Joka toinen valehtelee kumppanilleen rahankäytöstään – Mitä tehdä, kun raha tuo kitkaa parisuhteeseen? Näin neuvoo psykoterpeutti

Raha on suomalaisille edelleen vaikea aihe. Tuoreen pohjoismaisen tutkimuskyselyn mukaan vain vajaa puolet suomalaisista pariskunnista kertoo olleensa täysin avoimia rahankäytöstä kumppanilleen. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Raha voi tuoda jännitteitä pariskunnan välille.

Raha on suomalaisille edelleen vaikea aihe. Tuoreen pohjoismaisen tutkimuskyselyn mukaan vain vajaa puolet suomalaisista pariskunnista kertoo olleensa täysin avoimia rahankäytöstä kumppanilleen. 
Teksti:
Anastasia Ranta

Kuinka ottaa raha puheeksi parisuhteessa? Miten rahankäytön ”pelisäännöt” kannattaa sopia? Kuinka suhtautua siihen, että tienaa eri verran kuin kumppani?

Näin vastaa psykoterapeutti Ossi Takala.

1. Pitääkö raha-asioista olla avoin parisuhteessa?

Rahasta ei ole pakko puhua, jos se ei aiheuta ongelmia. On tärkeää, että molemmat voivat puhua avoimesti kaikesta, rahakaan ei saa olla tabu. On ongelmallista, jos siitä ei voi puhua ollenkaan. Puhumattomuus taloudesta ja siihen kytkeytyvistä tunteista voivat tuhota parisuhteen.

Tasa-arvoinen mahdollisuus käyttää rahaa henkilökohtaisiin tarpeisiin lisää onnellisuutta. Kaikki isot taloudelliset sitoumukset ja ostokset on sovittava yhdessä, jotta molemmat tietävät, mitä hankinnat tarkoittavat yhteiselle taloudelle. Näin esimerkiksi taloudelliset mahdollisuudet ja riskit ovat molempien tiedossa.

Myös tunne siitä, että kohdellaan taloudessa epäreilusti, pitää voida puhua auki. Jos törmätään usein kiistoihin siitä, kuka maksaa ja miten paljon, on syytä käydä kerralla raha-asiat kunnollisesti läpi ja sopia käytännöt.

Raha-asioissa on hyvä miettiä, että kaikki se joka vaikuttaa merkittävästi toiseen ja yhteiseen talouteen on syytä avoimesti kertoa.

2. Kannattaako rahankäytön ”pelisäännöt” sopia jo suhteen alussa?

Rahan käytön sopiminen parisuhteen alussa monipiippuinen juttu. Yleensä on tärkeämpää sopia, että puhutaan kaikesta avoimesti.

Jos hynttyyt laitetaan yhteen, on luonnollista puhua, miten yhteneviä rahaan liittyvät tavoitteet ja suunnitelmat ovat. Etenkin on tärkeää puhua, jos joku toisen rahan käytössä huolestuttaa ja kuulla, jos toisella on taloudellisia ongelmia.

3. Kuinka rahasta kannattaa puhua parisuhteessa?

Raha kannattaa ottaa puheeksi ilman siihen liittyviä tunteita. Eli yrittämällä puhua taloudellisesta käytännöistä. Kun ensin on käyty läpi taloudelliset realiteetit, on tärkeää käydä läpi siitä seuraavat tunteet.

Rahasta puhuminen ilman tunteita on usein vaikeaa. Parisuhteen osapuolilla on omien lapsuuden kokemusten kautta aivan erilaisia rahaan liittyviä tunteiden siirtoja lapsuudesta, joten voi olla vaikea ymmärtää, miksi toinen tuntee kuin tuntee.

Ajattelemme toisen tuntevan ja ajattelevan samoin rahaan liittyen, joten tulkitsemme toista helposti väärin omien kokemustemme mukaan. Kuvamme toisesta vääristyy, kun näemme hänet esimerkiksi ahneena, kateellisena tai huonona rahaan sijoittamiamme tunteiden takia.

Yleinen virhe on ensin huutaa tunteensa julki, jonka jälkeen toinen hyökkää tai vetäytyy puolustukseen.

4. Miten kompromissiin voi päästä, jos parin kulutustottumukset ja asenteet rahaa kohtaan ovat erilaiset?

Jos raha aiheuttaa kitkaa, on järkevää sopia rajat, joissa kumpikin voi käyttää rahaa omien mieltymysten mukaan. Rahan käytöstä voi olla vaikea sopia molempia täysin tyydyttävästi, mutta kummankin on hyvä joskus joustaa omista tarpeista ja haluista yhteiseksi hyväksi.

5. Kuinka suhtautua siihen, että tienaa enemmän tai vähemmän kuin kumppani?

Raha ja tulot eivät ole ihmisarvon mitta. Jos toinen ansaitsee enemmän niin hän myös rahoittaa yhteistä elämää enemmän käyttämättä tätä mitenkään toista alistaakseen ja erityistä kiitollisuutta saadakseen. Vähemmän ansaitsevan on tunnistettava kateutensa, eikä antaa sen myrkyttää parisuhdetta.

On hyvä, jos kumpikaan ei koe itseään paremmaksi tai huonommaksi sen myötä, kuinka paljon tienaa. Olisi hienoa, jos voisi iloita voidessaan antaa ja ottaa. Taloudellisen riippuvuuden tulisi tuntua turvalliselta ja luonnolliselta.

6. Jos toinen toimii raha-asioissa eri tavoin kuin sanoo, kuinka luottamuksen voi rakentaa jälleen?

Aina voi pyytää anteeksi ja hyvittää asian. Miten uhkaava parisuhteelle sitten luottamuksen pettäminen on, riippuu parisuhteen ja tapahtuneen laadusta sekä siihen liittyvistä tunteista. Usein pahinta eivät ole taloudelliset seikat vaan tunteet sen takana.

Jos toista kiusataan ja käytetään hyväksi, luottamusta on vaikea palauttaa. Jos taustalla on viha, kateus ja halu vahingoittaa toista, on parisuhde muuttunut sadistiseksi hyväksikäytöksi.

7.  Jos pariskunnasta toinen vaurastuu esimerkiksi perinnön myötä, miten kannattaisi toimia, jotta välttyisi riidoilta?

Perintöön liittyy paljon tunteita, sillä raha liittyy muistoihimme vanhemmistamme. Toisen voi olla vaikea ymmärtää, miksi puoliso suhtautuu tähän rahaan eri tavoin kuin yleensä.

Pitkässä parisuhteessa kannattaa aina miettiä yhdessä, mihin rahat käytetään. Kun perinnön tai lottovoiton kohdalla on kysymys ennakoimattomasta rahasta, voi sitä käyttää vapaammin sen ensisijaisen saajan tarpeiden tyydyttämiseen.

Tämä kuitenkin pitää sopia niin, että molemmat voivat sen hyväksyä. Se vaatii avointa keskustelua ja eriävien mielipiteiden sietämistä.

Tutkimuksen lähde: Klarna

Lue myös: Tutkimus: Raha pitää useita eurooppalaisia pariskuntia yhdessä – Usein se on myös syynä eroihin

X