Retkisuunnistus vei Miia Hovin mukanaan – Lajin yllätyksellisyys erona kilpasuunnistukseen: ”Jos jaksaa mennä marjastamaan, jaksaa kokeilla rogainingiakin”

Miia Hovi, 42, aloitti suunnistamisen jo lapsena. Kuusitoista vuotta sitten hän lähti isänsä kanssa Viroon kokeilemaan rogainingia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Tästä tulee elämäntapa, eikä tätä osaa lopettaa niin kauan kuin pää ja jalat kestävät.”

Miia Hovi, 42, aloitti suunnistamisen jo lapsena. Kuusitoista vuotta sitten hän lähti isänsä kanssa Viroon kokeilemaan rogainingia.
(Päivitetty: )
Teksti: Anna Muurinen

”Retkisuunnistus oli rakkautta ensi silmäyksellä. Toki isä sai neljän tunnin jälkeen lahjoa aika lailla, että jatkoin, mutta menimme kisan loppuun. Muutaman viikon päästä halusin jo lähteä uudelleen.” Miia Hovi kertoo.

Suurimpana erona kilpasuunnistukseen Miia pitää lajin yllätyksellisyyttä.

Rogaining-kilpailussa joukkueet kulkevat omilla reiteillään

”Rogaining-kilpailu kestää paljon kauemmin, ja sen aikana ehtii tulla eteen kaikenlaisia uusia ja yllättäviä tilanteita. Siinä eksyy paikkoihin, joihin ei ole koskaan kuvitellutkaan eksyvänsä.”

”Koukuttavaa on, että kaikilla joukkueilla on oma reittinsä, ja ne keräävät eriarvoisia rasteja. Näin ollen koskaan ei tiedä, mistä kukakin on tulossa ja paljonko heillä on pisteitä. Lopputulokset selviävät vasta, kun kilpailuaika on täynnä ja pisteet on laskettu.”

Lajin yllättävistä käänteistä kertoo se, että Miiaa on jopa kosittu kesken kilpailun.

Nykyisin hän kilpaileekin puolisonsa kanssa.

Metsien täyttämä Suomi on yllättäen hiilinielujen suurvalta.

© Suvi Elo

Loppiaisrogaining aloittaa suunnistajan vuoden

”Kun lähtölaukaus kajahtaa, elät sen vuorokauden ihan omassa kuplassasi, etkä pysty seuraamaan mitään ulkomaailman tapahtumia. Kilpailun aikana puhelin on sinetöidyssä pussissa, eikä sitä saa käyttää kuin hätätilanteessa. Vuorokauden aikana ehtii parantaa parin kanssa maailmaa. Kisan aikana kannattaa syödä koko ajan, jotta jaksaa.”

Miia järjestää vuosittaista loppiaisrogainingia ja toimii kansainvälisen Rogaining-liiton Suomen toisena edustajana. Hän suosittelee lajia kaikille ikään katsomatta.

”Jos jaksaa mennä marjastamaan, jaksaa kokeilla rogainingiakin. Rasteja etsitään ihan samalla tavalla kuin marjoja tai sieniä.”

Lue  myös: Tunturin armoille päiväkausiksi eksyneet Liisa ja Tuomo pelastuivat lopulta päättäväisyydellä varmalta paleltumiselta

.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 8/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X