päälle ja mielikuva yhdynnästä muuttuu ahdistavaksi. Se voi haitata entisestään seksuaalista halua ja intohimoa. Kannattaa puhua avoimesti, minkälaista kosketusta voidaan käyttää, mihin saa koskea, mihin ei ja koska kokeillaan yhdyntää, koska ei.

Tällä hetkellä kuitenkin todella monet asiat onnistuvat ja tuottavat nautintoa – ja tulevaisuudessa voi olla, että vulvodyniaoireet lieventyvät. Vulvodynian kulku on ennakoimatonta. Joskus tauti menee ohi itsestään, mutta tyypillisemmin oireet helpottuvat ajan kanssa niin, että nainen pystyy elämään suhteellisen normaalia elämää.

Millan ja Väinö suhde on vielä hyvin tuore. Onkin upea asia, että Milla hakee apua heidän parisuhteeseensa jo tässä vaiheessa. Siksi suosittelisin heitä menemään seksuaaliterapiaan, jossa molemmat saisivat tuoda esiin heissä heränneitä tunteita.

Vdopas – elämää vulvodynian kanssa -sivustolta löytyy asiatietoa, kokemuksellista tietoa ja oma osio myös kumppanille.

Asiantuntija: Minna Oulasmaa, Perhesuhteiden asiantuntija, Väestöliitto

Lue myös:

Mistä saa apua seksiongelmiin?

 

 

X