Ryhdynkö neulatyynyksi?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
38470656_XL
Jos peilikuva aiheuttaa kasvavaa epätoivoa, kasvojenkohotus ei ole ainoa ratkaisu. Sitä ennen voi kokeilla neulaushoitoa ja täytepistoksia.

38470656_XL

Hoidammepa ihoamme kuinka huolellisesti hyvänsä, tiettyjä luonnonvoimia vastaan olemme melko voimattomia. Yhtäkkiä näytämme suorastaan vihaisilta, vaikka mieli on kevyt kuin kevättuulen henkäys. Silmien väliin on ilmestynyt ruttuinen ryppy, joka ei oikene, vaikka kuinka kohottelemme kulmakarvojamme.

Samaa epäinnostavaa mielialaa viestivät alaspäin kääntyvät suupielemme, vaikka sydän hymyilisi. Viehättävät naururypytkään eivät ole enää ainoita laskoksia kasvoillamme.

Mikä avuksi?

Retinoli silottaa

Ihon kuntoa ylläpitävät tunnetusti napakka kollageeni ja jousipatjan tapaan toimiva elastiini. Kuten niin usein mainitaan, molempien tuotanto vähenee vuosien lisääntyessä. Väheneminen tapahtuu sekä olemassaolevien kollageenin ja elastiinin hajoamisena että molempien uudistuotannon hiipumisena.

Apua löytyy retinolista. A-vitamiini esiintyy yleensä retinolina alkoholimuodossaan.

”A-vitamiini lisää kollageeni- ja elastiinisynteesiä eli ihon paksuus lisääntyy. Solujakautuminen lisääntyy ja sarveiskerros ohenee. A-vitamiini on harvoja aineita, joiden on todettu oikeasti vähentävän ryppyjä ja parantavan ihoa”, sanoo lääketieteen ja kirurgian tohtori, plastiikkakirurgian erikoislääkäri Asko Salmi.

Kuinka retinolituotteita käytetään, Exuviance-asiantuntija Katarina Mesan?

”Aloita retinolivoiteen käyttö asteittain, ensin joka kolmas ilta ja sitten joka ilta. Vältä silmänympärysihoa. Muista käyttää retinolivoiteen päällä kosteuttavaa voidetta.”

Päiväsaikaan pitää lisäksi käyttää aurinkosuojaa. Kuinka pian ihossa näkyy tuloksia?

”Tutkimme sarjamme retinolivoidetta testissä, johon osallistui 41 naista. Neljän viikon käytön jälkeen 100 prosenttia osallistujista huomasi ihon ikääntymismerkkien vähentyneen ja 85 prosentin mielestä iho näytti vähemmän valahtaneelta”, Katarina Mesan vastaa.

Asko Salmi muistuttaa, että

terve iho tarvitsee jatkuvasti A-vitamiinia. Esimerkiksi auringonvalo hajottaa A-vitamiinia ihossa, ja sen tarve lisääntyy.

Neulaus tehostaa

Kosmeettisten aineiden imeytymistä ihoon voidaan tehostaa tekemällä ihoon pienenpieniä reikiä. Mitä mikroneulauksessa tapahtuu?

”Ihon sarveiskerrokseen tehdään pienenpieniä reikiä, jolloin voide imeytyy reikien kautta ihon sisään. Neulaus siis tehostaa A-vitamiinin imeytymistä ”, Asko Salmi vastaa.

Eikö ihoon jää arpia?

”Reiät ovat niin pieniä, että niistä ei jää näkyvää jälkeä. Edes syvemmälle ihoon menevät neulaimet eivät jätä pysyviä jälkiä ihoon”, plastiikkakirurgi Salmi vastaa ja lisää, että niin sanottu mikroneulaus on kivuton toimenpide. Sen sijaan syvempiä pistoja tekevä makroneulaus vaatii nukutuksen.

Mikroneulaus voidaan Salmen mukaan toistaa vaikka päivittäin. Makroneulaus tehdään viikon välein sarjoina.

”Periaatteessa neulaus sopii kaikille. Parhaiten tulos näkyy ohuessa, vanhassa ihossa”, plastiikkakirurgian erikoislääkäri Asko Salmi sanoo.

Täyteaine nostaa

Jos syvät juonteet ja valahtavat piirteet vaivaavat, näkymää voi kohottaa myös ihoon ruiskutettavilla täyteaineilla.

Mitä ihoon laitetaan Restylane-pistoksella, plastiikkakirurgian erikoislääkäri Heikki Kupi?

”Restylane on 99-prosenttisesti ihon oman hyaluronihapon kaltainen täyteaine. Sitä injektoidaan ihon alle kohottamaan juonteita tai antamaan menetettyä täyteläisyyttä.”

Vaikutus kestää huulissa yleensä kuusi ja muilla kasvojen alueilla 9–12 kuukautta.

”Täyteaineella voidaan tasoittaa ryppyjä ja juonteita otsan, silmienympäryksen, suun ja nenän alueilta, lisätä huuliin täyteläisyyttä sekä kohottaa poskipäitä.”

Kuka saa pistää?

”Tekijöiksi koulutetaan sairaanhoitajia, hammaslääkäreitä ja lääkäreitä. Ihoon pistettävä täyteaine sisältää puuduttavaa lidokaiinia, joten pistos ei juurikaan tunnu.”

Voiko käsittelyn uusia?

”Tutkimusten perusteella suositellaan, että hoito uusitaan jo ennen kuin edellisen hoidon vaikutus on hävinnyt. Uusintahoidolla saadaan kestävämpiä vaikutuksia, ja tarvittava määrä ainetta pienenee. Hoito on silloin myös ensimmäistä hoitoa edullisempi”, erikoislääkäri Kupi kertoo.

Kotilääkäri 3/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X