Kun lähdet luontoon, valitse kevyet, kestävät ja luotettavat retkeilytarvikkeet – Kokosimme välineet, joilla luontoretki sujuu mutkattomasti

Oikeat varusteet auttavat nauttimaan sieni- ja marjaretkistä sekä retkeilystä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Myös karttaa ja perinteistä kompassia kannattaa kantaa retkellä mukana.

Oikeat varusteet auttavat nauttimaan sieni- ja marjaretkistä sekä retkeilystä.
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Ammenna iloa ja terveyttä luonnossa liikkumisesta – olit kokenut retkeilijä, tavis tai liikuntaesteinen. Upeita kohteita riittää muutaman tunnin, päivän ja viikon retkille Lisää tietoa on osoitteissa luontoon.fi ja retkipaikka.fi. Kerää myös terveelliset luonnon antimet ruokapöytään.

Retkeilyn varusteet ja niiden valikoimat kehittyvät nopeasti. Vieraile erikoisliikkeessä, jos edellisestä varusteiden päivityksestä on aikaa.

Lue myös: Lähde luontoon päiväretkelle tai patikoimaan – Listasimme 9 luontokohdetta, joita eräoppaat ja luontoihmiset suosivat eri puolilla maata

RYLÄYKSEN KIERROS, KOLI

Ryläyksen kierros, Koli © Jussi Helttunen

Kevyet, kestävät ja luotettavat retkeilytarvikkeet

Nykyaikaiset varusteet ovat edeltäjiään kevyempiä. Tämä koskee reppuja, asusteita, ruoanvalmistuksen välineitä, rinkkoja, telttoja, makuupusseja, makuualustoja ja lukuisia apuvälineitä. Painon säästö tietää lisää mukavuutta.

MSR Carbon Reflex -teltta kahdelle painaa alle kilon ja kolmen vuodenajan Rab Mythic -makuupussi 600 grammaa, Kevyt ja kompakti makuualusta untuvatäytteineen eristää maan kylmyydestä, ja täytetään sulautetulla pumpulla.

Kompakti keitin ja polttoaine mahtuvat keittoastian sisään, ja kokonaisuus takin taskuun. Ennen sadetakki kasteli sisältä, vaikka suojasi sateelta. Onneksi on hengittävät goretex-takit ja jalkineet.

Säästät retkeilyvarusteissa jos tingit hienouksista

Huippuvarusteisiin tosin kuluu yhteensä tuhansia euroja. Kustannukset pysyvät kohtuullisina, kun keveyttä ei vaadita äärimmilleen ja tingitään hienouksista.

Tärkein turvavaruste on terve järki. Valitse kohde omien taitojen ja kunnon mukaan. Kerro läheisille kohde, reitti ja aikataulu. Varaudu yllätyksiin, esimerkiksi sään muutoksiin.

Suojaa puhelin kosteudelta tai hanki vedenkestävä. Satelliittiviestin maksaa 300–400 e. Sillä voi kutsua apua myös kännykkäverkon ulottumattomissa.

Kätevä kaasukeitin

© Varuste.net

© Varuste.net

Kaasupoltin, jalusta ja pieni kaasusäiliö mahtuvat keittimen 0,8 litran astian sisään. Kompakti kokonaisuus painaa vain 600 grammaa. Mainio Jetboil Zip maksaa noin 90 e ja kaasupatruuna 5 e.

Kestävä spriipoltin

Vanhassako vara parempi? Koti-insinöörin luotettava 38-vuotias Trangia-spriipoltin palvelee nyt kuin uusi, kun kannen hapertunut kuminen tiivisterengas korvattiin 4 euron hintaisella uudella.

Mukava otsalamppu valaisee pimeitä iltoja

© Verkkokauppa.com

© Verkkokauppa.com

Vapauta kädet ja valaise katseen suunta. Vesitiivis Petzl Actik Core maksaa 50 e. Se toimii paristoilla ja riittoisalla ladattavalla akulla, joka säästää kuluja. Valotehon ja kulman voi säätää.

Retkeilijän säänkestävä puhelin

© Jimms.fi

© Jimms.fi

Ulefone X9 Pro kestää valmistajan mukaan veteen upotukset ja kolhut. Yhteys marjastus- ja retkikaverihin avautuu kätevästi yhtä nappia painamalla. Retkeilijän älypuhelin maksaa 190 e.

Tuhti virtapankki älylaitteille

© motonet.fi

© motonet.fi

Valmistajan mukaan varavirtaa pitäisi riittää puhelimen, otsalampun ja muiden härpäkkeiden tarpeisiin pitkälläkin retkellä. Cloudberry 15 000 mAh PD varavirtalähde maksaa noin 28 e.

Lämmin ja kevyt makuualusta

© retkitukku.fi

© retkitukku.fi

Ilmatäytteinen untuvaeristeinen makuualusta pitää lämpimänä. Se on kevyt ja mahtuu pieneen tilaan. Exped DownMat maksaa 120–220 e. Fiksun toteutuksen ansiosta erillistä pumppua ei tarvita.

 

Lue myös: Koe upeat luontokohteet Virossa! Ainutlaatuinen luonto yllättää matkailijan – Luontoharrastaja Mikko Virta kokosi Viron luonnon parhaat matkatärpit

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X