
Kolme faktaa kantarellista – Tiesitkö, että herkullisessa ruokasienessä on paljon antioksidantteja?
Kantarelli on metsien kultaruokaa: Se on helppo tunnistaa ja kokata. Se on myös erinomainen antioksidanttien ja D-vitamiinin lähde. Ravitsemusterapeutti Marja Ruuti muistuttaa, että sienen D-vitamiini on kuitenkin huonosti imeytyvää.
Kantarellissa on antioksidantteja
Kantarellin eli keltavahveron kaunis väri tulee karotenoideista, jotka ovat antioksidantteja. Kantarellissa on karotenoideja paljon – sadassa grammassa 1,3 milligrammaa.
Antioksidantit puolustavat ja puhdistavat elimistöä. Ne estävät solujen haitallista hapettumista ja edistävät näin niiden elinvoimaa. Solujen haitallinen hapettuminen on muun muassa monien kansansairauksien riskitekijä.
Vegaani ei voi kattaa kantarelleilla D-vitamiinintarvettaan
On sitten vegaani tai ei, niin D-vitamiinin saantia ei pidä jättää sienten varaan. Vaikka kantarellissa on runsaasti D-vitamiinia, se on huonosti imeytyvässä muodossa, kuten kaikissa sienissä.
Sadassa grammassa kantarellia on D-vitamiinia 6 mikrogrammaa. Kesällä tämä voi vielä riittää päivittäiseksi D-vitamiinitarpeeksi, mutta talvella ei.
Kantarelli ja muut sienet ovat kuitenkin suositeltavaa ruokaa vegaaneille ja vegetaristeille, koska sienistä saa myös proteiineja.
Kantarellia ei tarvitse ryöpätä
Siksi se on helppo sieni syötäväksi. Ryöppääminen tarkoittaa väljässä vedessä keittämistä ja keitinveden pois heittämistä, jolloin päästään eroon haitallisista aineista. Ryöppäämättömänä kantarellissa säilyvät paremmin mineraalit kuten seleeni, kalium, sinkki ja rauta.
Kantarelli on käytännöllinen sieni myös siksi, että se on helppo tunnistaa. Sen voi sekoittaa ainoastaan valevahveroon, joka on kuitenkin tummemman oranssi ja tiheähelttainen. Jos vahinko käy, ei hätää. Valevahvero on kumimainen ja mauton, mutta vaaraton.