Saako omaishoitaja apua kotikuntoutukseen?

Yleensä kotikuntoutus saa myös ammatillista kuntoutusta, kuten puheterapiaa tai fysioterapiaa eikä kotikuntoutusta jätetä omalle vastuulle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kotikuntoutus vaatii omaishoitajalta paljon.

Yleensä kotikuntoutus saa myös ammatillista kuntoutusta, kuten puheterapiaa tai fysioterapiaa eikä kotikuntoutusta jätetä omalle vastuulle.
(Päivitetty: )
Teksti:
Kari Kiianmaa

Kysymys

Ystäväni on saanut kotikuntoutukseen aivoverenvuotoon sairastuneen miehensä. Mistä ystäväni saisi apua ja jaksamista?

Kuntouttamiseen iloa

Vastaus

Aivoverenvuoto tai -infarkti on varsin tavallinen sairastumisen syy ja voi kohdata melkein jokaista. Monet sairastuneet kuntoutuvat vähitellen jopa lähes ennalleen, mutta joillakin kuntoutuminen voi olla vaikeaa sairauden aivoihin aiheuttaman laajan tuhon vuoksi. Jokaisella sairastuneella pitäisi olla kuntoutussuunnitelma, joka tehdään jo sairaalassa.

Ehkä ystäväsi miehen on arveltu kuntoutuvan kotiloissa ja siksi päätös kotikuntoutuksesta on tehty. Yleensä kuntoutuja saa myös ammatillista kuntoutusta, kuten puheterapiaa tai fysioterapiaa eikä kuntoutusta jätetä omalle vastuulle.

Ystäväsi voi silti saada tukea kotiinsa, koska sairastuneen hoitaminen on raskasta ja hyvin sitovaa. Kunnan sosiaali- ja terveyspalveluihin kuuluu myös kotihoito tällaisissa tilanteissa, jotta omaishoitaja saa edes hetken helpotusta.

Tee edes nämä!

  • Ole edelleen henkistä tukea antava ystävä. Se on tärkeää.

  • Ehdota, että ystäväsi kertoo huolensa miehen hoitajille ja lääkärille.

  • Auta häntä tarvittaessa selvittämään oman kunnan kotipalveluiden saaminen.

X