Vadelma estää haitallisten suolistobakteerien kasvua – Herkullinen marja sopii hyvin painonhallinnankin tueksi

Jos hedelmien ja marjojen syöminen ei ole vielä tullut tavaksi, harjoitteleminen kannattaa ehdottomasti aloittaa vadelmasta. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos hedelmien ja marjojen syöminen ei ole vielä tullut tavaksi, harjoitteleminen kannattaa ehdottomasti aloittaa vadelmasta. 
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

Vadelma on vähäenerginen ja terveellinen herkku, jossa on siementensä ansiosta erittäin runsaasti vatsalle ja sydän- ja verisuoniterveydelle hyödyllistä kuitua.

Vadelmakipollisesta saat muun muassa C-vitamiinia, kalsiumia, magnesiumia ja fosforia.

Yksi vadelman ehdoton plussa on sen folaattipitoisuus: siinä on folaattia jopa puolet enemmän kuin mustikoissa ja puolukoissa. Folaattia tarvitset muun muassa solujen normaaliin aineenvaihduntaan ja jakautumiseen sekä verisolutuotantoon. Sen vähäinen saanti on yksi suomalaisten tyypillisimpiä ravintoainepuutoksia.

Vadelma on hyvää vatsalle

Koeputkitutkimuksissa vadelman on havaittu estävän haitallisten suolistobakteerien kasvua. Se voi estää myös vatsa- ja pohjukaissuolihaavaa aiheuttavan helikobakteerin kiinnittymistä ruoansulatuselimistön limakalvoille.

Kansanviisautta

Elias Lönnrotin keräämän Flora Fennica -kansanlääkintäkirjan mukaan vadelmanlehtiteetä ja vadelmasiirappia käytettiin kuumetautien hoidossa.

Kokeile suklaa-vadelmapuuro

Sekoita 1,5 dl vadelmia ja 3/4 dl chiansiemeniä tasaiseksi mikserillä. Sekoita 1,5 dl kaurahiutaleita, 1/2 tl tummaa kaakaojauhetta, 1–2 tl hunajaa ja 1 rkl kookos- tai mantelilastuja suklaakaurajuomaan. Annostele kaurahiutaleseos lasipurkin tai aamiaiskulhon pohjalle ja kaada varovasti päälle vadelma-chiaseos niin, että syntyy kaksi kerrosta.

Anna vetäytyä jääkaapissa yön yli ja nauti aamiaiseksi sellaisenaan tai vaniljakastiketilkan kanssa.

Asiantuntija: dosentti Riitta Törrönen, Itä-Suomen yliopisto, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteenyksikkö.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X