Oletko koukussa rahapeleihin? Rahapeliriippuvuus kehittyy vähitellen – Näin voit saada kierteen päättymään

Rahapelit koukuttavat peliriippuvuuteen asti. Se vie rahaa ja aikaa ja aiheuttaa häpeää ja ahdistusta. Miten saada peli poikki?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rahapeliriippuvuus syntyy hitaasti.

Rahapelit koukuttavat peliriippuvuuteen asti. Se vie rahaa ja aikaa ja aiheuttaa häpeää ja ahdistusta. Miten saada peli poikki?
Teksti: Tiina Suomalainen

Rahapeliriippuvuus ruokkii pelihimoa. Kierteen lopettaminen vaatii päättäväisyyttä ja tukea. Näin peliongelmaista neuvoo Vantaan kaupungin Peliklinikalta Otso Saariluoma.

1. Mistä voi päätellä, että on jäänyt koukkuun rahapeleihin?

Riippuvuutta ei ole helppo tunnistaa, koska se kehittyy usein pikkuhiljaa. Kannattaa miettiä, millaisia seurauksia pelaaminen aiheuttaa, meneekö siihen esimerkiksi liikaa aikaa tai rahaa.

Entä mitä pelaamisesta seuraa tunnetasolla? Aiheuttaako se syyllisyyttä tai levottomuutta? Joutuuko sitä salailemaan? Jos jokin asia ei kestä ihan päivänvaloa, on se usein merkki siitä, että ollaan ongelmallisilla vesillä.

Läheistenkään ei ole helppo havaita ongelmapelaamista, koska se ei näy ulospäin samalla tavalla kuin vaikkapa alkoholiongelma.

2. Voitot tuntuvat mahtavilta, mutta tiedän, että loppu­peleissä häviän. Miksi silti pelaan?

Peliriippuvuudessa on kyse toiminnallisesta riippuvuudesta, joka syntyy pitkälti samalla tavalla kuin mikä tahansa riippuvuus. Jatkamalla pelaamista pelaaja yrittää tavoitella voiton odotuksen tuomaa jännitystä ja voiton tuomaa mielihyväntunnetta yhä uudestaan.

Kun riippuvuus on päässyt syntymään, se hallitsee ihmistä, eikä ihminen sitä.

Lue myös: Kun päiväkodin lapset nukkuivat, pelasi hoitajana työskennellyt Ville koko tilinsä – Rahapeliriippuvuus alkoi 11-vuotiaana hedelmäpeleistä

Peliriippuvainen Ville

Peliriippuvainen Ville on ollut kolme vuotta pelaamatta. © Hanna-Kaisa Hämäläinen / Otavamedia

3. Kun tulee tunne, että haluan pelata, voinko jotenkin tukahduttaa halun?

Peliriippuvuudessa on kyse hyvin impulsiivisesta asiasta. Halu pelata voi tulla voimakkaasti ja äkkiä, mutta impulssi myös väistyy aika pian. Pitkälle kävelylenkille lähteminen tai vaikka ystävälle soittaminen voi auttaa viemään mieliteon mennessään.

Kannattaa myös miettiä, voisiko pelihaluja jollain tavalla ennakoida. Jos tilille on juuri tullut rahaa, on yksin kotona ja ottanut pari viinilasillista, on hyvin todennäköistä, että kohta pelaa. Tällaisiin tilanteisiin kannattaa varautua etukäteen.

4. Pelaaminen aiheuttaa ahdistusta, ärtymystä ja pelkoa. Miten näihin tunteisiin saisi helpotusta?

Isossa kuvassa nuo tunteet ovat erittäin hyödyllisiä, koska ne voivat olla kimmoke alkaa työstää omaa riippuvuutta.

Yleensä välitöntä helpotusta ahdistukseen saa, kun pystyy kertomaan pelaamisestaan jollekin. Jos perheenjäsenelle kertominen tuntuu liian vaikealta, ehkä asian voisi kertoa ystävälle. Kun on edes joku, joka tietää ongelmasta, olo kevenee heti.

Jos ei pysty avautumaan läheiselle, voi soittaa Peluurin auttavaan puhelimeen. Se palvelee joka arkipäivä klo 12– 18.

5. En ymmärrä, miksi ole rahapeliriippuvainen ja miten olen voinut jäädä koukkuun pelaamiseen. Hävettää aivan hirveästi.

Kaikkiin riippuvuuksin liittyy paljon häpeää. Se syntyy siitä, että kerta toisensa jälkeen menettää hallinnan omasta elämästään ja pettää lupaukset itselleen ja läheisilleen.

Alkoholiongelman kohdalla meidän on helppo ajatella, että ihminen on viinan pauloissa. Toiminnallisessa riippuvuudessa häpeän määrä kertautuu, koska ei ole mitään ainetta, jota voisi syyttää. Niinpä pelaaja ajattelee, että hän on heikko ja hänen pitäisi vain löytää jostain se tahdonvoima lopettaa. Näinhän asia ei ole, mutta tällaisia ajatuksia pelaajan päässä voi liikkua.

6. Voinko estää itseäni pääsemästä pelisivustoille?

On olemassa erilaisia sivustokohtaisia rajoituksia ja estoja, mutta ongelmana on tarjonnan runsaus. Monet peliongelmaiset ovat sulkeneet kymmenittäin sivustoja, mutta pelihalun tullessa etsivät aina uuden sivuston, jolle ei estoja vielä ole.

Tehokkaimpia ovatkin laitekohtaiset estot, joita voi itse asettaa tietokoneelle tai kännykälle. Päihdelinkin nettisivustolta löytyy näistä esimerkkejä. Estoja voi toki ajan kanssa kiertää, mutta koska pelaaminen on luonteeltaan impulsiivista, ajan ostaminen voi olla ratkaisevaa.

Lue myös: Rahapelaaminen siirtyy peliautomaateilta nettikasinoille – Peliongelmasta selvinnyt Henri: ”Olin hirveässä painekattilassa”

7. Haluan lopettaa pelaamisen. Mistä voin saada apua?

Kaikista matalin kynnys avun pariin on soittaa jo aiemmin mainittuun Peluurin auttavaan puhelimeen. Se on hyvä paikka lähteä liikkeelle ja pohtia yhdessä päivystäjän kanssa, millaisia palveluja omassa kotikunnassa on.

Apua peliongelmaan voi saada kunnan päihde- ja mielenterveyspalveluista. Jollekin voi olla iso kynnys hakeutua päihdeklinikalle peliongelman takia, mutta kannustan ottamaan rohkeasti yhteyttä.

Sen lisäksi, että hakee apua ammattilaiselta, kannattaa mennä mukaan vertaisryhmään. Vertaistuesta on yleensä suuri apu peliriippuvaiselle. Monelle on käänteentekevää saada puhua asiasta vertaiselle, joka ymmärtää täsmälleen, mitä toinen käy läpi.

Sosped-säätiön Pelirajaton-vertaisryhmiä pyörii eri puolilla Suomea. Myös Nimettömien Pelureiden GA-ryhmiä kokoontuu useilla paikkakunnilla.

8. Miten peliriippuvuudesta voi päästä eroon?

Valtaosa ihmisistä pääsee irti pelaamisesta omin avuin ilman ammattilaisten tukea. He löytävät itse itsestään ne resurssit, joiden voimin selättävät ongelman.

Ammattilainen voi tarjota apua ja tukea kuuntelemalla ja keskustelemalla. Monelle on valtavan iso asia, että voi pohtia jonkun ulkopuolisen kanssa pelaamisen vaikutuksia ja sitä, mitä itsessä tapahtuu ennen pelaamista, sen aikana ja sen jälkeen.

Peliriippuvuuden hoidossa tutkituin hoitomuoto on kognitiivinen käyttäytymisterapia, jossa omaa toimintaa, ajatuksia ja impulsseja pyritään tunnistamaan ja löytämään niihin toimivampia ratkaisuja.

Ongelmaa voi työstää myös netissä. Peluurilla on nettipohjainen Peli poikki -hoito-ohjelma, jonne voi hakeutua ja jossa on tukena oma terapeutti.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 12/2022.

Lue myös: Lääke teki ongelmapelaajan Parkinsonin tautia sairastavasta Johannasta – Impulssikontrollihäiriön vuoksi rahapelien pelaaminen ryöstäytyi käsistä

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X