Rakkaus muuttuu pitkässä parisuhteessa, mutta onko intohimo pelastettavissa?

Kun elämää on kulkenut toisen rinnalla pitkään, voiko suhteesta vielä löytyä kipinää? Yleinen harhaluulo on, että ikääntyessä yhdessä olemiseen vapautuu aikaa ihan itsestään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun elämää on kulkenut toisen rinnalla pitkään, voiko suhteesta vielä löytyä kipinää? Yleinen harhaluulo on, että ikääntyessä yhdessä olemiseen vapautuu aikaa ihan itsestään.
Teksti:
Terhi Harper

Olipa parisuhde tuore tai kypsä, se ei ole immuuni aikavarkaille. Siksi läheisyydelle ja intohimolle olisi hyvä varata oma tilansa kalenterissa ja pitää sovituista hetkistä kiinni, parisuhdekouluttaja, teologian tohtori Hanna Ranssi-Matikainen neuvoo.

Nuorempana intohimo ja seksuaalisuus leimahtivat liekkiin spontaanisti, mutta iän myötä keho tarvitsee enemmän aikaa syttyäkseen. Siksi aikaa on hyvä varata hellyydelle.

Ranssi-Matikaisen mukaan yksi parisuhteen hyvinvointiin vaikuttavasta yleisimmistä harhaluuloista on, että ikääntyessä aikaa vapautuu yhdessäoloon kuin itsestään.

”Aktiivisia työvuosia seuraavat aktiiviset eläkevuodet harrastuksineen ja matkusteluineen. Monella myös isovanhemman ­rooli voi kiilata parisuhteen edelle”, asiantuntija huomauttaa.

Tutkimustieto paljastaa, että parhaiten eri elämänvaiheissa pärjäävät ne pariskunnat, jotka viettävät yhteistä aikaa kymmenen tuntia viikossa tai enemmän. Siksi arjessa kannattaa pysähtyä miettimään, voisiko älylaitteen panna hetkeksi syrjään ja suunnata huomion sen sijasta puolisoon.

Intohimo voi vaatia syttyäkseen paljon arjen hellyyttä.
Arjen hellyys pitää kipinää ja tunneyhteyttä yllä pitkässä parisuhteessa. © svetikd / iStock

Tunneyhteys suojaa uskottomuudelta

Pitkässäkään parisuhteessa kumppanit eivät ole toistensa ajatuksenlukijoita.

”Me kasvamme ja muutumme, useimmiten vielä eri tahtiin. Siksi puhumista kannattaa opetella kaikissa elämänkaaren ja yhdessäolon vaiheissa”, Ranssi-Matikainen sanoo.

Toimiva keskustelu­yhteys kumppanin kanssa petaa paremmat mahdollisuudet joustaa ja selvitä parisuhteen kriisikohdissa. Tyypillisiä karikkoisia kohtia pitkässä parisuhteessa ovat oma tai kumppanin eläköityminen sekä lasten lentäminen ­pesästä.

Hyvinä hetkinä kerrytetty tunneyhteys suojaa myös erilleen kasvamiselta ja uskottomuudelta.

”Uskottomuuskriisi on aina kipeä ja osuu tavallisesti elämän nivelvaiheisiin. Ulko­puoliset suhteet syntyvät harvoin hetken mielijohteesta. Usein taustalla on vuosikausia kertynyttä kaunaa ja pettymystä siitä, että ei ole toisen taholta tullut kuulluksi tai nähdyksi”, Ranssi-Matikainen sanoo.

Jos keskustelu jumittaa ­samoja latuja tai suhde on mennyt solmuun, apua kannattaa hakea ajoissa ja matalalla kynnyksellä – yhdessä tai yksin.

”Parisuhde on eräänlainen roolipeli: kun itse muutan rooliani, toinen joutuu väistämättä muuttamaan omaansa johonkin suuntaan.”

Eikä kriisiä tarvitse jäädä odottelemaan, sillä parisuhdetta voi ja kannattaa huoltaa ja päivittää myös hyvinä aikoina.

Lue myös: Anna.fi: Nämä asiat saavat suomalaiset syttymään – ”Lounas jäi syömättä, mutta seksi oli täydellistä”

Läheisyys ja intohimo saattavat sairauden jälkeen olla kadoksissa

Kun ikävuosissa ehätetään pidemmälle, tilastollinen todennäköisyys omaan tai toisen sairastumiseen kasvaa. Jos näin käy, se luonnollisesti vaikuttaa parisuhteen liekkiin.

Toivetta intohimoon ei kannata kuitenkaan heittää romukoppaan, vaikka mahdollinen sairastuminen muuttaakin dynamiikkaa, Ranssi-Matikainen lohduttaa.

”Seksi ei sairausaikana ole ymmärrettävästi tärkeyslistan kärjessä, mutta parempia aikoja voi olla vielä edessä. Kun läheisyyttä ja intohimoa viritellään uudestaan henkiin, päättäväisyys on valttia: me panostamme tähän parisuhteeseen.”

Yhteiset tulevaisuudentoiveet parisuhteessa vahvistavat yhteenkuuluvaisuutta. Siksi unelmointi on tärkeää, olipa yhteiselämää takana kuukausia tai vuosia.

”’Mitä sinulle kuuluu? Mistä haaveilet tänään?’ Nämä ovat kysymyksiä, joiden kautta kumppaniin on mahdollista tutustua uudestaan”, Ranssi-Matikainen päättää.

Lue myös: Kun suhde ohittaa rakastumisvaiheen, sammuuko intohimo ja tuleeko seksistäkin väistämättä laimeampaa?

X